Слідкуйте за нами

07-04-2022
Джозеф Лістер
(1827—1912)

    5 квітня виповнюється 130 років від дня народження  Джозефа Лістера - відомого англійського хірурга, засновника антисептики та асептики в хірургії.

Джексон Лістер був людиною освіченою, добре знав латинську, німецьку та французьку мови, цікавився   науковими дослідженнями в галузі природознавства. Своїми відкриттями в оптиці, які привели до створення   ахроматичних лінз і, відповідно, вдосконалення мікроскопа, він здобув популярність у науковому світі, а разом з   нею і звання члена Лондонського королівського товариства Британської академії наук.
У 1852 році Джозеф закінчив медичний факультет Лондонського університету та отримав ступінь бакалавра   медицини, 1855 року став членом Королівської колегії хірургів.
У 1858 році Лістер став хірургом Королівської лікарні в Единбурзі та одночасно почав читати курс хірургії в   університеті.
У серпні 1861 р. Лістера призначено хірургом у госпіталь м. Глазго. Відтоді повною мірою розгорнулася   наукова діяльність вченого, яка привела до розробки нових оперативних технік: лікар удосконалив техніку   резекції променево-зап’ястного суглоба при туберкульозі, ввів як матеріал для швів антисептичний кетгут та ін.   Йому належать також роботи з анатомії, гістології й мікробіології; він уперше описав м’язи райдужки ока, що   розширюють і звужують зіницю, відкрив збудника молочнокислого бродіння.
 У 1866 р., вже знаючи, що всяка інфекція пов’язана з наявністю мікробів, які заносяться з повітря, Лістер   вирішив захистити рани від патогенних збудників, щоб позбутися лікарняної інфекції. Його колега Андерсен,   ознайомлений з працями Пастера, дістав йому зразок сирої карболової кислоти, яку застосовували для дезінфекції   стічних вод. Лістер використав її в лікуванні складних переломів.
Завдяки запровадженим Лістером заходам дезінфекції карболовою кислотою стало можливим не тільки робити   операції, про які раніше лише мріяли (на черепі, черевній та грудній порожнинах або оперувати такі органи, як   нирки, печінку, селезінку, головний мозок та ін.), післяопераційний період також став прогностично сприятливішим.
У 1892 р. Лістеру виповнилося 65 років і, відповідно до закону, він повинен був залишити кафедру в Королівському коледжі. Наприкінці липня він прочитав свою останню лекцію, в якій коротко охарактеризував сучасний стан антисептичної хірургії. Після того вчений уже не повернувся до практичної роботи, хоча зрідка ще читав доповіді про антисептику. Почалася епоха визнання його заслуг. У 1884 р. Лістеру присвоєно титул баронета, з 1893-го до 1900 р. його обирали президентом Лондонського королівського товариства хірургів; у 1897 р. — призначили членом палати лордів. На цій посаді його діяльність ознаменувалася двома виступами. Перший відбувся в 1897 р. з приводу боротьби з венеричними захворюваннями в Індії, а другий, у 1898 р., стосувався запровадження обов’язкового щеплення проти віспи в Англії. Остання публічна лекція датується 1901 роком; у ній дослідник підбив підсумки всієї своєї наукової роботи.
Джозеф Лістер помер 10 лютого 1912 року; похований у Вестмінстерському абатстві, поряд із могилою Дарвіна, Ватта та інших видатних діячів Англії.


Роберт Ватсон-Ватт
(1892 — 1973)

    13 квітня виповнюється 130 років від дня народження  Сера Роберта Олександра Ватсона-Ватта— відомого шотландського фізика, винахідника радара.

На початку своєї кар'єри Роберт Ватсон-Ватт був викладачем фізики в університетському коледжі Данді.   Очолюваний ним відділ радіо в Національній фізичній лабораторії, був одним з лідерів своєї галузі. Перед   Ватсоном-Ваттом стояла важлива проблема — як модулювати імпульсами, передавач великої потужності. Йому   вдалося вирішити її — технічні характеристики першого ж варіанту обладнання, що було розроблене в його   лабораторії, виявилися настільки хорошими, що після успішної демонстрації Ватсон-Ватт отримав грошову   винагороду, і це дозволило йому організувати дослідне виробництво.
Роберт Ватсон-Ватт сконструював один з перших пристроїв, що призначені для радіолокації повітряних   об'єктів  і отримав перший патент на винахід подібної системи в 1934, а 26 лютого 1935 року успішно   продемонстрував свій винахід, який міг виявити літак на відстані 64 км. В 1936 очолив новоутворене відомство   Британського міністерства авіації, яке до кінця року побудувало низку з п'яти РЛС, розташованих на відстані 40 км   одна від одної. Ця низка радарів відіграла надважливу роль у боротьбі з нальотами гітлерівської авіації на Велику   Британію в роки Другої світової війни.










Карл Фрідріх Гаусс
(1777-1855)
    30 квітня виповнюється 245 років від дня народження  Йоганна Карла Фрідріха Гаусса  - німецького механіка, фізика, астронома,  геодезиста та найвидатнішого математика в історії людства, якого називають «королем математиків».

 Карл Фрідріх Гаусс народився у Брауншвейгу – одному з німецьких князівств, які на той час ще не були   об'єднані в єдину централізовану державу. Вже в ранньому дитинстві у хлопчика виявились особливі здібності до   математики. Пізніше він сам жартома говорив: "Я навчився рахувати раніше, ніж розмовляти".   Після закінчення   народної школи у 1795 р. Карл став студентом Геттінгенського університету. Він охоче відвідував лекції з   філософії  та математики. В цей час Гаусс починає свої математичні дослідження.
1795 р. він винайшов так званий "Метод найменших квадратів"; у 1796 р. розв'язав класичну задачу про   поділ кола, з якої випливала побудова правильного 17-кутника, і написав велику й важливу працю "Арифметичні   дослідження", яка була надрукована у 1801 р. Дуже важливе значення має доведена Гауссом у 1799 р. основна   теорема алгебри про існування кореня алгебраїчного рівняння. Одночасно з цим Карл заклав фундамент для   розвитку диференціальної геометрії. У 1824 р. його обрали іноземним членом Петербурзької Академії наук. У   наступному році математик відкрив гаусові комплексні цілі числа, а пізніше опублікував чергову книгу «Про один   новому загальному законі механіки», в якій також міститься чимало нових теорем, понять і основоположних   обчислень. Згодом Карл Гаусс познайомився з молодим фізиком Вільгельмом Вебером, з яким він зайнявся   вивченням електромагнетизму. Вчені винайшли електричний телеграф і провели ряд експериментів. 8 квітня 1796   року Гаусс довів закон взаємності квадратичних відрахувань. 31 травня він пропонує теорему простих чисел,   даючи тим самим доступне пояснення яким чином прості числа розподіляються серед цілих чисел. 10 липня   вчений  робить відкриття, що будь-яке ціле позитивне число може бути виражена сумою не більше трьох   трикутних  чисел. У 1799 р. Гаусс заочно захищає дисертацію, в якій наводить нові докази теореми, яка говорить,   що кожна ціла раціональна алгебраїчна функція однієї змінної може бути представлена твором дійсних чисел   першого і другого ступеня.
У 1807 р. геніальний вчений Гаусс отримує посаду професора астрономії та глави астрономічної обсерваторії Геттінгена, яку він буде займати всю решту життя.
Гаусс помер в 1855 р. у Геттінгені, Ганновер (нині – Нижня Саксонія в Німеччині). Тіло його було кремовано і поховано в Альбанифридхофе.  Гаусс був настільки піднесений відкриттям методу побудови правильного 17-кутника за допомогою циркуля та лінійки, що при житті заповів, щоб правильний сімнадцятикутник викарбували на його могилі. Скульптор відмовився це зробити, стверджуючи, що побудова буде настільки складною, що результат не можна буде відрізнити від кола. Але пам'ятник Гауссу, збудований у Брауншвейзі, встановлено на сімнадцятикутній плиті.

Коментарі: Залишити коментар
 
X