Слідкуйте за нами

13-06-2024

Герб Кременчука – один з офіційних символів міста. Його було затверджено 21 вересня 1995 року рішенням Х сесії Кременчуцької міської ради. Він являє собою гербовий щит французького типу блакитного кольору з сріблястою балкою посередині та срібною облямівкою. Щит обрамлено золотим декоративним картушем, увінчаним золотою мурованою короною з трьома зубцями і написом «Кременчук» в її основі.

За канонами геральдики блакитний колір символізує красу і світле майбутнє, золотий колір  уособлює багатство і щедрість, срібна смуга означає Дніпро, який протікає через місто і відіграє визначальну роль у його житті, а тризубцева вежка – місто-центр адміністративного району.

На межі XVII – XVIII ст. на печатках міста фігурував козацький герб: у восьмикутному полі цієї печатки вміщено чітке зображення серця, пробитого стрілою - традиційної козацької алегорії "любові до Бога", супроводжуване абревіатурою «П-Г-К-У.» («печатка городового Кременчуцького уряду»).


 Після ліквідації Гетьманщини до питання про герб міста Кременчука петербурзька Герольдмейстерська контора звернулася аж у період царювання Павла І.  24 квітня 1798 року було затверджено кременчуцький герб із простою та виразною символікою, що ілюструє географічне розташування міста : «… у блакитному полі срібна смуга, що означає річку Дніпро, що протікає через це місто». 


Досить просте графічне виконання герба, а також лаконічний зміст його символіки здобули йому певну популярність у міському діловодстві. Цілком відповідним правилам європейської геральдики визнав кременчуцький герб і Б. Кене. У 1866 році він додав до нього лише стандартні елементи - губернський герб у вільному куті щита й обрамлення із двох колосків та кам'яної корони.

В 70-ті роки минулого століття  герб хотіли змінити. Міська влада оголосила конкурс  на створення нового герба, який «розповідав» би про досягнення соціалістичного Кременчука. Так у гербі з’явилися шестірня (символ індустріалізації), серп і молот. Але затверджений у 1971 році герб міста не відповідав встановленим канонам геральдичної науки, тому що мав подвійний геральдичний щит і багатокольоровість. Все це призвело до колористичного дисонансу і до переобтяженості дрібними деталями. 

Після проголошення Незалежності герб знову вирішили відкорегувати. У результаті нинішній головний символ мало чим відрізняється  від початкового. За кращими традиціями середньовіччя, герб Кременчука розміщений на щиті, його вінчає корона з трьома зубцями, а в центрі все те ж синє поле з білою стрічкою.


1.    Гречило А.Б. та iнш. Герби мiст Украiни ( XIV - XX ст.). – Київ: Брама, 2001. – 400с.

2.    Озерна А. На щиті і з короною: про що говорить символіка Кременчука [цікаві факти про герб і прапор нашого міста] // Кременчуцька газета. - 2021. - 23-30 вересня (№ 38). - С. 7

3.    Панченко В.   Старовинні герби Українських міст. - [Київ] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, [2018]. - 383 с.

4.    Старожитності та історія Кременчука: Збірник наукових праць. – Київ; Полтава; Кременчук: ЦП НАН України і УТОПІК, 2018. – 260 с.

5.    Україна : герби та прапори. - Київ : Парламентське видавництво, [2020]. - 490 с.


Коментарі: Залишити коментар
 
X