Слідкуйте за нами

11-11-2020
Андрій Кокотюха входить до когорти сучасних українських письменників, до яких популярність прийшла в середині 90-х років ХХІ століття. На сьогодні письменник вдало поєднує літературну діяльність з журналістикою, створенням сценаріїв для кіно і телебачення, а також іншими мистецькими заняттями, працює переважно в жанрі детективу й трилеру.
Народився 17 листопада 1970 року у місті Ніжині, в родині зварювальника і медсестри. Перший художній твір написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві. Але закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка.
Перше оповідання опубліковане 1987 року. У 1991 році написав повість «Шлюбні ігрища жаб», яка була удостоєна премії видавництва «Смолоскип». Після виходу окремою книжкою в 1996 році повість отримала широкий резонанс у пресі. 
На початку 90-х Андрій Кокотюха став одним із засновників Творчої асоціації «500».
      Протягом 1999 — 2006 років побачили світ книги А. Кокотюхи: «Повернення сентиментального гангстера», «Нейтральна територія», «Ментовский город», «Отработанный материал», «Мама, донька, бандюган», «Криминальная Украина», «Криминальная Украина-2», «Криминальная Украина-3», «Почему Украина не Россия» (автор-упорядник), «Любити живих» (у співавторстві з Максимом Розумним), «Повзе змія», «Тайны и загадки Украины», «Резонансные дела МВД» (в співавторстві з Костянтином Стогнієм), «Шукачі скарбів», «Юля» (автор-упорядник), «Темна вода», «Зоопарк або Діти до 16 років». Крім того написав низку журнальних публікацій повістей та оповідань. За однією такою публікацією на студії ім. О. Довженка зняли кіно під назвою «Тупик». Пише українською і російською мовами.
Літературний критик Софія Філоненко вважає А. Кокотюху батьком «українського готичного детективу». «Детектив – це не лише для мене головний жанр, це головний жанр для всієї літератури, і, не побоюся цього слова, головний код для культури. Тому, що він показує світ не таким, як він є, а таким, яким він має бути».
У часи, коли у читача був попит на книги про політиків, А. Кокотюха на замовлення видавництва «Фоліо» за 45 днів, беручи інформацію лише з відкритих джерел, написав біографію Юлії Тимошенко «Юля». Книга стала бестселером. Сам автор неодноразово казав: «Якщо хто і замовив мені Юлю і Юру (Луценка), то хіба український народ, який купував ці книги в магазинах за гроші…   » 
 Роман «Мама, донька, бандюган» спочатку писався як мелодрама, а потім перетворився на кримінальну мелодраму. Найзатребуваніший твір А. Кокотюхи серед жіночої аудиторії.
Роман «Повзе змія» почався із замітки кримінальної хроніки. Найбільший за обсягом роман А. Кокотюхи. Для його завершення автор серед ночі консультувався з психологічною службою телефонної підтримки. Вважається найстрашнішим, найжорсткішим та найактуальнішим твором А. Кокотюхи сьогодні. Є одинм із улюблених творів автора.
Роман «Аномальна зона» з'явився після сезону роботи А. Кокотюхи як тележурналіста і сценариста на проекті «Паралельний світ». Цим романом Андрій Кокотюха представляв Україну на Міжнародному фестивалі детективної літератури в Ліоні (Франція) і став єдиним українським автором за всю історію фестивалю.
Книжки А. Кокотюхи виходили і далі виходять практично в усіх провідних українських видавництвах. Він постійно співпрацює з найпопулярнішими українськими газетами, журналами і телеканалами.
Були наступні екранізації творів письменника: «Тупик» — за журнальною публікацією «Тупик для втікача або Гра з вогнем», детективний роман «Легенда про Безголового» - назва фільму «Тривожна відпустка адвоката Ларіної»), трилер «Повзе змія» та інші. В усіх випадках Кокотюха — автор або співавтор сценаріїв. Написав сценарії для кількох документальних фільмів з циклу «Кримінальні історії», «Чужі помилки».
Працював журналістом і сценаристом на проектах «Сніданок з 1+1», «Київський регіон», «Паралельний світ», «Голос країни-2». Писав сценарії для проекту «Судові справи» та «Сімейний суд». Працював над першим варіантом сценарію за романом Василя Шкляра «Чорний ворон».
Є прихильником художньо вигаданої («міфологічно-розважальної») складової творів історичної тематики з дотриманням реконструктивного фактажу.  
Багаторазовий переможець нагород та почесних відзнак: Диплом видавництва «Смолоскип», 1996 р.; Диплом конкурсу «Золотий Бабай», 1999 р.; Премія журналу «Березіль», 2000 та 2003 рр.; Премія фестивалю «Відкрита ніч» за кращу публікацію про фестиваль, 2002 р.; Нагрудний знак «За зразкову службу у внутрішніх військах МВС України», 2002 р; Нагрудний знак «Срібний Георгій», за сценарій фільму «Тупик», 2003 р.; Диплом ХІ Форуму видавців у Львові «Кращий журналіст, що пише на книжкову тему», 2004; Премії, відзнаки та дипломи «Коронація слова» – 2001 - 2004, 2006 - 2008, 2011, 2012 рр.; Відзнака «Золотий письменник України», 2012.
Андрій Кокотюха любить літературу, кіно, збирати гриби. Теоретик алкоголю та масової культури. Байдужий до політики, спорту, кави і наркотиків. Не любить українських політиків, футболу, борщу, вареників, макаронів, хімії як шкільного предмету, їздити громадським транспортом, стояти в чергах, чогось чекати в своїй державі та від своєї ж держави, працювати в сільському господарстві.
«Мої улюблені автори впливають на мою творчість насамперед світоглядно. Микола Гоголь - я наполягаю на тому, що це український письменник, російський письменник Сергій Довлатов, американський письменник Чарльз Буковські, відомий усім Володимир Висоцький та класик американського чорного роману Раймонд Чайндлер. Це п'ятірка - мої улюблені автори, я поділяю їхній світогляд, їхні погляд на життя мені близький. Інші автори можуть мені подобатись чи не подобатись ситуативно.» 
У нього все розраховано до хвилини. Дедлайн, терміни, контракти. Так, він письменник, але свою діяльність вважає не творчістю, а виробництвом – кожного дня друкує 20-25 тисяч знаків, має 4-5 годин безперервної, як він говорить, «важкої ручної фізичної праці». Сам белетрист читає по 100 сторінок в день, але нікому ніколи не дає порад щодо вибору літератури, бо це питання індивідуального смаку. 
Автор 67-ми книг переконаний, що в Україні не існує книжкового ринку, нових літературних імен мало, книгарень не вистачає, і, взагалі, в країні відсутня популяризація читання.
Він  переконаний, що читання повинно бути модне як процес, а не має бути модно читати певних авторів.   «…Шкільна програма, так само як і вузівська, повинна заохочувати до вивчення і до популяризації літератури і читання як такого, а не фокусуватися на окремих авторах. А я вважаю, що вчити думати важливіше, ніж змушувати читати того чи іншого автора по програмі, бо це не точна наука, де 2х2=4, це гуманітарна дисципліна, де дуже багато відтінків. І треба, щоб люди, гуманітарії вчилися думати самі, і якщо вони стануть потім педагогами – вчили думати інших, давали вибір і альтернативу. В цьому я бачу культурну освіту кожної людини…
Не буває книги для всіх. Я не пишу для всіх, я пишу для вас. Кожний автор, який пропонує гіперсуперелітарну прозу, мріє зібрати стадіони, висловлюючись мовою шоу-бізнесу. Він мріє про мільйони. Він мріє про мільярди тиражів. І тут немає нічого поганого, якщо людина на це націлена. Але вона мусить дати собі відповідь: для чого це їй потрібно? Це перше. Кому цікава її книжка? Це друге. Не всім, а треба визначити свого читача персонального. Не всі ви – мої читачі. Я прекрасно розумію, що, наприклад, після зустрічі зі студентськими аудиторіями, може, 5 осіб будуть моїми  постійними читачами. І це нормально.
Якби раніше наша культура, наше кіно тощо були такими українськими, як нині, я впевнений – у нас зараз не було б війни з Росією. Бо як показує життя, Росія не насмілюється чіпати ті країни і народи, у яких чіткими є національна позиція та самоідентичність…»
«...Якщо вам цікавий такий письменник, як Кокотюха, беріть будь-який його твір і дивіться. Якщо сподобається – читайте далі, якщо не сподобається, ну, мені шкода. Але я сам собі – ходяча реклама…»


Література:
1.  Кокотюха, А.А. Автомобіль із Пекарської : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Фоліо, 2016. - 280 с.
2.  Кокотюха, А.А.  Адвокат із Личаківської : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Фоліо, 2015. - 283 с.
3.  Кокотюха, А.А. Аномальная зона : роман / Андрей Кокотюха. - Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2018. - 284 с.
4.  Кокотюха, А.А. Багряний рейд : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 284 с.
5.  Кокотюха, А.А. Біла ніч : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 286 с.
6.  Кокотюха,, А.А. Бои без правил. - Х. : Клуб Семейного Досуга, 2012. - 352 с.
7.  Кокотюха, А. Боржники Скаженого Сема : [детективне оповідання] // Дніпро. - 2015. - № 10/12. - С. 104
8.  Кокотюха, А.А. Вигнанець і навчена відьма : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Віват, 2019. - 300 с.
9.  Кокотюха, А.А. Вигнанець і чорна вдова : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Віват, 2019. - 300 с.
10. Кокотюха, А.А. Вогняна зима : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 352 с.
11. Кокотюха, А.А. Втікач із Бригідок : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Фоліо, 2017. - 280 с.
12. Кокотюха, А.А. Глубокая вода : роман / Андрей Кокотюха. - Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2019. - 236 с.
13. Кокотюха,, А.А. Двойная западня : [роман] / Андрей Кокотюха. - Х. : Клуб Семейного Досуга, 2011. - 368 с.
14. Кокотюха, А.А. Живой звук : [роман] / Андрей Кокотюха. - Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2020. - 284 с.
15. Кокотюха, А.А. Іван Кожедуб. - Харків : ПЕТ, 2015. - 128 с.
16. Кокотюха, А.А. Київські бомби : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Фоліо, 2014. - 378 с.
17. Кокотюха, А.А. Колекція гадів : повісті / Андрій Кокотюха. - Київ : Країна Мрій, 2015. - 236 с.
18. Кокотюха, А.А. Коханка з площі Ринок : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Фоліо, 2018. - 280 с.
19. Кокотюха, А.А. Криминальная Украина. - Х.:Фолио, 2003. - 398с.
20. Кокотюха, А.А. Легенда о Безголовом : роман / Андрей Кокотюха. - Харьков ; Белгород : Клуб Семейного Досуга, 2017. - 235 с.
21. Кокотюха, А.А. Леонід Кравчук. - Київ : Укрвидавполіграфія, 2013. - 128 с.
22. Кокотюха, А.А. Мисливці за привидами : повісті / Андрій Кокотюха. - Київ : Країна Мрій, 2015. - 236 с.
23. Кокотюха, А.А. Найти и уничтожить : роман / Андрей Кокотюха. - Х. : Клуб Семейного Досуга, 2013. - 304 с.
24. Кокотюха, А. Нейтральна територiя : Роман. - Львiв:Кальварiя, 2002. - 160с.
25. Кокотюха, А.А. Осінній сезон смертей : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 256 с.
26. Кокотюха, А.А. Охота на маршала : роман / Андрей Кокотюха. - Харьков ; Белгород : Клуб Семейного Досуга, 2014. - 352 с.
27. Кокотюха, А. Повернення сентиментального гангстера : роман. - К.:Факт, 2001. - 184с.
28. Кокотюха,, А.А. Повзе змія : детективний роман. - Х.:Фоліо, 2008. - 475 с.
29. Кокотюха, А.А. Повний місяць : роман / Андрій Кокотюха. - Київ : Нора-Друк, 2015. - 367 с.
30. Кокотюха, А.А. Подвійний капкан : повісті / Андрій Кокотюха. - [Київ] : Країна Мрій, [2016]. - 236 с.
31. Кокотюха, А.А. Покоління сміливих.Україна : 25 років незалежності. - Харків : Віват, 2016. - 395 с.
32. Кокотюха, А.А. Полнолуние : роман / Андрей Кокотюха. - Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2020. - 381 с.
33. Кокотюха, А.А. Привид із Валової : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Фоліо, 2017. - 284 с.
34. Кокотюха, А.А. Пригоди Клима Кошового : [романи] / Андрій Кокотюха. - Київ : Довженко Букс, 2019. - 665 с.
35. Кокотюха, А.А. Пророчество : роман / Андрей Кокотюха. - Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2017. - 282 с.
36. Кокотюха, А.А. Різник з Городоцької : [роман] / Андрій Кокотюха. - Харків : Бібколектор, 2016. - 248 с.
37. Кокотюха, А.А. Розбите дзеркало : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. - 284 с.
38. Кокотюха, А. Сніговий гість : [детективне оповідання] // Дніпро. - 2015. - № 7/9. - С.006
39. Кокотюха, А.А. Справа отамана Зеленого : українські хроніки 1919 року: роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 304 с.озвілля, 2020. - 284 с.
40. Кокотюха, А.А. Супермен.Отработанный материал : Роман. - Х.:Фолио, 2002. - 317с.
41. Кокотюха, А.А. Таємне джерело : роман / Андрій Кокотюха. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, [2019]. - 314 с.
42. Кокотюха, А.А. Таємниця зміїної голови : пригодницький детектив / Андрій Кокотюха. - [Київ] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, [2019]. - 251 с.
43. Кокотюха, А.А. Тайны и загадки Украины. - Х.:Фолио, 2005. - 285с.
44. Кокотюха, А.А. Темна вода : роман / Андрій Кокотюха. - Київ : Нора-Друк, 2018. - 271 с.
45. Кокотюха, А.А. Темні таємниці : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 284 с.
46. Кокотюха, А.А. Удар скорпиона : [роман] / Андрей Кокотюха. - Харьков ; Белгород : Клуб Семейного Досуга, 2010. - 364 с.
47. Кокотюха А. Україна в пошуках детективу // Дніпро. - 2011. - № 2. - С.112
48. Кокотюха А. Український детектив: самобутність чи діагноз? // Дніпро. - 2014. - № 8. - С. 095
49. Кокотюха, А.А. Червоний : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 313 с.
50. Кокотюха, А.А. Червоний. Без лінії фронту : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 315 с.
51. Кокотюха, А.А. Чорний ліс : українські хроніки 1943 року : роман / Андрій Кокотюха. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 299 с.
52. Кокотюха, А.А. Чужие скелеты : роман / Андрей Кокотюха. - Харьков ; Белгород : Клуб Семейного Досуга, 2017. - 252 с.
53. Кокотюха, А.А. Шлюбні ігрища жаб : кримінальні повісті та оповідання / Андрій Кокотюха. - Київ : Смолоскип, 1996. - 184 с.
54. Кокотюха, А.А. Шукачi скарбiв : Авантюрний роман. - К.:Нора-Друк, 2005. - 336с.
55. Кокотюха,, А.А. Язиката Хвеська : кримінальна комедія / Андрій Кокотюха. - К. : КМ Publishing, 2009. - 320 с.
56. Матешко, А.А. Тройная защита : Бегство к смерти ; Человек ниоткуда : [романы] / Анастасия Матешко , Андрей Кокотюха. - Харьков : Фолио, 2018. - 249 с.
57. Матешко, А.А. Тройная защита : Охота на Демона ; Одесский дуплет : [романы] / Анастасия Матешко, Андрей Кокотюха. - Харьков  : Фолио, 2018. - 345 с.
58. Стогний, К.П. Резонансные дела МВД. - Х.:Фолио, 2005. - 383с.


Про автора та його творчість:
1. Андрій Кокотюха. Вигнанець і чорна вдова // Літературна Україна. - 2019. - № 23/24. - С.9
2.  Жити - пити : [збірка оповідань]. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. - 320 с.
3. Кицак, Л. Художня природа інтриги в детективах // Українська мова і література в школах України. - 2014. - № 7/8. - С.60
4. Слюсар А. А. Кокотюха "Таємниця козацького скарбу" // Шкільна бібліотека. - 2016. - № 4. - С. 77
5. Філоненко С.  "Давня легенда оживає і вбиває!" Гендерні моделі готичного детективу в романах Андрія Кокотюхи // Слово і час. - 2011. - № 3. - С.59
6. Я like Україну!Я люблю Україну! : збірка оповідань / [уклад. Брати Капранови]. - Київ : Нора-Друк, 2016. - 399 с.


Інтернет-ресурс:


1. Андрій Кокотюха: важливо розібратися - кидати в смітник ...[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://www.bbc.com › ukrainian › entertainment › 2014/10
2. Андрій Кокотюха, письменник – Укрінформ[Електронний ресурс]
.- Режим доступу:http:// www.ukrinform.ua › Укрінформ › Про Життя
3. Кокотюха Андрій Анатолійович – Wikiwand[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://www.wikiwand.com › Кокотюха_Андрій_Анатолійов...
4. Письменник Андрій Кокотюха завершив новий роман ...[Електронний ресурс].- Режим доступу: http://np.pl.ua › 2020/01 › pys-mennyk-andriy-kokotiukha-z...



Коментарі: Залишити коментар
 
X