Слідкуйте за нами

27-06-2022
     У 2022 році виповнюється 235 років з однієї маловідомої події, яка, тим не менш, вплинула на долю нашого міста. 
     У 1787 році з ініціативи і при підтримці Г.О.Потьомкіна була створена та успішно розпочала роботу перша консерваторія. І було це не в Києві, Петербурзі або Москві, а в Кременчуці. Це був перший вищий навчальний музичний заклад у всій Російській імперії. Подія ця пов’язана з освоєнням південних земель та приїздом до Кременчука імператриці Катерини II. Князь Потьомкін дуже хотів догодити імператриці та приємно вразити її під час подорожі Україною.
     Планувалося, що навчальний заклад буде у Катеринославі (нинішньому Дніпрі), але це місто тоді тільки будувалося.  Оскільки  великим губернським містом з більш розвиненою економікою та культурою був Кременчук, вирішили, що консерваторія або, як її ще називали — Музична академія, тимчасово буде розташована у нашому місті. Очолити цей заклад запропонували видатному композитору Максиму Березовському, а майбутній оркестр – талановитому скрипалю Івану Хандошкіну.
     Але, на жаль, посаду директора М. Березовський не зайняв. Замість нього в березні 1787 року в Кременчук був направлений відомий італійський композитор Джузеппе Сарті, він повинен був організувати оркестр, який мав зустрічати Катерину ІІ.  Саме його Г.О.Потьомкін пізніше затвердив директором консерваторії. Збереглися накази князя Потьомкіна для Д.Сарті, які були направлені Катеринославському наміснику І. Синельникову: «Директор Екатеринославской музыкальной академии господин Сарти отправлен от меня в Кременчуг, которому извольте приказать отвесть выгодную квартиру и надлежащее по требованиям его чинить удовлетворение… распоряжения его касательно музыки долженствуют быть исполнены».
     Джузеппе Сарті подає Потьомкіну рапорт за рапортом, в яких просить допомоги у вирішенні багатьох проблем: пошуків приміщення для занять, житла для учнів, окладів вчителям, купівлі інструментів, одягу та інше.
     Для викладання спеціальних і теоретичних предметів в Кременчук приїжджають музиканти із Італії: Конті, Дельфіно, Бравора, Джолно, Бранка, Патта, Дель Окка та інші. 
     Велику увагу в Музичній академії звертали на хорову музику, яка в кінці XVIII століття була дуже популярною (гімни, ораторії, кантати). В чоловічому хорі співало 46 осіб.
     Вчили тут і гри на мідних духових інструментах, які входили до складу рогових оркестрів. Таких колективів було два: знаменитий роговий оркестр із 33 кріпосних музикантів, яких придбав Г.О.Потьомкін у К. Розумовського, другий складався з музикантів-початківців, яким керував К. Лау. Також в Кременчуці був і симфонічний оркестр з 30 музикантів, керований К. Ібералем. 
     Крім музичних класів  в консерваторії були й балетні для хлопчиків і дівчаток. Ставилися танці — «гішпанський», «комічний», «козачий», «пастуший». 
І, звичайно ж, обов’язково вивчалася італійська мова.
     Умови життя й навчання студентів були дуже важкими. Про це свідчать їх скарги. Одна з них була на ім’я самого Г.О.Потьомкіна: «…пан Селецький ставиться до нас не по-людськи, садить в остроги, душить залізними ланцюгами за шию і посилає з каторжанами на роботи і немилосердно карає тілесно за найменші наші помилки…».
     Нарікання допомагали мало, становище учнів продовжувало залишатися важким, особливо напередодні приїзду в місто імператриці. Адже в Кременчуці не лише будувалися причали, тріумфальні ворота, палац із садом, проводився благоустрій вулиць, а й готувалася велика розважальна програма. Музика оркестрів і спів хору звучали всі чотири дні перебування тут Катерини II. Учні повинні були брати участь у всіх заходах.
     Після від’їзду Катерини II консерваторія продовжувала працювати деякий час. Однак  з 1796 року її фінансування припинилося зовсім і вона була закрита.  
   1. Євселевський Л.І. Кременчуччина з давніх часів до ХІХ століття[Текст]: Історичний нарис. – Полтава: «Криниця», 1995. – С. 47
   2. Золотарев С. Поездка Екатерины II на Юг Росии и в Кременчуг [Текст] // Кремінь. – 2010. - №50. – 16 грудня. – С.14
   3. Кременчуг. Любимый город[Текст]. – Сумы: ЧФ «Издательство «Университетская книга»», 2019. – С.196
   4. Красельникова Т. Місце, де народжується музика і навчаються її творці [Електронний ресурс] // Кременчуцька газета. – 2021. – 19 червня. – Режим доступу: https://kg.ua/spetsproekty/misce-de-narodzhuietsya-muzika-i-navchayutsya-yiyi-tvorci. - 10.06.2022
   5. Перша консерваторія в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://mycity.kherson.ua/journal/letopis5/konservat.html. - 10.06.2022




Коментарі: Залишити коментар
 
X