Слідкуйте за нами

24-02-2021
    Завдяки Програмі поповнення фондів публічних бібліотек від УІК  (Український інститут книги) в бібліотеці   нещодавно з'явилася нова книга:
     Наталя Гуменюк. Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму. - Львів: Видавництво Старого   Лева, 2020. 
     Сьогодні Крим для українців  — це рана, початок війни, втрачений дім.    
     Як живеться людям на анексованій території? Особливо тим, хто проти окупації, і особливо кримським   татарам? Адже вони є саме тою силою, хто чинить найактивніший опір і зазнає найбільше утисків. 
     Наталя Гуменюк не претендує на аналіз причин анексії, не виписує хронологію захоплення і порушення   законів. "Це збірка репортажів, написаних на основі власних поїздок, інтерв'ю і вражень” протягом 2014—2019   років.     

      Авторка звертається до людей — представників різних спільнот, різного соціального та етнічного складу,   відмінних політичних поглядів. Маючи власну політичну позицію, вона намагається скласти для себе картину   окупованого Криму. Книга звучить багатоголоссям, у якому проглядаються і голоси "тихих” українських   опозиціонерів, і активних борців, і прихильників анексії.
      Серед всіх них вирізняються голоси кримських татар. Бо це їхня вже колись у 1944 році втрачена   Батьківщина. Ще живі свідки депортації кримських татар радянською владою. А тепер знову утиски, арешти,   позбавлення прав. "Коли вночі 18-го травня 1944 року у двері нашого будинку постукали солдати, мені було   12”,  - розповідає Меджит Мамбетов. ... 28 років він живе в рідному Криму, пишається своїм садом. Але коли   йдеться про давні події та нинішні утиски кримських татар починає плакати: "Ми з Криму нікуди не поїдемо, я завжди кажу: якщо надумають мене вислати звідси, нехай розстріляють мене тут і все, я нікуди не поїду!..” 
      Книга чекає свого читача в Центральній міській бібліотеці.
      
Коментарі: Залишити коментар
 
X