Слідкуйте за нами

18-03-2021
Поезія - це струни відчуттів,
Це музика Вселенської любові,
Поезія - це скарб усіх віків,
Це діамант величиною в слово!
Ігор Федчишин

Серед кращих винаходів людства поезія посідає почесне місце. Багато століть люди намагаються розумом пояснити диво поезії! Чому вірші здатні  підбадьорювати та надихати? Або, навпаки, заспокоювати та зцілювати душу. 
Перші вірші, або шумерські гімни, як їх тоді називали, були створені  ще в 23 столітті до нашої ери, дочкою засновника Аккадського царства – царя Саргона.  Історія зберегла і донесла до нас її  ім’я - Ен-Хеду-ана. Вона була верховна жриця Нанни, а її ім’я означало «Вища жриця прикраса небес». Ен-Хеду-ана стала першим в історії поетом, який підписав свої твори. Після смерті мудру жрицю, астролога, містика і філософа обожествили її послідовники. 
  Щоб зберегти поетичні традиції у 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. 
„Поезія, - говориться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї широку суспільну увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусиллями, переважно, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова”.
Поезія допомагала людству у всі часи долати труднощі та була вірним супутником у  радісні дні. Вона і сьогодні допомагає нам жити разом. Поезія необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами.
Поезія це вміння розповісти про буденні явища особливими словами, поглянути на звичні речі з незвичайного ракурсу. Поетичне слово  народжує нові образи і нові сенси. Справжня поезія пробуджує емоції і змушує уяву працювати! 
  Нехай поезія наповнює ваші серця безмежною любов’ю, дарує натхнення і гарний настрій!

Коментарі: Залишити коментар
 
X