Слідкуйте за нами

27-01-2021
Антонов Олег Костянтинович

7 лютого – 115 років від дня народження (1906 - 1984), геніального авіаконструктора, академіка, доктора технічних наук, заслуженого діяча науки і техніки УРСР 

  Олег Костянтинович Антонов (1906 – 1984) – геніальний авіаконструктор, ім’я якого вписано в історію       світової авіації, адже він створив 52 типи планерів і 22 типи літаків. І хоча  народився, навчався і став   уже досить відомим професіоналом Антонов у Росії, його з упевненістю можна назвати славетним   українцем – понад 30 років живучи і працюючи саме в Україні (з 1952 р.), він став відомим у світі   творцем  найбільших транспортних літаків.
   Народився в селі Троїці (тепер смт Троїцьке Московської   області,  Росія). в сім’ї інженера-будівельника.   Після закінчення Саратовської трудової школи (1922)   працював конструктором планерів у групі   Товариства друзів повітряного флоту, де збудував свої перші   планери власної конструкції. Планер   «Голуб» (1924) відзначений грамотою за оригінальність на 2-му   Всесоюзному зльоті планеристів у   Криму.  Від 1925 року навчався в Ленінградському політехнічному   інституті. 1926 року збудував планер   «ОКА-2». Після завершення навчання у 1930 році був направлений   до Москви для організації   Центрального бюро планерних конструкцій та налагодження їх серійного   виробництва. Від 1933 року —   головний конструктор планерного заводу в Тушино (Москва), на якому під   його керівництвом створено   близько 30 типів безмоторних літальних апаратів, переважно для початкової   підготовки льотних кадрів   (серед них — планер «Рот Фронт-7», що 1939 року встановив світовий рекорд   дальності польоту — 749   км).
  У роки Великої вітчизняної війни Радянського Союзу О. Антоновим було   збудовано багатомісні   транспортно-десантні планери А-7, РФ-8 (для перевезення техніки, бойового   спорядження, особового   складу), буксирний планер-біплан А-40 (для перевезення в повітрі броньованої   машини), що широко   використовувалися для підтримки партизанського руху. У 1943—1945 роках Олег   Костянтинович — заступник головного конструктора О. Яковлєва, працював над створенням та   удосконаленням винищувачів «Як». З травня 1946 року О. Антонов очолив нове літакобудівне конструкторське бюро у Новосибірську, де в серпні 1947 року сконструйовано багатоцільовий літак Ан-2. Задуманий як сільськогосподарський, Ан-2 швидко став багатоцільовим, отримав 16 модифікацій і набув 40 професій. Ан-2 випускали за ліцензіями китайські та польські літакобудівники.
  Антонов заснував одну з найкращих у світі школу авіабудування, він – батько Київського конструкторського бюро, яке вже багато років носить його ім’я, продовжує його справу і яким було випущено безліч літаків,  найвідоміші з яких  Ан- 2, Ан-22 «Антей» та Ан-124 «Руслан». 1947 року побачив світ і заслужив славу найнадійнішої машини літак-довгожитель Ан-2 ("кукурузник”), який добре знають у багатьох країнах, наприклад, у Монголії, Туреччині, Африці,  Америці. Цікаво, що за кодифікацією НАТО його називають «Colt», тобто «лоша».
  За сумісництвом Олег Костянтинович у 1948—1950 роках очолював Сибірський НДІ авіації. 1952 року конструкторське бюро О. Антонова переведено до Києва, де воно почало спеціалізуватися на розробці газотурбінних пасажирських та військово-транспортних літаків. З 1952 року Олег Костянтинович — головний конструктор, з 1962 — генеральнй конструктор, керівник КБ літакобудування в Києві (нині Авіаційний науково-технічний комплекс ім. О. К. Антонова). Від 1977 року за сумісництвом працював завідувачем кафедри літаків Харківського авіаційного інституту.
  Особисто О. Антоновим і під його керівництвом виконано більш як 50 конструкторських розробок планерів і літаків різноманітного класу і призначення. Упродовж 1950-х років КБ Антонова спроектовано і побудовано багатоцільовий літак короткого зльоту і посадки АН-14, пасажирський АН-10 (у середині 1960-х років — рекордсмен за кількістю перевезених пасажирів, вантажів і пошти на один літак на рік в СРСР) і транспортний АН-12. У 1960—1970 роках під керівництвом О. Антонова запущено у виробництво пасажирський літак Ан-24, пристосований для польотів з грунтових аеродромів місцевих повітряних ліній (він експортувався в 26 країн світу), перший у світі широкофюзеляжний транспортний літак для далеких повітряних перевезень важких великогабаритних вантажів і техніки Ан-22 "Антей", на якому встановлено 41 світовий авіаційний рекорд, а також створено реактивний АН-72 для експлуатації на аеродромах з обмеженою довжиною смуги. Остання розробка О. Антонова — найбільший для свого часу транспортний літак Ан-124 "Руслан", розрахований на перевезення корисного вантажу у 150 тонн на відстань 4500 км зі швидкістю 850 км/год (на ньому встановлено 22 рекорди).
  Напружену науково-конструкторську діяльність поєднував з громадсько-політичною діяльністю. Депутат Верховної Ради СРСР 8—11 скликань, у листопаді 1965 року підписав відкритий лист до ЦК КПРС (так званий лист 78-ми) з протестом проти політичних репресій щодо представників творчої інтелігенції УРСР та дискримінації української літератури.  
  Постать Антонова не вписується у повсякденні уявлення про великого керівника радянського періоду – він, беззаперечний авторитет для підлеглих, був людиною сміливою і рішучою,  вільно розмовляв на будь-які теми, не боявся влади й не раз захищав колег від її нападів. До останніх днів життя Антонов боровся, щоб повернути українцям несправедливо забуте добре ім’я видатного авіаконструктора Ігоря Сікорського.  
  Коло інтересів мав дуже широке – економіка і планування, література, музика, балет, театр, кіно, спорт. Про наукові та технологічні осягнення Антонова написано книжки, статті, публікації у пресі — але мало згадують про те, що у житті цього конструктора та інженера творчість посідала не менше місце, аніж технології. Живопис — те, що було його захопленням. Антонов — автор близько 40 картин, частину з цих полотен можна побачити лише на небагатьох репродукціях, надрукованих в книгах, присвячених цьому видатному українському конструкторові.
  Олег Костянтинович чудово малював і в тонкощах знав живопис. «Якби я не став конструктором, то став би художником», – зізнався він. До речі, одним із принципів проектування літаків він вважав красу. Антонов – автор книг «На крилах з дерева і полотна», «Десять разів спочатку», «Для всіх і для себе», писав поезії, численні статті, лекції та виступи.
  Про своє захоплення Антонов казав:«—Сам я полюбив малювання з дитинства. Почалося з того, що мені подарували коробку кольорових олівців. Пам’ятаю, перше, що я намалював, був красивий сонячний захід… Заняття малюванням, навіть деякою мірою живописом, невіддільне від моєї професії. В конструкторському бюро я працюю не інакше, як з олівцем в руці. Досвідчений конструктор може намалювати профіль крила одним рухом руки. Це професійний навик. Конструктор повинен мати вірне око та тверду руку. В цьому йому допомагає вміння малювати, що дається постійними вправами».  
  Усе життя Олег Антонов займався спортом: ходив на лижах, літав на планерах, грав у теніс і пінг-понг. Можливо, тому за 78 років учений встиг зробити дуже багато і, найголовніше, створив  колектив, який під його керівництвом завоював авторитет і визнання в усьому світі та й нині примножує здобутки України в літакобудуванні. 
 Похований видатний конструктор на Байковому кладовищі в Києві.
 1999 року за видатні досягнення в створенні літаків ім’я О. Антонова занесено до Міжнародної аерокосмічної зали Слави Аерокосмічного музею (м. Сан-Дієго, шт. Каліфорнія, США).


Ніклас Зеннстрем

16 лютого - 55 років від дня народження (1966),  шведського  підприємця, співзасновника  "Skype" і "Kazaa",  засновника технологічної інвестиційної компанії Atomico, співзасновника благодійної організації Zennström Philanthropies.

 Місце народження:Järfälla, Швеція

 Ніклас Зеннстремце Людина з великої літери. Підприємець в сфері ІТ-технологій отримав безліч нагород:

 2006 рік - Times записавЗеннстремав список "100 найвпливовіших людей".

 2006 рік - Нагорода Європейських бізнес лідерів (EBLA) назвала Нікласа Підприємцем року.

 2009 рік - КТН Королівський технологічний інститут, Швеція, нагородив його Гранд-Прі «за видатні   підприємницькі   та технологічні навички».

 2011 рік - Оксфордський інститут інтернету Оксфордського університету нагородивЗеннстремаПремією за   прижиттєві  досягнення.

 2013 рік -Ніклас Зеннстрембув нагороджений медаллю Його Величності Короля 12-го розміру за внесок в   шведську   промисловість і суспільство.

 2013 рік - Королівська шведська академія інженерних наук, IVA, нагородила Нікласа золотою медаллю "за   успішні   підприємницькі досягнення, творчі інновації, високу технічну компетентність і видатне керівництво".

  Але життя Нікласа повна досягнень не тільки в сфері бізнесу.Зеннстромє власником і шкіпером команди яхти під   назвою "Rán". Зі своєю командою Ніклас тричі ставав чемпіоном престижних міжнародних регат.

  Так як співзасновник Скайп досить багато часу проводить "на воді", його турбує чистота Балтійського моря, а   також  чистота навколишнього середовища в загальному. Ніклас Зеннстремразом зі своєю дружиною Катрін (Catherine) заснував фонд Zennström Philanthropies. Цей фонд займається благодійністю в області зміни клімату, прав людини і соціального підприємництва. У фонду також є нагорода - Рік бізнес-наставництва особисто відНікласа Зеннстрема. Такий приз отримують підприємці Швеції, які борються зі зміною клімату, зменшуючи кількість вуглекислого газу в атмосфері.

 Скарбничка проектів Зеннстремадосить велика: get2net, everyday.com, Kazaa, Joltid, Joost, Altnet – першу в світі захищену р2р-мережу, яка передбачає просування і продаж комерційного програмного забезпечення.

 Найвідоміший і скандальний з них - Kazaa. Цей проект стартував одночасно зі Скайпом, і так само швидко набрав популярності завдяки розумному менеджменту Нікласа. Правда після 2003 року, коли додаток стало самим викачуваним додатком, судові позови на компанію-творця перетворилися в якусь щорічною традицією. Це і стало причиною продажу додатки компанії Sharman Networks.

 Зараз Ніклас займає пост CEO в компанії Atomico.Atomico займається інвестиціями в технологічні компанії за межами Силіконової Долини, які, на думку співзасновників, мають потенціал змінити і ринок, і місця по всьому світу.На даний момент, компанія під керівництвомЗеннстремавже інвестувала в більш ніж 50 компаній.

 В одному з інтерв'ю Зеннстром зазначив що шкодує лише про одне, що він не почав займатися власними проектами набагато раніше.



 
SKYPE
  Історія Скайп почалася зі знайомства Нікласа Зеннстрема з Янусом Фріїсом, ще в далекому 1997. Їх найуспішніший спільний   проект Skype побачив світ в 2003 році.
  Технічна частина програми була розроблена естонськими розробниками, імена яких Прійт   Казесалу (Priit Kasesalu), Яан Таллінн   (Jaan Tallinn) і Ахті Хейнла (Ahti Heinla). На той момент Skype мав самий простий і зручний інтерфейс серед своїх конкурентів. Це   і  стало основною причиною популярності даного мессенджера.
  Ніклас Зеннстрем зайняв пост   СЕО додатки. Пік розвитку і   популярності Skype припадати на 2005-2007 роки під керівництвом  шведа, вже після продажу додатки   eBay (сума покупки $ 2.6   мільярда). У 2007 році Ніклас Зеннстрем покинув пост  СЕО Skype . Правда через 2 роки, в 2009, він був   в групі інвесторів, який   викупили Skype Technologies назад, правда виконавчої посади у нього не було - він був в раді   директорів.
  У  2011 році був   проданий повторно Microsoft за $ 8.5 мільярдів. Подейкують, що Янус і Ніклас заробили мільярд   доларів  з цієї угоди.
  Підкреслимо, що незважаючи на множину заборон на використання додатка по всьому світу і судові позови, Skype продовжує функціонувати.    

Ян Борисович Кум

 
24 лютого – 45 років від дня народження (1976) -  українського емігранта, що заснував WhatsApp, один із найуспішніших месенджерів у світі
 
 Дитинство в Україні
  Американський мільярдер народився 24 лютого 1976 у Фастові, на Київщині. Його сім’я жила доволі   бідно.  Ян був єдиною дитиною в сім'ї, батько працював будівельником, а мати була домогосподаркою.   Коли Кум був маленький, траплялись моменти, що сім’я не могла оплатити навіть опалення чи електрику.   Однак, як пізніше згадував Ян, саме такі миті зробили з нього сильнішу та амбітнішу людину.
  А от у школі майбутній інженер цікавився не точними науками, а спортом. Хлопець любив грати у   футбол,  хокей, та особливо полюбляв заняття боксом.
 Еміграція до США
  Складні умови життя підштовхнули сім’ю до еміграції. У 1992 Ян разом із мамою та бабцею переїхали до   США. При цьому батько залишився жити в Україні. Та в Штатах на родину Кумів не чекало безтурботне   життя.В еміграції сім’я теж зіткнулася з нестатками. Його мама працювала нянею, а Ян змушений був між   навчанням підпрацьовувати прибиральником, миючи підлогу у продуктовому магазині.
  Пізніше жити стало ще скрутніше – у матері Кума діагностували рак, тож родина виживала на соціальну   допомогу за інвалідністю. На той час родина жила у каліфорнійському місті Маунтін-В'ю, у Кремнієвій   долині (найперспективніше місце для створення стартапів).
 Програмування та перша робота в Yahoo
  Ян швидко вивчив англійську та вже у 18 років активно зайнявся програмуванням, причому хлопцю   довелось вчитись самостійно, адже сім’я не мала на це грошей. Хлопець був здібний, тож вступив до   Університету Сан Хосе. Однак, вже через рік він кинув навчальний заклад, адже йому запропонували "роботу мрії" – у пошуковику Yahoo. Тут він краще вивчив інтернет-індустрію, а також завів корисні знайомства. Саме тут він познайомився з Брайаном Ектоном, який згодом став одним з найближчих друзів Кума. Окрім того, робота приносила хороший дохід – за деякий час йому вдалось назбирати півмільйона долларів.
 Стартап WhatsApp
  Ян Кум кинув роботу в Yahoo у 2007 році, тоді справи компанії йшли не надто добре. А завдяки солідним заощадженням він міг не турбуватись про пошуки нової роботи. При цьому він підтримував стосунки з Ектоном.
  У 2009 до рук Кума потрапив iPhone і він одразу зметикував, що App Store може мати величезні можливості. Тож разом з другом Ектоном він створив мобільний додаток WhatsApp для обміну повідомленнями, яке мало замінити SMS. WhatsApp отримав успіх в App Store, тож згодом Кум перепрофілював її у месенджер, який вже через короткий час завантажили чверть мільйона користувачів.
 Кум – мільярдер
 Справи Кума йшли вгору, як і ситуація з WhatsApp. У 2014 році програмою користувались понад 400 мільйонів людей. Таким чином WhatsApp став найпопулярнішим месенджером у світі.
  До проекту почали приглядатись компанії-гіганти, серед яких Facebook та Google. Остання пропонувала купити месенджер за мільярд доларів. Більше того, Google була готова заплатити WhatsApp навіть за те, що її поінформують, якщо месенджер отримає пропозиції про покупку від інших гравців.
  У 2014 році така пропозиція надійшла від Facebook. Компанія Цукерберга витратила на придбання WhatsApp майже третину своїх вільних коштів – 19 мільярдів доларів. Таким чином додаток зробив своїх засновників мільярдерами.
  При цьому Ян Кум залишився головним виконавчим директором компанії та увійшов до Ради директорів Facebook. На той момент його статки оцінили у 9 мільярдів доларів.   Кум покинув WhatsApp.
  Та у травні 2018 Ян Кум вирішив піти з компанії,  Співзасновник WhatsApp йде з компанії через гучний скандал, який сам же й створив. Також він покинув Раду директорів Facebook.
  За повідомленням американських ЗМІ, які посилаються на джерела в компанії, у Кума виник серйозний конфлікт із власником Facebook Марком Цукербергом через скандал із витоком даних користувачів. Так, інший творець WhatsApp Брайан Ектон пішов з компанії ще у листопаді 2017 року з тієї ж причини.
  Щоправда, сам Кум про конфлікт з Цукербергом не згадував. Він пояснив своє звільнення бажанням займатися іншими речами, які його захоплюють: "Буду колекціонувати раритетні Porsche, возитися з тачками і грати в алтимат-фрісбі".
  Станом на лютий 2020 року він займає 147 позицію у рейтингу Forbes. Статки Кума становлять 10,4 мільярди доларів.

Коментарі: Залишити коментар
 
X