Слідкуйте за нами

30-07-2020
   Леся Романчук - "Золотий письменник України”, член Національної Спілки письменників України, лауреат багатьох літературних нагород, авторка і виконавиця власних пісень. Письменниця уміло поєднує творчу діяльність та працю лікаря. Леся Іванівна - кандидат медичних наук, доцент кафедри акушерства та гінекології Тернопільського медичного університету.
   Леся Іванівна Романчук народилася 28 липня 1955 року в селищі Транспортне Тенькинського району Магаданської області, де відбували заслання після ув'язнення в таборах Дальлагу її батьки. Навчання розпочала у початковій школі-копальні ім. Гастелло Тенькинського району. Після закінчення терміну заслання у 1963 р. родина переїхала в Україну до м. Тернополя.
   Леся Романчук із золотою медаллю закінчила середню школу № 1 у м. Тернополі, з відзнакою — у 1979 р. Тернопільський медичний інститут. 
  15 років працювала викладачем Кременецького, потім Чортківського медичного училища, з 1994 року працює на кафедрі акушерства та гінекології Тернопільського державного медичного університету. У 1998 році захистила дисертацію, кандидат медичних наук, доцент, фахівець у сфері акушерства й гінекології, є автором ряду підручників. 
  Нагороди письменниці:
 - відзнака Тернопільської міської ради III ступеня (2010)
 - літературна премія імені Уласа Самчука,
 - відзнака президента Форуму видавців (м. Львів, 2014) — «Найкращий автор»,
 - літературна премія журналу «Літературний Тернопіль»,
 - обласна премія імені Богдана Лепкого в номінації «Література»  — за роман «Лицарі любові і надії» (м. Тернопіль, 2011),
 - «Золотий письменник України» від «Коронації слова» (2015),
 - Орден княгині Ольги IІІ ст. (2019) — за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю.
  Ще в студентські роки почала писати вірші. Перша збірка поезії побачила світ у 1995 році. Але популярність їй приніс роман у 8-ми томах «Не залишай…». З-під пера письменниці вийшло 8 збірок лірики та понад 30 книг прози. Також у співавторстві вона видала 11 підручників з медицини. 
Найбільш відомі її романи: «Не залишай», «Граvітація», «Чотири дороги», «Місто карликів», «Лицарі любові і надії», «Цвіте терен», «Благосло
вен, хто йде…».

   Роман "Не залишай...” Лесі Романчук — це вісім книг про кохання і зраду, про віру і надію у житті головної героїні — лікаря-акушера Софії Синицької (Зорич) зачарують вас напруженим сюжетом і гострою інтригою. Жінка у Світі і Світ у Жінці — це основні теми, на яких ґрунтується вишукане мереживо роману "Софія”. 

   «Мистецво, і насамперед, поезія, мають прямий стосунок до онтологічних цінностей людського життя – радості й горю, віри й зневіри, і хоча життя і вірші не завжди одне й теж, у творах Л. Романчук є те, що робить їх сучасними сьогодні, і зробить сучасними завтра. Тонкий психоаналіз, вроджене вміння навіювати читачеві відповідний емоційний стан, втілення місії порятунку – ці якості визначають суть поезії Л. Романчук…»
   «…Живі спостереження письменниці, котрі підживлені «ниткою родинної памяті» це доволі цікавий щоденник оман і осяянь української інтеліґентки, яка має свій погляд на все, що її, і нас, оточує, позиціонує себе як митець національної традиції. Правдиве патріотичне і релігійне виховання посприяло її духовному гартові. Мудрі поетичні сентенції Лесі Романчук вартують щедрого цитування:
«У цьому світі сонця і пітьми,
Де кров – мередіанами, а полюс
Обмерз брехнею, наче й досі ми
Благаєм айсберґ, аби відкололась
Хоч крихта благодаті».
   Поетеса пише природною, органічною мовою, працює зі словом виважено, точно й ощадливо. Світла туга за потрібним словом, простота і щирість безкінечного пізнання різноманітності світу пророщує у читацьких душах зерно добротворної енергетики.
   Твори Лесі Романчук здобувають дедалі більше прихильників в Україні. Це зрозуміло, адже вони торкаються таємних струн жіночої душі, до того ж написані колоритною галицькою говіркою. Леся Романчук уміло поєднує працю лікаря та творчу діяльність. 
   Письменниця «..пише винятково для своєї читацької аудиторії, а не для критиків чи літераторів».
   Читаймо! Черпаймо натхнення! Зростаймо духовно!


Література:
1. Романчук, Л. Граvitaцiя : Коктейль-казка у 4-х кн.. - Тернопiль:Навч. книга - Богдан, 2004. - 240с.
2. Романчук, Л.І. Софія : [роман у 8 кн. ] - Тернопіль : Богдан, [2018]. - 614 с.



Інтернет-ресурс:
1. Романчук Леся Іванівна — Вікіпедія [Електронний ресурс].- Режим доступу: //uk.wikipedia.org › wiki › Ром...





Коментарі: Залишити коментар
 
X