Слідкуйте за нами

13-06-2024

29 вересня 2001 року вперше в Кременчуці було урочисто піднято  прапор міста. І сьогодні він майорить на флагштоці біля адміністративного будинку міськвиконкому.

Прапор разом із гербом 21 вересня 1995 року затвердила кременчуцька міська рада. У рішенні  зокрема зазначено, що прапор Кременчука являє собою хоругву: прямокутне полотнище, що складається з трьох горизонтальних смуг - синьої, білої та синьої. Це ілюструє географічне розташування міста: білий колір означає річку Дніпро, яка протікає через наше місто. Дніпро завжди був важливим торговельним шляхом, і життя міста напряму залежало від могутньої ріки, тому й знайшов своє відображення  в його символіці. Синій колір символізує красу й світле майбутнє. Прообразом прапора послужив герб Кременчука.

Тільки через шість років з моменту прийняття рішення про затвердження символів Кременчука у 2001 році вперше було піднято прапор міста. Це відбулося 29 вересня в урочистій обстановці, щоб якомога  більше кременчужан стали свідками цієї історичної події. 

Література:

1.    Iсторiя символiки м.Кременчука, або чому на флагштоцi бiля мiськвиконкому майорить прапор мiста // Вiсник Кременчука. - 2001. - № 50. - 25 жовтня. - С.2

2.    Озерна А. На щиті і з короною: про що говорить символіка Кременчука [цікаві факти про герб і прапор нашого міста] // Кременчуцька газета. - 2021. - 23-30 вересня (№ 38). - С. 7

3.    Україна : герби та прапори. - Київ : Парламентське видавництво, [2020]. - 490 с.


Коментарі: Залишити коментар
 
X