Слідкуйте за нами

02-04-2020
Зелена перлина Кременчука: 60 років тому закладено Придніпровський парк.

Парк «Придніпровський» – це місце, де залюбки відпочивають і батьки з малечою, і молодь, і люди літнього віку. Хтось просто дихає свіжим повітрям, хтось займається спортом, інші – насолоджуються краєвидами чи катаються на атракціонах. Взагалі важко уявити, що колись на березі Дніпра була лише невеличка зелена зона.

 

 У далекому 1913 році міська газета «Придніпровський голос» в одному зі своїх номерів писала про те, що міський владі необхідно подбати про приведення у пристойний вигляд хоча б невеликої ділянки набережної. Це було улюблене місце прогулянок городян.

Однак благоустроєм цієї території зайнялися лише після 1927 року. На піщаному грунті набережної висадили  дерева. Сквер позначили на плані міста 1930 року. Та нова зелена зона, як і все місто, постраждала від повені 1931 року. 

З середини 1930-х років сквер поступово приводили до ладу: проклали дві паралельні алеї уздовж Дніпра, облаштували клумби, встановили садові лавки, спорудили фонтан, у центрі якого стояла скульптура журавля з піднятою головою, а з дзьоба бив струмінь води.

Басейн навколо прикрасила клумба. Набережна одразу стала улюбленим місцем мешканців Кременчука. Особливе захоплення викликала клумба-календар: на ній за допомоги горщиків із квітучими рослинами кожного дня, починаючи з квітня і до самих заморозків, викладали дату. 

Після Другої світової війни Кременчук стояв у руїнах, але працівники управління благоустрою вже тоді почали висаджували дерева та кущі на території набережної.

У 1959 році дійшли руки й до створення парку над Дніпром, де колись знаходилася маленька дерев’яна фортеця Кременчук. Його розташували на площі 18 га: від скелі – геологічної пам’ятким природи «Скеля-реєстр», що поблизу річкового вокзалу, до корпусів воєнного шпиталю.

Створення міського парку культури «Придніпровський» можна назвати народною будовою – від багаторічної підготовки до висадки дерев і кущів. Не було в місті такого підприємства, навчального закладу, державних установ, які б не брали в цьому участі.

Технічний проект самого парку через низку причин виконком Полтавської обласної ради затвердив лише у 1960 році. Його попередня вартість складала 4 млн 852 тис 700 руб. Парк поділявся на 5 секторів: культурно-освітньої роботи і видовищних заходів, тихого відпочинку, спортивний, господарчий, санітарно-курортний. Будівництво передбачалося у дві черги. 

І вже 5 квітня 1960 року виконали розбивку і встановили червоні лінії, закріпивши металеві штирі меж і головні осі споруд та доріжок центрального парку культури і відпочинку, який із середини 60-х років вже повністю виконував свої функції. 

Уздовж тротуару набережної з’явилися скульптури «Спортсмен» і «Спортсменка», садові лави, відновив свою роботу довоєнний фонтан.

Однак замість журавля вже стояла скульптура «Олені». Таким чином виконали першу чергу будівництва перлини Кременчука.

3 листопада 1967 року на честь 50-річчя встановлення радянської влади була закладена друга черга парку площею 18 га.  що отримала згодом власне ім'я –  Центральний парк культури і відпочинку «Ювілейний».  

У 1975 році Придніпровському міському парку надано статус пам’ятки природи місцевого значення. Також він занесений до списку заповідних парків – пам’яток садово-паркового мистецтва місцевого значення за композиційні рішення розташувань зелених насаджень, за зібрання широкого видового складу рослин, серед яких багато цікавих і рідкісних.

Зараз це місце кременчужани облюбували для відпочинку, побачень та фотосесій.

Лiтература:

1.     Байрак, О.М.    Парки Полтавщини:iсторiя створення,сучасний стан дендрофлори,шляхи збереження i розвитку : Наукове видання / О.М.Байрак,В.М.Самородов,Т.В.Панасенко . ─ Полтава : Верстка, 2007 . ─ 276с.

2.     Герасименко В. Катинський дуб пам'яті. [Придніпровський парк]  //  АВТОГРАФ.   2013.   23-30 травня (№ 21). ─ С. 3.

3.     До Придніпровського парку повернулися олені//  Автограф.- 2018. -  21-28 червня (№ 25). ─ С. 10.

4.     Коваленко, В.М.  Зелений наш Кременчук . ─ Кременчук : Швидка, 2001 . ─ 58с.

5.      Музиченко, Н.В.    Смарагдові шати Кременчука : історія міста в парках і скверах [ Текст ] / Соколова І.М., Музиченко Н.В. ; Кременчуцький краєзнавчий музей . ─ Кременчук : [Кременчуцька міська друкарня], 2016 . ─ 187 с. : іл.

6.     Музиченко, Н.В.    Зелена перлина Кременчука : парк над Славутичем [ Текст ] / Соколова І.М., Музиченко Н.В. ─ Кременчук : Видавництво "СПД Олексієнко В.В.", 2009 . ─ 82 с. : іл. Світ довкілля. Вип.30:травень 2015 [ Текст ] : Кременчуцький міський екологічний бюлетень . ─ Кременчук : Кременчуцька міська друкарня, 2015 . ─ 32 с. : іл.

7.     Створення парку нейтралізувало негативну енергетикеу зруйнованого міста.    //  АВТОГРАФ.   2016.   30 Червень (№ 26). ─ С. 6.

8.     Стежинами заповідних парків Полтавщини [ Текст ] : екскурс в історію та сьогодення / за ред. О.М.Байрак ; Рада ботанічних садів і дендропарків України, Полтавське відділення УБТ . ─ Полтава : Верстка, 2009 . ─ 164 с. 9

 


Коментарі: Залишити коментар
 
X