Слідкуйте за нами

28-08-2020

 

Продовжуємо знайомити Вас зі сторінками чудової книги Лади Лузіної 'Чарівні традиції українок".


 

 28 серпня — Перша Пречиста — Успіння Богородиці. Цей день в народі насамперед асоціюється з початком осені і довгого сну — успіння  Матері Землі (богині Макош).

 За ствердженням Лади Лузіної  саме осінь — від Першої до Третьої Пречистої — вважається часом жіночої сили, з низкою бабиних днів. Тут і "бабине літо”, і обряджання Чортополоха, Друга Пречиста (21 вересня, осіннє рівнодення), Покрова (14 жовтня), день преподобної Пелагеї, помічниці жінок, до якої охололи чоловіки (21 жовтня), Параскева П'ятниця — день, коли жінка може переломити свою долю (10 листопада), Третя Пречиста (4 грудня). І з кожним святом пов'язаний свій ритуал.

На Успіння закінчувався піст, починалось "молоде бабине літо” і підготовка до весіль. "Прийшла Пречиста сватів несе нечиста!” - казали і серйозно, і жартуючи.

Від Першої до Другої Пречистої жінки спеціально припасали чарівні трави. Трава на Пречисту — особлива, чиста, бо у ній чиста сила!

 На Пречисту дівчата ламали калину, вішали її на вікна, клали на підвіконня й під образи — вважалось, що вона привадить і женихів, й жіноче щастя.

Наші прабабусі вірили: якщо покласти до рота дві ягідки калини, подумки промовити ім'я коханого і додати пару чарівних слів, він неодмінно зверне на тебе увагу! Калина  - ще й чудове приворотне зіллячко. Дівчата, майте на увазі!

 (Книга Лада  Лузіна. Чарівні традиції українок. - Харків: Фоліо, 2018 знаходиться у відділі абонементу ЦМБ)

Коментарі: Залишити коментар
 
X