Слідкуйте за нами

07-10-2020
День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня згідно з указом президента (№ 1132/98) від 9 жовтня 1998р.
В 2020 році День художника України припадає на 11 жовтня.
Образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. 
Вишуканий живопис, віртуозна графіка, майстерна пластика - невід’ємна частина національної культури, джерело духовного розвитку і задоволення естетичних потреб українського суспільства. 
Українським майстрам пензля і різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва.
В такий день хочеться розповісти про декількох наших місцевих художників.
Кременчук мальовниче наддніпрянське місто в якому проживає багато талановитих людей: письменників, поетів, художників. Особливо хочеться відмітити молоду і талановиту художницю Оксану Бойко. Вона лауреат премії «Успішна жінка Полтавщини». Її талановитими руками створено понад 1000 картин. Оксана Бойко директор кременчуцької художньої галереї. Вона автор полотен які прикрашають вулиці Кременчука та відомі у багатьох країнах світу.

















Є у нашому місті художник, який має велику творчу наснагу і вдачу це Василь Вакуленко. Він багато років працював художником у міському Палаці культури. Був учасником багатьох міських, обласних і республіканських виставок образотворчого мистецтва.Його роботи – неперевершена оповідь краси Полтавщини: «Затяжні дощі», «Ставок», «Пасіка» та
інші.

 

Картини Василя Вакуленка - знаходяться в Полтавському художньому музеї, в Полтавському краєзнавчому музеї, в Кременчуцькому краєзнавчому музеї, а також в приватних колекціях: Бельгії, Німеччини, Польщі, Югославії, Англії, Ізраїлю, Америки, Росії і в інших країнах.



В нашому місті живе і працює графік Сергій Брильов. Він створює нові образи, привертаючи увагу до наших проблем. Сергій про свою творчість каже так: «Моя творчість – це такий своєрідний шлагбаум, який можливо, змусить когось прокинутися, скинути рожеві окуляри, відкрити очі! І почати рухатися в іншому напрямку, інтелектуально розвиватися.»

 

Найвідоміша робота Сергія  це вуличне «графіті з Тарасом Шевченком», розташоване в районі електростанції.

Картини, скульптура, портрет, плакати, стікери — усе в своїй стилізованій манері та з обов’язковим філософським підтекстом. Сергія можна сміливо назвати художником-інтелектуалом, адже кожна його робота — це протест проти деградації особистості, проти засилля телебачення, пропаганди алкоголю та наркотиків, проти девальвації моральних цінностей та права людини думати і мати власний, осмислений, погляд на себе та суспільство.


















Сергій Брильов спонукає глядача мислити критично і гостро, постійно аналізуючи інформацію. Мабуть, тому і підписує свої роботи псевдонімом Остромисл. «Вихід є, але тільки вам відкривати двері» — так говорить своїми творіннями сам автор.
 

Література: 
1. Апрелєва Т. Пишаємось земляком! [ кременчужанин Сергій Брильов отримав нагороду міжнародного конкурсу "Світове мистецтво - 2015" і визнаний "Кращим художником - концептуалістом року" ] // Кременчуцька панорама. - 2015. – 19  лютого (№ 7). - С. 19.
2. Бойко О. Життя, осяяне любов'ю: Василь Вакуленко й об'єднання художників та майстрів
       декоративно ужиткового мистецтва "Творчість"  (м. Кременчук) // Образотворче мистецтво.  
       - 2018. - № 3. - С.105.
3.   Волинська Ю. Меморіал пам'яті Героїв Небесної сотні від Сергія Брильова.
      // Кременчуцький телеграф. - 2015. – 2 квітня (№ 14). - С. 
4.   Гамза Е.  Рiзнобарвна краса - створена душею // Програма плюс . - 2003.- №  20.- 16 травня. 
      - С.8.
5.   Серьогова І. Оксана Бойко: Я народилася художником...// Кременчуцькі новини. - 2020. – 
      3 лютого (№ 1). - С. 10.
6.   Смірнова О. Покурити і помалювати [художник Сергій Брильов] // Кременчуцький телеграф.
      - 2015. – 31 грудня. – С. 14. 
7.   Чорновол С. Переповнена жагою до життя // Програма та новини. – 2002. - № 57. – С. 4.
8.   Щука С. Полотна, що створюють картину міста [художниця Оксана Бойко] // Телеграф. – 
      2019. – 28 березня. - № 13. – С. 8.



Коментарі: Залишити коментар
 
X