Слідкуйте за нами

29-07-2021
       Чи всі знають, що "Вечори...” це не лише найпопулярніші "Ніч перед Різдвом”, а й "Сорочинський ярмарок”,   "Вечір проти Івана Купала”, "Майська ніч, або Утоплена”, "Втрачена грамота”, "Страшна помста”, "Іван Федотович   Шпонька та його тітонька”, "Зачароване місце”. Складалися вони з двох книг і вийшли відповідно, у 1831-му та   1832-му роках. До кожної з них є передмова автора, який ховався за ім'ям пасічника Рудого Панька. А ще   надано словничок із 74 українських слів, "які в книжці цій не всякому зрозумілі”. 
    Дії твору відбуваються то в XIX столітті, то в XVII-му,  в XVIII-му, то знову в XIX-му. Але все читається як   одне  ціле, поєднане розповідями, бувальщинами, а то й небилицями. 
    Жодна тогочасна книга на українську тематику не мала такого успіху, як "Вечори...”, і жодна не була так   талановито зробленою. Гоголь добре підготувався. З зовсім юних літ (а на момент виходу першої книги   "Вечорів...” йому було всього 22 роки) збирав українські цікавинки, перекази, фольклор. Просив за це в листах і   свою матінку. "Вечори...” зачарували читачів буянням фантазії, захоплюючими сюжетами, мальовничими   українськими краєвидами, колоритними картинами побуту, гумором, соковитою мовою. Їх твори рясніють   українськими піснями, а ще прислів’ями й приказками, які роблять мову персонажів більш виразною, підсилюють   комічність ситуацій чи їх драматизм. 
    Чи міг помислити собі Микола Гоголь, що колись, а саме в 2018 році,  перше видання його твору «Вечори на   хуторі біля Диканьки» продадуть на аукціоні в Лондоні за 175 тисяч британських фунтів (близько 224 тисяч   доларів)? Це ж ціле багатство! 
    Одним з найвідоміших і найпоетичніших творів "Вечорів...” є повість "Ніч перед Різдвом”. У ній змальовано всілякі дива, що відбуваються в українському селі напередодні великого свята Різдва. Маємо в бібліотеці дуже гарне видання з ілюстраціями визнаного майстра сучасної української книжкової графіки Костя Лавра. (Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019 рік). Звісно ж є і інші видання "Вечорів...”, старі й нові, теж цікаві, які чекають свого читача! 
    То ж, приходьте. Читайте — перечитуйте. Отримуйте задоволення від гарних книг! 




Коментарі: Залишити коментар
 
X