Слідкуйте за нами

31-12-2021
         Українського легкоатлета, заслуженого майстра спорту і Почесного громадянина Кременчука Володимира   Вікторовича Кисельова знає весь спортивний світ. Він - переможець ХХІІ літніх Олімпійських ігор. Його особистий рекорд   зі штовхання ядра залишався неперевершеним 16 років.
         Народився Володимир Кисельов 1 січня 1957 року у Кемеровській області. Цього ж року сім’я Кисельових переїздить   до Кременчука. Спортом займатися Володимир почав досить рано, і до 15 років уже випробував свої можливості в   декількох видах.
         Його кар'єра до вершин спортивного олімпу була дуже стрімкою. В березні 1972 року Володимир зустрівся з   тренером І. А. Паламарчуком та розпочав тренування в ДЮСШ Кременчуцького автомобільного заводу. Минуло лише   чотири місяці наполегливих тренувань, і вже у липні 1972 року молодий атлет на юнацьких змаганнях ДСТ «Авангард»   виборов п’яте місце. А потім був перший рекорд СРСР серед юніорів – 18 метрів 06 сантиметрів.
         Характер майбутнього олімпійця продовжував гартуватися на нескінченних тренуваннях і в багатьох поєдинках,   поки у 1974 році його не помітили наставники збірної країни. Відтоді й почався шлях сходження до успіху й перемог. У   1974 році в Афінах Володимир Кисельов став чемпіоном Європи серед юніорів. Його результат – 18 метрів 26 сантиметрів. І вперше ім’я молодого рекордсмена з’явилося на шпальтах центральних газет.
         Влітку 1974 року він – учасник матчу СРСР – США, що відбувся у Х’юстоні. В один із днів його як гостя запросили на традиційне родео в Техасі. Під час ковбойських змагань Володимир став свідком того, як в бурхливих водах річки опинилися двоє американців. Не вагаючись він кинувся у воду з вісімнадцятиметрової висоти… На очах шокованої американської публіки юнак притягнув одночасно обох до берега. І завдяки тому, що на його спортивній кофті був напис «СРСР», знайшли нашу делегацію і вирахували рятувальника.   З нагоди цієї події спортсмену з Кременчука сам губернатор штату організував урочистий прийом, на якому Володимиру Кисельову за благородний вчинок і проявлений при цьому героїзм було присвоєно звання «Почесний громадянин штату Техас США». Це давало йому право отримати 200 тисяч доларів і приїжджати будь-коли і жити в місті Остін. Але таким шансом Володимир Кисельов не скористався.
         Всього з 1972 по 1976 роки в юніорських першостях ним було встановлено 17 рекордів СРСР, Європи та один світовий рекорд для залів.
         Виступ на чемпіонаті Європи в 1979 році в Австрії, приніс 21-річному спортсмену першу медаль на дорослих турнірах – бронзову. А вже наступного року кременчужанин став чемпіоном Європи.
         А от 30 липня 1980 року назавжди залишиться у пам'яті прихильників атлетики. Володимир Кисельов підійнявся на найвищу сходинку п'єдесталу на Олімпіаді у Москві, виборовши золоту медаль і звання Олімпійського Чемпіона. Він встановив новий олімпійський рекорд – 21 метр 35 сантиметрів, який залишався неперевершеним 16 років. У його активі понад 20 рекордів України, СРСР та Європи у штовханні ядра. Він двічі ставав Чемпіоном Світу у віковій категорії 53 і 57 років.
         За свої досягнення заслужений майстер спорту Володимир Вікторович Кисельов нагороджений орденом «Знак Пошани», знаками «Спортивна доблесть», «Золотая Ветка», медаллю і Грамотою Президії Верховної Ради УРСР, Грамотою Президента України «За довголітню плідну працю в спорті». Він – почесний громадянин штату Техас (США).
         У 1998 році йому присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кременчука».
         Помер Олімпійський Чемпіон 7 січня 2021 року в Кременчуці.

    Література:

1.  Булашев О.   Владимир Киселев - Олимпийский чемпион, которого чуть не уничтожила машина СССР [Текст]  // Кременчуцька газета. - 2021. - 11-18 лютого (№ 6). - С. 5
2.  Душенко А. 40 років тому Володимир Кисельов став Олімпійським чемпіоном [Текст] // Телеграф. - 2020. - 6-13 серпня (№ 32). - С. 14
3.  Душенко А.   Кременчук провів в останню путь легенду спорту - олімпійського чемпіона Володимира Кисельова [Текст]// Телеграфъ. - 2021. - 14-21 січня (№ 2). - С. 9
4.  Керімова Т.   Непереможений: і в спорті, і в житті. [Текст]// Перемога. - 2012. - 6-13 січня (№ 2). - С.2
5.  Славетні люди Кременчуцького краю [Текст]. Кн.5. - Кременчук : Християнська Зоря, 2009. - 472 с
6.  Спортивний літопис Полтавщини: сторінки історії, славетні імена [Текст] : Матеріали першої науково-практичної конференції "Бутовські читання". Збірник наукових статей. - Полтава: Полтава, 2007. - 160с.
7.  30 июля 1980 года Владимир Киселев стал чемпионом Олимпийских Игр [Текст]// Телеграф. - 2010. - 29 липня (№ 30). - С.13
8.  Шаблій О. П. Кисельов Володимир Вікторович // Почесні громадяни міста Кременчук [Текст] / Осташко О.Ш., Лушакова А.М., Шаблій О.П. – Кременчук: Вид-во «Кременчук», 2005. - С. 252–269
9.  Ширай В. Кременчук спортивний [Текст] / Вікторія Ширай. – Кременчук: ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2019. – 426 с. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X