Слідкуйте за нами

26-11-2020
Дмитро Семенович Чередниченко — український письменник, поет, літературний редактор, педагог, мистецтвознавець. Член Національної спілки письменників України. 
Народився 30 листопада 1935 року в селі Межиріч Канівського району Черкаської області. Після Межиріцької середньої школи, у 1957 р. закінчив Київський педагогічний інститут ім. М. Горького. Після цього працював учителем на Канівщині й Васильківщині, на журналістській та видавничій роботі. Учасник діалектологічної експедиції в село Салтикова Дівиця Куликівського району Чернігівської області та першої української антропологічної експедиції по Україні, Молдові, Білорусії, Росії, Міжнародних конференцій з проблем національної символіки, літератури, мистецтва у Києві, Празі, Вільнюсі, Кіровограді.    
З 1991 по 2002 редагував українознавчий часопис для українського шкільництва «Жива вода». З лютого 1992 року керує літературним об’єднанням«Радосинь».
Автор поетичних збірок: «Отава», «Межиріч», «Доброю любов’ю», «Неопалима колиска», «Наші стежки додому», «Батиха», «Ластівки над Россю і над Німаном»; книжок для дітей: «Щедринець», «Чебрики», «Мандри Жолудя», «Ковзанка», «Ми будуємо дім», «Три повісті для дітей», збірки казок, притч та оповідок «Летюча ящірка», поетичних «Ми ходили в зоосад», «Горобець-хвастунець», повісті-казки «Хлопчик Горіхове Зерня та Лісовичка», книги віршів, казок, притч та опоідань у серії «Хрестоматія школяра» та багато інших.    
       Друкувався у Литві, Білорусі, Латвії, Польщі, Чехії, Словаччині, Болгарії, Азербайджані, Монголії, США, Канаді. Твори перекладені литовською, латиською, білоруською, російською, азербайджанською, болгарською, польською, монгольською мовами.    
      Перекладає з литовської, латиської, чеської, білоруської, польської та монгольської мов. Крім безлічі перекладів у періодиці, збірниках, антологіях, хрестоматіях, окремими виданнями побачили світ книги: із чеської, зі словацької,  з литовської, з латиської, з білоруської.
      Важлива сторінка у творчості Д. Чередниченка — упорядкування посібників, підручників, хрестоматій, антологій. Разом із дружиною Галиною Кирпою (поетеса, прозаїк, перекладач) видали шкільні читанки «Ластівка», «Біла хата», «Писанка», «Зелена неділя» (для позакласного читання). Крім цього, разом було впорядковано і видано тритомну читанку-хрестоматію для довкілля «Український садочок», хрестоматію світової літератури для початкової школи «Світ від А до Я» у 3-х книгах, антологію поезії української діаспори «Листок із вирію» у 3-х книгах. А виплекані Дмитром Чередниченком українські букварі «Материнка» та «Соколик» — видатне явище в українській педагогіці. Це були перші національні підручники для початкової школи, які відіграли надзвичайну роль у відродженні духовного потенціалу, стали своєрідним дороговказом у розвитку педагогічної методики творення принципово нових посібників і підручників.
Ними було розроблено концепцію «Історія в початковій школі», здійснено теоретико-методичну розробку та обґрунтування моделі Малої академії народних мистецтв (сучасна Мала академія наук) і впровадження її в життя шкіл України. Впорядкували та підготували до друку твори для дітей П. Чубинського, В. Сухомлинського, Л. Полтави та ін. 
«Усі наші підручники створювалися з прицілом на творчого учителя, який із допомогою наших підручників може організувати навчально-виховний процес так, щоб виховати дітей у дусі глибокого патріотизму й високої моральності. А творчий учитель завжди виховує творців».
Активно виступає в галузі критики, літературознавства, педагогіки. Він автор досліджень про П. Чубинського, Т. Шевченка, С. Русову, С. Васильченка, В. Сухомлинського, К. Стеценка, Л. Полтаву, М. Кипу, Г. Черінь, В. Стеблика, О. Кобця, М. Лукаша, рід Симиренків, національну символіку, проблеми освіти; розвідок про українських та литовських письменників, художників, педагогів, про українсько-литовські літературні взаємини та ін.
        Д. Чередниченко — унікальний фотохудожник. У його архіві тисячі фотографій. На більшості світлин — зупинені миті літератури, культури, мистецтва за десятки років. Особливою гордістю є галерея фотопортретів. Серед них значне місце займають письменники. Частина його книг оформлена власними малюнками.
Великі заслуги Д. Чередниченка як громадського діяча і науковця у співпраці з громадою Бориспільського краю.
Д. Чередниченко — лауреат премій імені Павла Чубинського, Максима Рильського, Івана Огієнка, Лесі Українки, Литовсько-Українського культурного Фонду імені Тараса Шевченка, Всеукраїнського культурно-наукового Фонду Тараса Шевченка. Нагороджений Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Литовської РСР, знаком «Відмінник народної освіти України», медаллю Всеукраїнського педагогічного товариства імені Г. Ващенка. Кавалер орденів Великого князя Литовського Гедимінаса ІІІ ступеня та «Лицарський хрест» за заслуги перед Литвою. А в 1987 р. його було визнано найкращим перекладачем з литовської. 
«…Багатогранність його творчості діяльності вражає: поет і прозаїк, перекладач, літературо- й мистецтвознавець, публіцист, автор букварів і читанок... Поетична душа Дмитра Чередниченка вміє відшукувати в чомусь звичному щось чарівне, казково-небуденне. Відчувається, що в автора вроджений дар помічати у світі природи саме те, що цікаве дитині, що в нього талант олюднювати своїх героїв зі світу природи. Створені люблячим серцем , вони, ті комахи, птахи, квіти та звірята, передають свою енергетику любові й малому читачеві...”


Література:


1. Чередниченко, Д.  Виходьмо з магiчного кола // Киiв . - 1996.-N1-2. - С.13
2. Чередниченко,, Д.С. Мандри Жолудя : вірші,казки,оповідання / Дмитро Чередниченко. - К. : Школа, 2007. - 224 с.3
3. Чередниченко Д. Калинові мости: [Петрові Засенко-75 років] // Дзвін. - 2011. - № 7. - С. 121
4. Чередниченко, Д. Леонiд Полтава- людина, патрiот, письменник // Киiв . - 2002.-  1-2. - С.116
5. Чередниченко, Д.С. Неопалима колиска : трилогія / Дмитро Чередниченко. - К. : Молодь, 1987. - 120 с.
6. Чередниченко, Д.С. Павло Чубинський. - К.:Альтернативи, 2005. - 374с.
7. Чередниченко, Д. Спижевий дзвiн // Киiв . - 2004.-   3. - С.96
-«-
8. Гажаман Н. Уроки людяності, добра й любові у творах   Дмитра Чередниченка // Шкільна бібліотека. - 2011. - № 8. - С.33-36
9. Кодлюк, Я.П. Розповiдi про письменникiв : Посiбник для вчителя початкових класiв. - Тернопiль:Пiдручники i посiбники, 1997. - 128с.
10. Україна. Кабінет Міністрів.  Про присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтво: [Пост. від 16.06.10р. № 429 ( Чередниченку Дмитру Семеновичу - письменникові - за кн. "Хлопчик Горіхове Зерня і Лісовичка"] // Урядовий кур'єр. - 2010. - 18 червня (№ 110) // Офіційний вісник України. - 2010. - 25 червня (№ 45). - С.21


Інтерне-ресурс:


1. Чередниченко Дмитро Семенович — Вікіпедія[Електронний ресус].- Режим доступу:http:// uk.wikipedia.org › wiki › Чередниченко_Дмитро_Се...
2. Чередниченко Дмитро | Видавництво Старого Лева[Електронний ресурс].- Режим доступу:http:// starylev.com.ua › author › cherednychenko-dmytro
3. Чередниченко Дмитро Семенович - Ринок Бориспіль[Електронний ресурс].- Режим доступу: http:// borinfo.com.ua › boryspil-products-news-2014-2-413-1





Коментарі: Залишити коментар
 
X