Слідкуйте за нами

26-03-2021
    У березні своє 70-річчя святкує журнал «Дивослово». 
    Заснований у 1951 році він є  найстарішим українським виданням для вчителів-словесників. За свою   багаторічну історію журнал пережив декілька трансформацій.
    Спочатку це було два видання: «Українська мова в школі» та «Література в школі» (1951–1963), обидва   випускались для допомоги вчителям-мовникам, викладачам і студентам філологічних факультетів. Журнали мали   такі розділи: науково-популярний, теорія та історія літератури, відділ методики, з досвіду школи, критики і   бібліографії,  а також систематичної консультації. 
    У березні 1963 р., після об’єднання журналів, було створено часопис «Українська мова і література в школі».   Друкувався він в Києві як методичний місячник Міністерства освіти Української РСР. Нове видання мало   продовжувати і розвивати все   найкраще, що було в обох його попередників.
 1963 року редакція організувала дискусію щодо нагальних змін в українському правописі; з кінця 1980-х —   численними публікаціями активно сприяла поверненню літературної й наукової спадщини заборонених,   замовчуваних і репресованих у радянський період письменників, вчених-філологів та літераторів-дисидентів. 
    З 1990 року редакція журналу зосереджує особливу увагу на плеканні любові до української мови,   утвердженні її як державної, порушує гострі проблеми її захисту, розвитку та поширення сфер функціонування. 
    Починаючи з 1994 року, журнал отримав нову назву - «Дивослово». Часопис  на своїх сторінках інформує про   сучасні педагогічні та мовні інновації, розробки уроків, матеріали олімпіад, конкурсів, сценарії виховних заходів,   рецензії. До центральної тематики належить також висвітлення,  різних аспектів творчості  класиків,  дається   нове прочитання програмних творів минулого, публікуються творчі портрети й зразки текстів сучасних   письменників. 
 З 2005 р. редакція почала видавати методичний щомісячник «Бібліотечка «Дивослова», де друкуються матеріали, які вчитель може використати у підготовці до уроку.
     На публікаціях «Дивослова» зросло кілька поколінь українського вчительства.  
Вітаємо з ювілеєм! 

Коментарі: Залишити коментар
 
X