Слідкуйте за нами

17-02-2020
Богдан Хмельницький — Гетьман Війська Запорозького, талановитий воєначальник і полководець, який отримав ряд великих перемог, що увійшли в історію. Саме за його гетьманства Україна розпочинає відлік як держава.

Про життя Богдана Хмельницького до 1647 року відомо дуже мало. Місцем народження вважається Чигирин, як рік народження вказують або 1595 або 1596 рік. Освіту здобув у Львівській єзуїтській колегії чи Ярославі. Вступивши до реєстрового козацтва, Хмельницький під час одного з боїв під Москвою врятував королевича Владислава, і потім той завжди прихильно до нього ставився. Повернувшись на батьківщину, брав участь у польсько-османській війні 1620—1621 років, під час якої в битві під Цецорою батько й син Хмельницькі потрапили у османський полон. 2 роки важкого рабства для Хмельницького не пройшли даремно: вивчивши досконало турецьку і татарську мови, він зважується на втечу. Повернувшись до Суботова, був зарахований в реєстрове козацтво. 
Богданові вдалося закласти фундамент Гетьманщини. А ще – зосередитися на тому, щоб звільнити та об’єднати українські території, де проживали етнічні українці. Втім, амбітна гетьманська політична програма сформувалася не одразу. Спочатку Хмельницький в союзі із татарами блискавично переміг у битвах на Жовтих Водах та під Корсунем. Там йому вдається розбити коронне військо, а двох польських гетьманів узяти у полон.
Це надихнуло українців на подальші масштабні повстання проти польсько-шляхетської влади. Вони прокотилися майже всією територією України. Проте навіть після таких перемог та колосальної підтримки населення Хмельницький ще не думає про Україну як державу. 
І лише на початку 1649 року гетьман поставив перед собою мету – звільнити від Речі Посполитої всю територію, де проживали етнічні українці, а також об’єднати її у військово-територіальному устрої Війська Запорозького. І визначальним у цьому стала тріумфальна зустріч гетьмана Війська Запорозького у Києві. 2 січня 1649 року   його почесно зустрічає кількатисячний натовп на чолі з єрусалимським патріархом Паїсієм та київським митрополитом із духовенством.
Тріумфальна зустріч Хмельницького у Києві промовисто засвідчила: початок нової козацько-гетьманської держави закладено. Це змінило історію в Східній та Центральній Європі та розпочала добу відродження української державності.
За Богдана Хмельницького Україна отримала всі ознаки державності. Вперше Хмельницький створює структури, які працюють суто на українську державу. Це власні збройні сили, митна, фінансова, поштова судова служби, внутрішня та зовнішня торгівля. Гроші вже зосереджувалися в державній скарбниці, а не в королівській. А отже, йшли на розвиток молодої держави. Це промовистий показник повноцінного функціонування козацької держави.
За Хмельницького Україна здобула не лише внутрішньополітичне визнання, а й міцно утвердилася на міжнародному рівні. Дипломатію Української держави визнали багато країн світу – Австрійська та Османська імперії, Бранденбурзьке курфюрство, Венеціанська республіка, Шведське королівство, Прусське герцогство, Волоське і Трансільванське князівства, Кримське ханство та інші.
          
Література:


1.Брехуненко В.   Українська держава доби Богдана Хмельницького. - К.:ПП Наталія Брехуненко, 2009. - 62 с.
2.Ігнатченко Г.  Богдан Хмельницький: козацький ватажок чи соціальний політик?// Історичний журнал. - 2008. - № 4. - С.81
3.Історія України в особах: Козаччина. - Київ : Україна, 2013. - 304 с.
4.Когут З.   Кордони України: територіальні візії козаків від гетьмана Б.Хмельницького до гетьмана І.Самойловича// Український історичний журнал. - 2011. - № 3. - С.50
5.Коляда І.А.   Богдан Хмельницький. - Київ : Укрвидавполіграфія, 2013. - 128 с.
6.Костомаров Н.И.   Богдан Хмельницкий : в 3 т. : [монография] / Н.И.Костомаров. - Киев : Радуга, 2004. - 659 с.
7.Кралюк П.М.   Богдан Хмельницький : легенда і людина. - Київ : Довженко Букс, 2018. - 283 с.
8.Радовський В. Битва на Цецорі // Дзвін. - 2015. - № 10; 11; 12.
9.Реєнт О.П.   Усi гетьмани України : Легенди, мiфи, бiографiї. - Х.:Фолiо, 2008. - 415с
10.Рогожа В.Д.   Запороги : роман-трилогія. [Ч.2 : Богдан Хмельницький]. - Київ : Самміт-книга, [2015]. - 564 с.
11.Смолій В.А.   Богдан Хмельницький. - Київ : Арій, [2013]. - 654 с.
12.Сорока Ю.В. Походи Богдана Хмельницького. - К. : Техніка, 2012. - 120 с.
13.Трінчук Я. Злети і падіння гетьмана // Дзвін. – 2012. - №10; 11/12.
  

Коментарі: Залишити коментар
 
X