Слідкуйте за нами

20-06-2023
Філія № 3
Комунального закладу культури «Кременчуцька міська публічна бібліотека»


Рішенням Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області від 30 червня 2021 року «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» Центральна міська дитяча бібліотека була реорганізована в філію № 3 КЗК «Кременчуцька міська публічна бібліотека».


Історія Кременчуцької міської дитячої бібліотеки (з 1971 року бібліотека стала носити назву Центральна  міська дитяча бібліотека ім. Івана Торубари) та її будівлі нерозривно пов’язана з історією міста, центральною вулицею і першою публічною бібліотекою. Бібліотека з часу свого заснування неодноразово змінювала свою адресу, але кожного разу місцем її розташування залишалась центральна вулиця міста. 

1947 рік вважається роком заснування Кременчуцької міської дитячої бібліотеки, яка  розташувалася  у приміщенні Кременчуцької міської бібліотеки для дорослих в напівзруйнованій двоповерховій будівлі по  вулиці Соборній, 28  (тоді вулиця Леніна, 28). 

Посаду завідуючої  бібліотеки у жовтні післявоєнного 1947 обійняла Г. Я. Сирота. Ця енергійна людина доклала багато зусиль для розвитку бібліотечної справи в рідному місті. За багаторічну плідну працю Галина Якимівна була нагороджена Орденом Трудового Червоного Прапора, медаллю «За доблесну працю», почесним знаком «Відмінник бібліотечного обслуговування», званням «Заслужений працівник культури України». 

Для обслуговування читачів було передано з фонду бібліотеки для дорослих 150 примірників книг для дитячого читання. Протягом року книги частково збиралися серед населення, а частково були одержані з інших областей. І на кінець 1947 року фонд бібліотеки налічує 1339 примірників книг. 

Бібліотека з часу свого заснування неодноразово змінювала адресу, та кожного разу місцем її розташування залишалась центральна вулиця міста. 

Вже у 1966 році, міська бібліотека для дітей отримує нове спеціальне приміщення у житловому будинку  по вулиці Соборна, 12/16 (тоді Леніна, 12-а), загальною площею 300 м², в якому розміщується і до цього часу. 

У 1966 році, згідно з постановою обласної ради депутатів трудящих, Кременчуцькій міській дитячій бібліотеці №1 присвоєне ім’я Івана Федоровича Торубари, командира батальйону Кременчуцької дивізії народного ополчення в роки Другої світової війни. 

З 1971 року бібліотека стала   Центральною  міською дитячою бібліотекою ім. Івана Торубари (далі ЦМДБ ім. Івана Торубари).

До початку проведення централізації, на кінець 1973 року,  бібліотечний фонд налічує 10 7563 примірників документів, кількість читачів складає 8 420, кількість книговидач – 270 014. 

У 1973 році  ЦМДБ ім. Івана Торубари стала учасником експерименту серед 9 міст і районів республіки, і розпочала процес підготовки до  централізації з метою об’єднання міських дитячих бібліотек (згідно з Постановою Колегії Міністерства культури УРСР «Про розширення експерименту по централізації мережі державних масових бібліотек» від 28 грудня 1972 року, Рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради депутатів трудящих «Про проведення експерименту по централізації бібліотечного обслуговування м. Кременчука» від 17 жовтня 1973 року № 588). 

У  наступному, 1974 році, на базі ЦМДБ ім. Івана Торубари проведено централізацію 5 міських бібліотек для дітей, згодом, до 1987 року, додалися ще 4 бібліотеки.

У 1974 році Г. Я. Сирота, заслужений працівник культури України, очолила  Централізовану бібліотечну систему для дітей (далі ЦБС для дітей) та працювала її директоркою до 1983 року. Починаючи з 1951 року разом з нею пліч о пліч працювали бібліотекарі Ф. С. Гершкович, А. П. Головко, Н. Н. Максименко, А. І. Юрченко. 

За керівництва Галини Якимівни  дитяча бібліотека – одна з найстаріших в України – стала «ЦБС відмінного бібліотечного обслуговування» (1977 рік) та однією з кращих бібліотек в Україні.

 Починаючи з січня 1974 року у ЦМДБ ім. Івана Торубари створено нові відділи: комплектування, обробки й каталогізації літератури; організації та використання фондів; нестаціонарного обслуговування; методично-бібліографічний і пересувна бібліотека (бібліобус). 

Протягом 1977 року структурний підрозділ ЦБС для дітей шефствував над сільськими бібліотеками Кременчуцького району: сіл Запсілля та Омельник, районною бібліотекою для дітей.

 У 1979 році на базі закладу було проведено обласну науково-практичну конференцію з наукової організації праці. У цьому ж році було організовано роботу спільно з міським кінотеатром – дитячий кінолекторій «Кіно і книга»;  з музичною школою ім. П. І. Чайковського створено  музичний лекторій «Музика і книга».

З 1980 року бібліотека стає обласною школою передового досвіду з інформаційно-бібліографічної роботи. У 1982 році починає працювати інформаційно-бібліографічний відділ. На допомогу політичному інформуванню організовано клуб «Пульс планети», гурток театру ляльок. 

У 1983 році ЦБС для дітей очолила В. І. Русакова (до призначення на посаду директорки вона працювала інспектором міського відділу культури).

У 1987 році бібліотечній системі як одній з кращих в Україні було присвоєне почесне звання «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей – заклад відмінної роботи».  ЦМДБ ім. І. Ф. Торубари  відігравала домінуючу роль  у роботі ЦБС для дітей: тут проводилися обласні семінари, здійснювалися наукові дослідження, практикуми для шкільних бібліотек, реалізовувалися інноваційні форми соціокультурної роботи. Центральна бібліотека допомагала організовувати роботу колег 10 сільських бібліотек. 

У ЦМДБ ім. І. Ф. Торубари було організовано школу молодого керівника, відкрито відділ української літератури, а у 1997 році створено сектор реклами книги та видовищних заходів.

Уже давно пішли на заслужений відпочинок перші працівники бібліотеки: О. П. Бабко, О. П. Головко, Г. Я. Сирота, Н. М. Стулішайко та ті, хто продовжував їх справу: Л. І. Буличева, В. Є. Виноградна, І. В. Грановська, Л. А. Кібкало, Т. П. Денисенко, Л. П. Карпенко, А. М. Кузьменко, В. П. Пісарєва, О. О. Радченко, М. Д. Світлична, П. Г. Фурман, Л. М. Чайка, С. В. Шиян та інші бібліотекарі.

Але їм на зміну прийшли нові, молоді працівники, професіонали своєї справи: М. А. Ващенко, І. В. Сарєлова, Т. Ю. Сіренко, А. А. Василевська, В. С. Крук, послідовники бібліотечної династії Русакових – Єлизавета Валеріївна та Марина Захарівна та майбутній директор – І. В. Вологодська. 

Досвідченими наставниками для молодих кадрів стали:  А. Г. Малик, О. І. Приходько, Н. П. Коваленко, С. О. Міщенко, Є. В. Махно та Т. Р. Третяк. 

На базі відділу мистецтв (який територіально знаходився у бібліотеці-філії № 4, що на Молодіжному) створено лабораторію прогресивного досвіду з питань естетичного та духовного становлення читачів-учнів; у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів – лабораторію прогресивного досвіду з питань розширення комунікаційних зав’язків бібліотеки й користувачів. 

 ЦМДБ ім. І. Ф. Торубари стала базою проходження виробничої практики для студентів Київського і Харківського державних інститутів культури, Гадяцького культурно-освітнього училища.

За ці роки багато змінилося в нашій країні та рідному місті. В умовах кризової економічної ситуації Валентині Іванівні вдалося завдяки вмілому керівництву доєднатися до процесу модернізації сучасної бібліотечної справи, стати на шлях інноваційного розвитку. Згідно з вимогами часу в системі було започатковано програму комп’ютеризації бібліотек, створення електронного каталогу та картотеки, у результаті чого відділи комплектування та бібліографії перейшли на роботу за новітніми комп’ютерними технологіями.

При бібліотеці і до цього часу працюють читацькі об’єднання за інтересами, які забезпечують творчий розвиток уподобань дітей та підлітків. Бібліотека  впроваджує цільові творчі програми, розроблено креативний проєкт розвитку рекламної діяльності бібліотечної системи. 

Одним із перспективних напрямів бібліотечної діяльності було встановлення й підтримка зв’язків з громадськістю, співпраця із закладами культури міста, громадськими та соціальними організаціями, благодійними фондами. 

Почалося активне співробітництво з Всеукраїнським благодійним фондом «Джерело Дніпра», яке тривало понад 10 років. Спільно з  БФ «Джерело Дніпра» організовувалися  конкурси робіт дитячої творчості,   різноманітні літературно-краєзнавчі конкурси. По завершенню останніх вийшли  краєзнавчі збірки «Пам’ять мого роду» та «Історія Кременчука очима моїх рідних», до яких увійшли твори  учасників, і які були презентовані кременчужанам. Діти подорожували Україною, бібліотека отримувала книги, мультимедійну апаратуру та сучасну комп’ютерну техніку.

Активні та творчі бібліотекарі також не відставали від своїх читачів і брали участь у професійних конкурсах. Так, у 2016 році  у конкурсі «Кращий працівник культури–2016»  кращим працівником дитячої бібліотеки стала І. П. Чижова – головний бібліотекар відділу обслуговування учнів 5–9 класів ЦМДБ ім. І. Ф. Торубари.

Відзнаку від Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного у  професійному конкурсі «Comicsfrombooks» отримала О. О. Слишик,  завідувач відділу обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів ЦМДБ ім. І. Ф. Торубари  (конкурсна робота за книгою О. Волкова «Чарівник смарагдового міста»).

 У 2017 році відповідно до Розпорядження Голови Полтавської обласної державної адміністрації «Про заходи з усунення наслідків панування тоталітарної ідеології колишнього СРСР на території Полтавської області» було змінено Статут  Кременчуцької міської ЦБС для дітей, внаслідок чого  ЦМДБ ім. І. Ф. Торубари стала Центральною міською дитячою бібліотекою (далі ЦМДБ). 

У 2017 році на посаду в.о. директорки Кременчуцької міської  ЦБС для дітей була призначена І. В. Вологодська. Як молодий та креативний керівник, вона змогла вивести дитячу бібліотеку на новий рівень.

 З того часу ЦМДБ  бере активну участь у міських фестах – «Солодкий Кременчук» та «Baby-fest», у благодійних акціях та марафонах. Традиційною стала участь бібліотеки   у загальноміських заходах  до Дня міста, святкування Масляної, Дня українського козацтва та Дня Незалежності України. Особлива увага приділяється організації святкових заходів до Міжнародного дня захисту дітей: для читачів проводять рухливі ігри, книжкові вікторини тощо.

 Піднявся творчий потенціал бібліотекарів. ЦМДБ, як і інші структурні підрозділи ЦБС для дітей, почала брати участь у Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій «БібліоКре@тив», а ідеї працівників були високо оцінені членами журі. 

У 2018 році  такий Ярмарок  проходив на базі Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного, а  наступного дня ЦМДБ гостинно зустрічала в нашому місті 29 бібліотечних працівників – колег з  Національної бібліотеки України для дітей та 7 областей України.

З кожним роком все більшого поширення набуває сучасна форма діалогу  бібліотеки з користувачами у соціальних мережах. Ми є в Instagram,  Facebook, YouTube ( у 2021 році в обласному конкурсі на кращу сторінку Instagram ЦМДБ посіла перше місце). Важливою складовою іміджу бібліотеки  є власний  віртуальний ресурс (веб-сайт бібліотеки). 

Юним користувачам  бібліотеки надається безоплатний Інтернет (створено автоматизовані робочі місця для користувачів), організовувалося змістовне дитяче дозвілля у бібліотеці та поза її межами. Мобільне позастаціонарне обслуговування здійснювалося через бібліотечний абонемент та виїзний читальний зал  у школі,  відкрите бібліотечне подвір’я, бібліомайданчик у літніх пришкільних таборах. 

Своєрідною візиткою бібліотеки  завжди була і залишається виставкова робота у вітринах ЦМДБ.  І до цього часу яскравим калейдоскопом змінюються експозиції центральної дитячої бібліотеки: фотовиставка до Міжнародного конкурсу фотографії «Бидгощ – Кременчук, два міста – дві річки», виставка-інсталяція «Легенди Кременчука О. Бойко, «Фетровий рай» місцевої майстрині М. Дзюбенко тощо. Вперше у вітринах ЦМДБ було відкрито творчу виставку Г. Г. Гугніної «Улюблена лялька різних поколінь». Та чи не найбільше захоплення кременчужан та гостей міста викликають виставки творчих робіт керівників та вихованців Будинку дитячої та юнацької творчості  та  Об’єднання дитячо-юнацьких клубів.


Коментарі: Залишити коментар
 
X