Слідкуйте за нами

02-12-2021
       Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день нагадує нам, що серед нас є люди, котрі потребують особливої уваги і турботи.
       Навіть фізичні вади не можуть перешкодити людині жити активним, повноцінним життям, досягти поставлених цілей та бути успішним. Чимало відомих особистостей, маючи серйозні проблеми із здоров’ям, не зупинились і довели собі та світу, що інвалідність – не обмеження, а новий простір для дивовижних досягнень. Про це засвідчують історії їхнього життя.

       Одна з таких історій – історія життя та творчості відомої мексиканської художниці Фріди Кало. У віці 6 років вона   захворіла на поліомієліт. Бажання жити і нормально пересуватися допомогло Фріді, наскільки це можливо, оговтатися від   травм і навіть відновити здатність ходити, проте вона протягом усього свого життя страждала від рецидивів сильного болю.   Але, незважаючи на це, вона багато працювала як художниця і її картини із задоволенням купували міжнародні музеї   світу. 
       Надзвичайно жива і яскрава біографія мексиканської художниці в книзі  Эррера Х. Фрида Кало [Текст]. -   Москва: Эксмо, 2007. - 544с. відкриває перед читачами світ шалених почуттів, непримиренних пристрастей,   безкомпромісної богеми та політичних інтриг. На сторінках цієї книжки постає вся суть Мексики — через образи її   найвідоміших митців, її символи: Фріду Кало і Дієго Ріверу. 









       Бар'єр інвалідності подолав і відомий фізик-математик Стівен Гокінг. Його історія - це історія нескінченої перемоги   духу  над тілом. Коли у 21-річного хлопця діагностували аміотрофічний латеральний склероз, йому, за прогнозами   лікарів, лишалося не більше двох років життя. Але юнак вирішив продовжувати жити та насолоджуватися життям і   роботою. Стівен Гокінг завдяки своєму внеску в космологію, зокрема теорії чорних дір, став всесвітньо відомим фізиком,   удостоєним посади професора математики в Кембриджському університеті, яку колись обіймав сер Ісаак Ньютон, а також   отримати Нобелівську премію. 
       Захоплива книга
Сміт Д.  Думати, як Стівен Гокінг [Текст]. - [Київ] :   Видавнича група КМ-   БУКС, [2017]. - 198 с.  розкриє унікальний Гокінговий підхід до вирішення важливих   наукових питань, знайомить   зі сміливими ідеями вченого і факторами, які вплинули на формування його особистості та   світогляду, а також навчить   використовуваним Гокінгом методам та прийомам, які ви зможете застосувати в різних   галузях свого життя. 











       Вражаючим прикладом мужності є історія мотиваційного оратора з Австралії  Ніколаса Джеймса (Ніка Вуйчича).   Нік Вуйчич народився з вродженим дефектом, пов’язаним з повною відсутністю рук та ніг. Це не заважає йому відчувати   повноту емоцій і  жити активним життям.
       В автобіографічній книзі  Вуйчич Н.   Життя без обмежень. Шлях до неймовірно щасливого   життя [Текст]. - Київ : Форс Україна, 2016. - 352 с.  викладений життєвий досвід, що надихає людей по   всьому світу. Важко уявити скільки перешкод і випробувань припало на долю цього мужнього чоловіка. Прочитавши цю   книгу, ви не будете жалітися на свої невдачі і несприятливі умови, вам не залишиться нічого, окрім встати, йти і діяти,   досягати своєї мрії і бути дійсно щасливим. «Життя без обмежень» — книга, що заряджає впевненістю і прагненням до змін.









       Прикладом необмеженої сили духу, волі та характеру є життя Лесі Українки (Лариса Косач). Лариса Косач жила та творила, ігноруючи невиліковну недугу ‒ туберкульоз кісток, а згодом ще й хворобу нирок. Це завдавало їй тяжкого болю та змушувало подовгу їздити на курорти, відтягуючи неминуче. Але письменниця обурювалася, коли її вважали за «хвору, слабосилу дівчину».
       В книзі  Кармазіна М.С. Леся Українка. Життя як виклик [Текст]. - Київ : Парламентське видавництво, 2020. - 416 с.  на основі документальних матеріалів висвітлюється непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки. Книжка — це спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань Лесі Українки.








       Інвалідність не завадила сяяти на сцені видатній французькій актрисі Сарі Бернар, яка стала легендою ще за життя.   Багато видатних діячів театру вважали мистецтво Бернар зразком технічної досконалості. У 1914 році після нещасного   випадку у неї ампутували ногу, але актриса продовжувала виступати. У 1922 році Сара Бернар востаннє вийшла на сцену. Їй   було вже під 80 років, і вона грала в "Дамі з камеліями" сидячи в кріслі.
       Мемуари актриси  Бернар С. Моя двойная жизнь [Текст] : мемуары : пер. с франц. / Сара   Бернар. - Москва : Радуга, 1991. - 463 с.   розкривають перед читачами світ почуттів цієї великої жінки. Просто і   природно розповідає вона про своє дитинство, про людей, з якими зводила її доля, про свої пригоди і скандали, про   театральні враження…
 









         Альберт Ейнштейн. Великий фізик, внесок якого в цю науку воістину колосальний. Автор теорії відносності і   другого закону фотоефекту став лауреатом Нобелівської премії. Але коли Ейнштейн був дитиною, його батьки навіть не   припускали, що він стане найбільшим ученим 20 століття, тому що він до трьох років зовсім не міг говорити, а крім цього   страждав аутизмом та дислексією.
       Айзексон В. Ейнштейн. Життя і всесвіт генія [Текст]. - Київ : Наш формат, 2020. - 527 с.   Одна з найповніших біографій Альберта Ейнштейна  ненав’язливо, в художньому стилі розповідає про життєвий та   наукових  шлях людини, яка буквально перевернула наш світ та науку. Розповідь ведеться від імені самого Альберта,   багато його цитат та спогадів: про дитинство, юність, молодість, про наукову діяльність та написання праць. 










       Ці особистості мали дуже значимі проблеми зі здоров’ям, але про їхні досягнення знає кожна людина в світі і це не завадило їм стати дійсно «великими». Їх сила духу, безмежна віра в себе і власні можливості гідні величезного захоплення.

Коментарі: Залишити коментар
 
X