Слідкуйте за нами

16-06-2021
Іван Скоропадський 
(Бібліографічне досьє)

В цьому році виповнюється 375 років від дня народження одного із  гетьманів України — Івана Ілліча Скоропадського. 
Часи його правління припали на 1708-1722 рік, зразу після Мазепи, і цим усе сказано.  Скоропадський прийняв булаву в одні з найтрагічніших для України днів, коли вирішувалася доля антиросійського повстання Івана Мазепи.
Іван Скоропадський вийшов зі шляхетського роду. Відомо, що його дід з'явився в Україні за часів Богдана Хмельницького, загинув у 1654 році у битві під Жовтими Водами. А його правнук по брату Василю, Павло Скоропадський, був останнім гетьманом України (правління 29 квітня-14 грудня 1918). 
Іван Ілліч був родом з Умані. Навчався в Києво — Могилянській академії, був добре освічений. 
Свою кар'єру І. Скоропадський починав з писаря, потім майже два роки служив у військовій канцелярії гетьмана Самойловича. Розумний і  тактовний, Скоропадський не раз виконував важливі дипломатичні місії гетьмана Івана Самойловича до Московії, до Кримського ханства.  
При Мазепі Скоропадський був стародубським полковником, генеральним бунчужним й генеральним осавулом. Мазепа теж неодноразово використовував його для виконання дипломатичних місій, зокрема, доручень до царя Петра. Іван Скоропадський сподобався цареві "своєю простотою”. Тож після переходу Мазепи до табору Карла XII, Скоропадський у листопаді 1708 року за наказом Петра був обраний гетьманом на раді у Глухові. Хоча повної довіри у царя до нього не було.  
Петро приховував від гетьмана військові плани, відмовився затвердити пропоновані Скоропадським пункти нової угоди України з Москвою (Решетилівські статті 1709 року) й затримав до 1710 року видачу йому грамоти на гетьманський уряд. 
З одного боку Скоропадський безуспішно намагався зберегти залишки української державності. З іншого — обкладав населення все новими податками, примножував власні статки, що, безперечно, викликало незадоволення серед населення, адже економічна ситуація була вкрай тяжкою. 
Помер Іван Скоропадський у 1722 році. Похований у Гамалійському дівочому монастирі, поблизу Глухова.
"Яка ж роль належить гетьманові Скоропадському в долі України? Передусім, роль того, хто, ставши на чолі пошматованої, колись великої, а нині позбавленої державності держави, на чолі ураженого розбратом народу, - намагатися зробити все можливе, щоб якось урятувати цей народ від остаточного винищення і зберегти його гідність від цілковитого приниження.”
 (Б. Сушинський)
В нашій бібліотеці (відділі абонемента ЦМБ) є багато книг про період козацтва, про гетьманів України, зокрема, Івана Скоропадського. 

 


Література 
1.Володарі гетьманської булави: Історичні портрети. - Київ: Варта , 1994. 
2.Генеральне слідство про маєтності Полтавського полку 1729 — 1730.  - Полтава: ВАТ "Видавництво "Полтава”, 2007. - 176 с.
3.Гуржій О.І., Реєнт О.П. Іван Скоропадський. - Київ: Арій, 2013. - 384 с. - (Гетьмани України та їх доба). 
4.Довідник з історії України (А — Я): Посібн. для серед. загальноосв. навч. закл. / За заг. ред. І. Підкови, Р. Шуста. - 2-ге вид., доопр. і доповн. - Київ: Генеза, 2001. - 1136 с.
5.Нартов В.В. Найвидатніші гетьмани та кошові отамани України. - Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля”, 2007. - 320 с.: іл. 
6.Сушинський В. Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV – XIX століть. Есе у 2-х томах. Т. 2. - Одеса: "ВМВ”, 2004. 


Чекаємо вас в нашій бібліотеці за адресою вул. Соборна, 11. 
#abonementsoborna11
#Читай_воно_того_варте_АБ
Гарного вам читання!




 



Коментарі: Залишити коментар
 
X