Слідкуйте за нами

21-07-2020
  Галина (Гаська) Шиян – письменниця, перекладач, видавець, підприємець, аматор фото і поезії. 
  Народилася 23 липня 1980 року  у Львові. 
  2001 року закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «класична філологія».
  1999 року спільно з сестрою Анастасією Шиян заснувала книгарню іноземної літератури «ГалІнБоок». Дописувала для часопису «Просто Неба», збірки «Волонтери», проекту «Їздець».
  У 2012 переклала та опублікувала роман Букерівського лауреата ДіБіСі П’єра «Світло згасло в Країні Див», створила на основі твору проект «Декаданс Бере Своє», який синтезував текст, візуальне мистецтво і музику.
  2014 року, як співвласниця книгарні, почала активну діяльність спрямовану на знищення практики непрозорих та корупційних схем у закупівлі підручників.    В цьому ж році долучилася до збірки оповідань «Волонтери» оповіданням «Гусінь».
  2015 року Створила авторський курс «Creative writing з Тіло Шульцом. Оповідання за вікенд».
  Брала участь у літературних фестивалях у Единбурзі, Києві, Львові, Запоріжжі.



  У 2014 року вийшов друком дебютний роман «Охота, доктор, охота!». Головний герой протагоніст Спиридон – чорношкірий студент медик бразильського походження, який щиро вболіває за Україну, трохи дивну і трохи рідну для нього землю. Його сюрреалістично-бурлескна історія – відображення абсурдності світу в сучасній геополітичній ситуації, усвідомлення маленького у великому і навпаки. 
  Твір – це пошук істини та порятунку серед потоку актуальних подій, який уже неможливо зупинити звичай ним вимиканням джерел інформації. Це намагання втечі у зону особистого комфорту через прості, буденні задоволення та через розмови з собою на межі реального і уявного. Це світ простих і дивних людей довкола, які, власне, і утворюють нашу сповнену суб’єктивізму об’єктивну реальність. Це подорожі далеко назовні і глибоко всередину, поєднання глобального і локального. Це, врешті, мандрівна пригода із карколомним фіналом.






 





  2019 року книжка Шиян «За спиною» стала однією з найбільш обговорюваних літературних новинок. Гаська Шиян – єдина українська авторка, чия книжка здобула премію Євросоюзу. Також її роман «За спиною» було відмічено премією «Літакценту».
  Авторка пропонує сторонній погляд на війну не учасника, а спостерігача, це історія молодої жінки на фоні подій поточної війни на Донбасі, 
 Роман Гаськи Шиян «За спиною» зачіпає багато болючих і потрібних до обговорення у наших реаліях тем, як то військовий і моральний обов’язок, стереотипи суспільства, відчуття безпеки в сучасному світі, патріотизм, націоналізм, ставлення до переселенців, двомовність, порівняння культур і зрештою роль жінки, її сексуальності та її прав і свобод.
  «…Передусім моя книжка про пошук безпеки в сучасному світі, пошук місця ідеальної гармонії та комфортного безпечного життя, про нове покоління українських емансипованих жінок. Моїй героїні Марті 27 років, вона селфмейд, працює в галузі ІТ, добре заробляє. Події в книжці розвиваються на тлі російсько-української війни. Мартин коханий іде в армію. І ми бачимо її внутрішні переживання, зумовлені соціальним тиском: якою має бути дівчина героя, дружина героя, вдова героя, якої поведінки від неї очікує суспільство. 
  Моя книжка про всі ці кліше, які накладає війна не лише на жінок, а й на чоловіків, вимагаючи від них надмірної маскулінності, і про внутрішній конфлікт, пов’язаний із цим. Про те, як молода жінка переживає цю ситуацію і намагається знайти з неї вихід.»

  Гаська Шиян –авторка, яка у своїх текстах приділяє багато уваги темам фемінізму та тілесності.
  Шиян можна сміливо назвати голосом свого покоління в українській літературі: її персонажі – уособлені 35-літні українці (та, перш за все, українки) з усіма притаманними травмами, болем і страхами. 
  Письменниця сповідує філософію гедонізму, успіх в якому, як виявилось, досягається лише кропіткою і наполегливою працею. Понад усе цінує спільність духу з сестрою і акцептування батьками свого життєвого вибору, а також добре товариство, плинність, усамітнення, самоекзилу та клацання відвертості між людьми. 
 


Література:

1. Власенко, В. Письменниця Гаська Шиян: "Я дуже захотіла дати голос жінкам, чиї чоловіки воюють" // Урядовий кур'єр. - 2019. - 10 жовтня (№ 194). - С. 6
2. Власенко, В. Український роман про війну отримав престижну премію ЄС: : Львівська письменниця Гаська (Галина) Шиян стала першою лауреаткою Літературної премії Євросоюзу від України // Урядовий кур'єр. - 2019. - 25 травня (№ 97). - С. 3
3. Власенко, В.Український роман про війну на сході читатимуть європейці: [Літературна премія ЄС укр. письменниці зі Львова Гаськи Шиян за роман "За спиною"] // Урядовий кур'єр. - 2019. - 4 жовтня (№ 190). 



Інтерне-ресурс:

1. Гаська Шиян: «Моя героїня живе життям самодостатньої …[Електронний ресурс].- Режим доступу: http: // meest-online.com › interview › haska-shyyan-moya-he...
2. Гаська Шиян: «На початку війни я прокидалася вночі з ...[Електронний ресурс].- Режим доступу:http: // lb.ua › 448850_gaska_shiyan_na_pochatku_viyni
3. Гаська ШИЯН: «Я дуже захотіла дати голос жінкам, чиї ...[Електронний ресурс].- Режим доступу: http: // ukurier.gov.ua › articles › gaska-shiyan-ya-duzhe-zaho...



Коментарі: Залишити коментар
 
X