Слідкуйте за нами

04-05-2022
     7 травня 1922 року в с. Максимівка Кременчуцького району в селянській родині народився Яків Данилович Михайлик – військовий льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. 
     В 1937  році, закінчив 7 класів неповної середньої школи, в 1938 році - школу ФЗУ (фабрично-заводське училище). Після навчання працював слюсарем в паровозному депо станції Кременчук і навчався в Кременчуцькому аероклубі. У 1940 році його призвали до лав Червоної армії, а через рік у серпні 1941 закінчив Чугуївську військову авіаційну школу пілотів.
     На фронт Яків Данилович Михайлик потрапив у лютому 1942 року. В роки війни він став справжнім майстром повітряного бою. Він зробив 316 успішних бойових вильотів, брав участь в 73 повітряних боях, часто з переважаючими силами противника, але незмінно виходив переможцем. Свій перший бойовий рахунок  (збив бомбардувальник  Ju-88)  він відкрив вже у березні 1942 року. Взагалі, Яків Данилович збив 17 літаків особисто і 6 – в групі. Наприклад, лише 13 січня 1943 року під Сталінградом вступив у бій з переважаючими силами противника, особисто збив два літаки.
     Гвардії старший лейтенант показав себе не тільки відважним повітряним бійцем, а й відмінним льотчиком-розвідником. Не раз добував він цінні дані про дислокацію військ ворога під Сталінградом та Орлом. На рахунку Я.Д. Михайлика 87 розвідувальних вильотів. Перемогу зустрів у званні гвардії капітана.
     За зразкове виконання бойових завдань і виявлені при цьому мужність і відвагу у 1946 році Якову Даниловичу Михайлику присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

1. Бышенко А. Михайлик Яков Данилович [Електронний ресурс] / А. Бышенко // OKRAIN. NET. UA. – Режим доступу: https://okrain.net.ua/ru/down/open/Mihajlik-Jakov-Danilovich.html. - Заголовок з екрану. - Перевірено: 3.05.2022
2. За мужність і відвагу: Документальні розповіді про полтавців Героїв Радянського Союзу [Текст]. – Харків: Прапор, 1973. – 354 с.
3. За мужество и отвагу: Документальные очерки о Героях Советского Союза – уроженцах Полтавы и Полтавской области [Текст]. – 2-е изд., перераб. и доп. – Харьков: Прапор, 1984. – 455 с. – (Герои Советского Союза)



Коментарі: Залишити коментар
 
X