Слідкуйте за нами

20-06-2023
Філія № 1 
Комунального закладу культури «Кременчуцька міська публічна бібліотека»


Рішенням Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області від 30 червня 2021 року «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» шляхом реорганізації було створено філію № 1 КЗК «Кременчуцька міська публічна бібліотека», яка об’єднала в себе бібліотеку-філію №4 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дорослих», бібліотеку-філію № 3 КЗК Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей» та бібліотеку-філію № 4 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей».


Бібліотека-філія № 4 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дорослих» була заснована в 1967 році, і за час свого існування пройшла шлях від маленької книгозбірні до державної установи з фондом понад 60 тисяч примірників. 

На час відкриття бібліотека носила назву «Міська бібліотека № 5» та займала невеличке приміщення на околиці міста, першою завідувачкою стала К. І. Поясок, але вже з грудня 1967 року очолювала книгозбірню Г. М. Шишко. 

У 1972 році бібліотека переїхала до нового приміщення площею 400 м2, де знаходилася до 2021 року. У структурі бібліотеки було виділено два відділи – читальна зала та абонемент. Завідувачкою на той час була О. А. Лисаченко. 

У 1974 році бібліотека-філія приєдналася до ЦБС для дорослих та отримала нову назву – бібліотека-філія № 4 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дорослих». У структурі філії було організовано кафедру для юнацтва. А вже на початку 80-х років кафедру було реорганізовано в юнацький абонемент, який очолила Ж. М. Рєзнік. Робота з юнацтвом стала пріоритетним напрямом роботи бібліотеки. 

З 1984 року завідувачкою працювала Т. С. Прошкіна. Бібліотеці-філії було присвоєно звання «Бібліотека відмінної роботи». 

При бібліотеці на той час працювало 14 бібліотечних пунктів: у дитячих садочках, поліклініці № 4, стоматологічній поліклініці № 2, дитячому таборі в с. Омельник, загальноосвітній школі № 26, профілакторії «Івушка». Працювали виїзний читальний зал у кінотеатрі «Аврора», бригадні абонементи на заводах білково-вітамінних концентратів і технічного вуглецю. Працівниками абонементу було організовано обслуговування людей з особливими фізичними потребами та людей поважного віку на дому. 

З 1993 року роботу бібліотеки очолює Ж. М. Рєзнік. На абонементі був створений «Фонд читацької ініціативи», спрямований на якісне формування книжкового фонду. 

З січня 1995 року на базі юнацького абонементу розпочинає свою роботу клуб «Гармонія» під керівництвом С. В. Угарової. Головним напрямом його роботи є виховання екологічної культури населення. 

З 2000 року бібліотека-філія працює за цільовою програмою «У долі природи – наша доля» та «Екологічна просвіта молоді через книгу на 2011–2015 роки». 

У 2005 році у філії було відкрито «Екологічну вітальню», що надало бібліотеці статус єдиного в місті еколого-просвітницького центру. Того ж року філія увійшла до п’ятірки переможців на Всеукраїнському конкурсі-огляді діяльності бібліотек з формування екологічної культури молоді.

Згодом виникла потреба донести інформацію до населення найбільш зручним і доступним способом, тож у 2014 році був створений екологічний сайт «Кремінь-Еко» у межах програми «Бібліоміст». Щоб привернути увагу громадськості до екологічної роботи бібліотеки, філія бере участь з доповідями та презентаціями в заходах, які проводяться за її межами, – науково-практичних конференціях «Оцінка техногенного впливу на довкілля». А з 2017 року в бібліотеці розпочав роботу майданчик громадських обговорень екологічних питань, засідання якого проходять щомісячно. 

З 2016 до 2021 року завідувачкою бібліотеки-філії працює З. М. Харченко.

Штат нараховує 7 бібліотечних працівників. Активну участь колектив приймає в загальноміських соціокультурних заходах, у проведенні вуличних свят біля бібліотеки та контакт-центрів, фольклорних театралізованих дійствах спільно з членами літературного об’єднання «Славутич» та активом бібліотеки.

Бібліотека-філія – центр дозвілля, інформаційний простір, де комфортно можна почитати, поспілкуватися та відпочити. Тут мешканці мікрорайону корисно та цікаво проводять час: зустрічаються з друзями, грають у шахи. Бібліотека активно долучилася до проєкту «Дія. Цифрова освіта» та перетворилася у своєрідний цифровий хаб. Бібліотекарі надають консультації щодо цифрових послуг, проводять навчання з основ цифрової грамотності серед мешканців громади.

Основне багатство бібліотеки – це її кадри, а вони талановиті, досвідчені, кваліфіковані та безмежно віддані своїй справі. І доказом їх професіоналізму є перемоги в обласних конкурсах. 

Відтак, в обласному конкурсі професійної майстерності «Бібліотекар року Полтавщини–2017» перемогу здобула М. В. Баланчук. 

А в 2021 році бібліотека взяла участь в обласному конкурсі «Барви українського слова» та здобула перемогу в двох номінаціях – «Краща креатив-виставка» за виставку-подіум «Калинова мелодія українського слова», автором якої була С. А. Багмет, та в номінації «Представлення бібліотеки в інтерактивному середовищі» за популяризацію української мови та літератури на місцевому телебаченні та в соціальних мережах. Департаментом культури та туризму Полтавської обласної державної адміністрації філія була нагороджена дипломами та цінними подарунками. 


Історія бібліотеки-філії № 4 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей» розпочалася у вересні 1970 року (на той час бібліотека мала назву «Міська дитяча бібліотека № 5»). Першою завідувачкою була М. Д. Світлична, штат бібліотеки складав 2 бібліотечних працівника.  

Бібліотека була розміщена у трикімнатній квартирі. В одній із кімнат розташовувався абонемент, у другій – читальна зала, у третій – книгосховище бібліотеки. Фонд на той час складав понад 10 тисяч екземплярів книг. Вже за перший рік існування читачами бібліотеки стали понад 2000 користувачів-дітей. 

У 1974 році бібліотека приєдналася до ЦБС для дітей та отримала нову назву – бібліотека-філія № 4 КЗК «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей». 

Наступні  роки роботи показали, що бібліотека потребує більш просторого приміщення. Тож у лютому 1981 року, бібліотека-філія переїхала до нового приміщення загальною площею 860 м2 за адресою проспект Лесі Українки, 13 (тоді 50 років Жовтня, 13). 

Просторе приміщення бібліотеки дозволило організувати розвернуту структуру бібліотечного обслуговування: відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів з абонементом та читальним залом,  відділ обслуговування учнів 5-9 класів з  двома абонементами та читальним залом, актовий зал, кімнату казок. 

З кінця 1981 року по жовтень 1983 року бібліотеку-філію очолювала Г. М. Шишко. На той час штат бібліотеки розширився до 11 бібліотечних працівників. 

У жовтні 1983 року, коли Г. М. Шишко вийшла на  заслужений відпочинок,  бібліотеку-філію очолила молодий спеціаліст – Т. І. Ніденс, яка працювала на цій посаді 38 років – до 2021 року. Вона не просто була завідувачкою, вона «жила» життям бібліотеки. Уміло організовувала бібліотечно-бібліографічне обслуговування користувачів у мікрорайоні, сприяла покращенню естетичного вигляду бібліотеки, підвищувала професійну майстерність задля якісної діяльності філії. За час її керівництва бібліотека виборювала призові місця у багатьох всеукраїнських, обласних, міських конкурсах. 

У 1983 році був створений сектор природи, який очолила Л. В. Яковцова. Частими гостями бібліотеки були відомі поети та письменники, діячі культури, закордонні делегації США, Німеччини, Великобританії, Болгарії. 

Радо дітей зустрічала «Кімната казок», яку розписали місцеві  художники. Майстри по дереву створили  казкових героїв, різьблені стільці. Тут проводилися великі соціокультурні заходи та лялькові вистави.

Колектив бібліотеки долучався до покращення зовнішнього естетичного вигляду бібліотеки: власноруч фарбували вікна, двері, стіни, клеїли шпалери. Часто допомагали великі підприємства міста – ПАТ  «Укртатнафта» та Кременчуцьке ремонтно-будівельне управління неодноразово брали на себе фінансування та виконання великих ремонтних робіт філії.  

Дякуючи В. І. Русаковій, директору ЦБС для дітей, бібліотека стала мати більш сучасний вигляд. Було переобладнано фойє бібліотеки,  відкрито  сектор українознавства в 1992 році, в оформлення якого внесла великий вклад Н. М. Борисенко. 

Бібліотека завжди була осередком  культурно-освітньої,  виховної, інформаційної діяльності, центром бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей та організаторів дитячого читання, а також центром дозвілля дітей мікрорайону Молодіжний. Працювало 4 читацькі об’єднання за інтересами: клуб народознавчого напрямку «Берегиня», клуб природознавчого напрямку «Джерельце», ляльковий театр «Веселка», літературний театр «Сонечко», а також розмовний клуб з вивчення англійської мови «Friendship», робота якого була спрямована на удосконалення знань з англійської мови. Заняття проводили  волонтери із США. 

З метою наближення книги до користувача і більш ефективного використання бібліотечного фонду були організовані виїзні читальні зали в ДНЗ № 48, № 58, № 64, № 74, а в ЗОШ № 17 та № 26 –  бібліотечні пункти. 

В роботі з дітьми  бібліотека завжди намагалася  використовувати сучасні різноманітні форми бібліотечних заходів.   Постійно впроваджувалися нові  ідеї, придбані на Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій «Бібліокре@тив». Серед них – літературна тусівка «Догіпедія або Жив-був пес»,  літературна медіа-мандрівка «За дивами до Мумі-долу»,  лепбук «Читай-зростай!», вook pocket «Книгуру» (книжкова кишеня), книжкова повчалка «Твоя ВООК-історія», кольорові посиденьки «Сім днів читання», краєзнавча настільна меморі-гра «Перлина рідного краю» та інші. Влітку завжди працювало «Бібліотечне подвір’ячко». 

Цікаво та змістовно проходили у бібліотеці презентації книг місцевих дитячих письменників: Ніни Данько, Тамари Чайкіної, Володимира  Михайлова, Валентини Лисич та ін. Зустрічі були творчими, яскравими, пам’ятними. Всі ці письменники залишили в дар бібліотеці свої книги з автографами.

До визначних подій та свят яскраво і незабутньо проходили різноманітні заходи  для дітей мікрорайону, які організовувалися спільно з  відділом  по роботі з населенням Автозаводської районної адміністрації у парку Кагамлицький. 

Щорічно бібліотека приймала активну участь у загальносистемних конкурсах, організованих  Всеукраїнським  благодійним фондом  «Джерело Дніпра»: літературно-краєзнавчих конкурсах: «Пам’ять мого роду», «Історія Кременчука очима моїх рідних» та конкурсах малюнків: «Краса Божого світу», «Цей чарівний світ» та інші. Завдяки перемогам в цих конкурсах книжкові фонди  поповнювалися новими надходженнями та оргтехнікою. 

На той час бібліотека обслуговувала  5 000 користувачів, переважно учнів ЗОШ № 8, № 17, № 26 та дітей ДНЗ № 48, № 55, № 58, № 64, № 74, а також викладачів шкіл, педучилища, вихователів дитячих садків, батьків та студентів.          Відвідування бібліотеки складало 41 500 в рік при книговидачі 103 000 екземплярів видань.

Фонд бібліотеки – універсальний за змістом, нараховував близько 63 тисяч екземплярів книг та журналів, які задовольняли найрізноманітніші запити  користувачів  бібліотеки. 

2017 рік запам’ятався  найменшим мешканцям Молодіжного казковим перевтіленням фасаду бібліотеки. Завдяки ініціативі завідувачки бібліотеки Т. І. Ніденс та фінансовій підтримці місцевої влади кременчуцька художниця Анжела Дмитренко створила живописний мурал методом аерографії, який став справжньою окрасою мікрорайону. 

За всіма досягненнями бібліотеки завжди стояли люди, які міцно пов’язали свої долі з книгою та  бібліотекою: Т. І. Ніденс, Н. Д. Доброва, В. О. Прозуровська, Н. М. Борисенко, В. Г. Рогізна, Л. В. Яковцова, Р. І. Черевик, Т. І. Решітник, Т. М. Горбач, О. М. Завальна, В. А. Лозенко та ін. Професійний та освітній рівень працівників був високий. 


Тим, хто хоче більше дізнатися про історію філії, рекомендуємо звернутися до найближчої бібліотеки та прочитати книгу «Літопис бібліотечної справи. Історія бібліотек-філій (ЦБС для дорослих)».



 


Коментарі: Залишити коментар
 
X