Слідкуйте за нами

04-07-2022
     5 липня мало б виповнитись 83 роки від дня народження поета і прозаїка, члена Полтавської спілки літераторів та   спілки літераторів «Славутич» міста Кременчук, Віталія Андрійовича Головченка – автора  багатьох поетичних збірок,   оповідань і повістей, роману-трилогії «Дорогами слави». 
     Віталій Андрійович народився на Сумщині у місті Тростянець. Там і почав друкувати свої перші літературні доробки у   місцевій газеті. Як згадує сам поет: «Тоді й народилося в мені перше літературне Слово і мрія  стати журналістом». Та   доля розпорядилася по-іншому. Отримавши фах інженера-будівельника, працював на будівельних майданчиках в різних   куточках Радянського Союзу. Навіть працюючи будівельником не полишав писати і постійно друкувався в місцевих   газетах. 
     У 1973 році зі своєю сім’єю переїхав в місто Кременчук. «Я полюбив це наддніпрянське місто, оцінивши його красу і   доброту людей», - зізнається Віталій Андрійович. Нашому місту він присвятив чимало поетичних рядків. В Кременчуці були   видані збірки поезій і прози: «Сонячні дощі», «Струни мого серця», «В обіймах долі», «Янгол у вікні», «Сини Землі»,   «Були ті весни грозовими, роман-трилогія «Дорогами слави» та ін. В своїх творах письменник глибоко і обізнано   розповідає  пережите, колоритно описує сьогодення. Все, що пише автор, є відлунням його життя. Воно зацікавлює читача   розповідями, сповненими мудрого злету думок, мрій і сподівань.

Пропонуємо вам добірку книг В.А. Головченка

      Головченко В.А. Були ті весни грозовими [Текст]: Вірші та оповідання / Віталій Головченко . – Кременчук:   Про-Графіка, 2010. – 92 с. 
      В своїй книзі поет постає перед читачами в новому жанрі – прозі. До книги увійшли оповідання «Таежный зверь   Егорка», «Месть старого ворона», «Журавли», в яких розповідається про живу природу та складні відносини людини і   природи. 














      Головченко В.А. Дорогами слави[Текст]: Роман-трилогія / Віталій Головченко . – Кременчук: ПП Щербатих   О.В., 2015. – 184 с.

      У романі автор відтворив історичні події, які відбувалися в Україні у ХVI – XVII ст. в період боротьби українського   народу з татаро-турецькою навалою.
      Автор стверджує, що шлях до слави – не випадковість, а довга тяжка праця й готовність самопожертви в ім’я   визволення українського народу.












      Головченко В.А. Коли квітують весни [Текст]: Поезії / Віталій Головченко. – Кременчук: Вид-во «Прима»,  2015. – 100 с.
      Нова збірка поезій, в якій літератор оспівує чарівність природи Полтавського краю і незабутнього йому рідного міста   Тростянець.
      Все дивовижне, що бачить автор у довкіллі, втілюється в його поезії. Перед нами постають картини української   природи. Блукаємо нею зі світанковими росами по шовкових травах, милуємося лісами, полями та степами. В пейзажну   лірику вплітається інтимна. Мов промінчики сонця, живуть у поезіях світлі і теплі спогади про кохання.











      Головченко В.А. Сини Землі: [Текст]: Проза / Віталій Головченко. – Кременчук: Вид-во «Піраміда», 2013. – 144 с.

       У повісті «Про що розповідали гори» автор висловлює думки, спрямовані на збереження життя на Землі, на щасливе   майбутнє людства, на пошуки і використання більш безпечного і ефективного виду енергії, ніж атомна.














      Головченко В.А. Сонячні дощі [Текст]: поезії / Віталій Головченко. – Кременчук: ПП Щербатих О.В., 2017. –  88 с.
       До збірки ввійшли поетичні твори пейзажної лірики, написані у 2017 році.  Образ батьківської хати та старої груші,   пізнання довкілля,  духовної краси українця, його природної доброти і взаєморозуміння – домінанта цієї збірки. Автор   стверджує, що людина повинна жити і будувати своє щастя там, де народилася.













      Головченко В.А. Цей дивний світ[Текст]: поезії / Віталій Головченко. – Кременчук: ПП Щербатих О.В.,   2016. – 80 с.
      Вірші, що ввійшли до збірки, тісно пов’язані  зі світом природи, красою рідного краю. Оспівування довкілля,   незабутньої родинної хати – основна тема його віршів.
       Збірка поезій надихає на добро, любов і віру у завтрашній світлий день.














       Головченко В.А. Янгол у вікні [Текст]: вірші та оповідання / Віталій Головченко. – Кременчук: Вид-во   ФОП  Жуков Є.Л.,2012. – 144 с.
        Поезії Віталія Головченка – це образні, виболені, життєво-справжні вірші, нерідко сумні, насичені любов’ю до   втраченого рідного краю.
        Повісті «Янгол у вікні» та «Под чужим именем» розповідають про кохання двох молодих сердець, про тернисті   шляхи, які усе ж таки привели їх до щастя.

Коментарі: Залишити коментар
 
X