Слідкуйте за нами

16-12-2019
  Марія Василівна Матіос – прозаїк, поет, публіцист. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Переможниця різноманітних літературних премій. Народний депутат України VII та  VIII скликання.
  Марія Матіос - одна з найпопулярніших сьогодні письменниць, постать якої стала певною мірою харизматичною в сучасній українській літературі, вона має некоронований титул «найбільш плідної письменниці України».
  Критика її називає як не «чортиком, що вискочив із табакерки», то «грант-дамою української літератури». Вона входить до сотні найбільш впливових жінок України.
  Наразі, окрім письменництва та депутатської діяльності, Марія Матіос займається пошуком зниклих та поранених вояків в зоні АТО, допомагає їм.
Марія Матіос народилася 19 грудня 1959 року в селі Розтоки Чернівецької області в родині гуцулів. Перші вірші надрукувала у 15 років.
  У 1982 році закінчила філологічний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, відділення української мови та літератури.
Працювала бібліотекарем університетської бібліотеки. 8 років — на Чернівецькому машинобудівному заводі.
  Була заступником голови Чернівецької обласної організації, Спілки письменників України, відповідальним секретарем «Буковинського журналу». Працювала помічником секретаря РНБО України. З 2003 року — заступник голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. 
  Має унікальне дослідження своєї родини, що корінням сягає 1790 року.
  З 1997 року мешкає в Києві. Цікавиться психологією, етнографією, городництвом та квітникарством. Є головою редакційної ради міжнародного соціального проекту, збірки розповідей про добро «Книга добра».
  Книга «Солодка Даруся» визнана найкращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців.
  За результатами соціологічних досліджень Марія Матіос незмінно входить до п'ятірки сучасних письменників, яких читають і знають в Україні.   

Відзнаки: 
- Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2005) за роман «Солодка Даруся».  
-   Заслужений працівник культури України (2008).
- Лауреат літературної премії «Благовіст» та премії ім. Володимира Бабляка (в галузі публіцистики).
- Переможець конкурсу «Книжка року 2004» за роман «Солодка Даруся».
- Переможець конкурсу «Книжка року 2007» за роман «Майже ніколи не навпаки».
- Переможець конкурсу «Книга року 2008» за роман «Москалиця. Мама Маріца».
- Гран-прі конкурсу «Коронація слова» за роман «Майже ніколи не навпаки» (2007).
- Почесний громадянин міста Чернівців (2008).
- 2009 р. на V Київському міжнародному книжковому ярмарку книга «Москалиця» отримала диплом першого ступеня в номінації «Бестселлер».
- 2013 р. «Українсько-японська дружба і співробітництво». 
- Орден княгині Ольги III ст. (22 січня 2015) — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм..

  Марія Матіос автор збірок віршів: «З трави і листя», «Вогонь живиці», «Сад нетерпіння», «Десять дек морозної води», «Жіночий аркан».
  Найбільшу популярність здобули її книжки: «Щоденник страченої», «Нація», «Бульварний роман», «Життя коротке», «Фуршет» від Марії МАТІОС», «Солодка Даруся», «Містер і місіс Ю в країні укрів», «Нація. Одкровення», «Майже ніколи не навпаки», «Москалиця» та «Мама Маріца».
  Її книги перекладають десятками мов, видають в різних куточках світу,  за її творами ставлять вистави («Солодка Даруся», «Нація», «Майже ніколи не навпаки» , «Не плачте за мною ніколи»,  «Москалиця»,, «Słodka»).
  Романи письменниці, за визначенням Л. Волошук,- це не лише обігрування однієї теми, а витворення художнього світу за незвичними правилами: сюжети – історія душі, інтимна сповідь, щоденник  настроїв і переживань.
  У новелах, повістях, романах письменниці на високий філософсько-екзистенційний рівень піднімаються теми материнства, родинних цінностей, жіночого бунту, сексуальної свободи, жіночої самотності, реабілітованої тілесності тощо. М. Матіос порушує проблему запроданства і зрадництва. Коли ж ідеться про історію й людину в її контексті, М. Матіос завжди наголошує на тому, що „копирсається” в історії. Часом через нестерпний людський біль, не задля роз’ятрення ран, а навпаки – щоб ці рани швидше загоїлися. Треба конкретно знати, де саме болить. Фобії лікуються притягненням до страху і необхідністю подивитися йому в очі, біль – сильним больовим шоком. Так само й література, яка говорить правду, потребує, щоб ця правда зачіпала за живе.
  Твори Марії Матіос — глибоко філософські, країноцентричні, наповнені трагічним світовідчуттям, звернені до історії та сьогодення нашого народу, до дослідження внутрішнього світу людини в різних ситуаціях, пов’язаних як із суспільним, так і особистим життям, водночас більшість із них насичені еротизмом, містять у собі таємниці та загадки, написані вишуканою народною мовою. Проза Марії Матіос увібрала в себе психологізм сакральності, вірувань наших предків, їхню мудрість та набула іншого, більш інтелектуального звучання. 
  Видавець Василь Габор писав: «Вона від природи є психологом емоцій і прагне зазирнути в безодню людських станів. Вона проникливо і глибинно передає психологічні перипетії своїх персонажів. Вона цілком традиційно практикує психологічне розроблення фабули, композиції, характеру з тим, щоб довести інтонаційні, настроєві регістри до максимуму, до найдраматичніших нот напруги». 
  «Марія Матіос малює не чорну безконечну панораму, а сліди, долю всього людяного, що неодмінно є в людині». «Спроба батога для нації — ось чим є книги Марії Матіос. Її книги — це удар і виклик»... За словами письменниці «Поки судять людей, правди немає». Вона радить рятуватися від осуду і різко протестувати від невинно засуджених.
  Загалом же у творчості письменниця користується таким кредо: пошук украденого щастя нації і пошук украденого щастя людини. Її насамперед цікавить поведінка, мотивація людини у капканах, в які ловить її життя. «Людина завжди має вибір. Лабіринт пошуку цього вибору – він мені цікавий», – підкреслила Марія Матіос. Вона говорить : «… я тішу себе думкою, що я пишу для тих, кому цікавий отой мій мікс – романтично-консервативно-реалістичний стиль… Я як письменник хочу вчити людей любити, а не ненавидіти. Я хочу, щоб люди були людянішими…    …живіть чесно і живіть так, як ви чуєте, що хочете жити, у згоді зі своїми думками і почуттями – у цьому і є сенс життя».

Література:
1.  Матіос,, М.В.  Армагедон уже відбувся : повість / Марія Матіос. - Львів : Піраміда, 2011. - 112 с.
2.  Матіос,, М.В.  Вибране. - Львів : Піраміда, 2010. - 424 с.
3.  Матіос,, М.В.  Вирвані сторінки з автобіографії. - Львів : Піраміда, 2011. - 368 с.
4.  Матіос, М.  Життя коротке : Книга прози. - Львiв:Кальварiя, 2001. - 236с
5.  Матіос,, М.В.  Жіночий аркан у саду нетерпіння. - Львів : Піраміда, 2011. - 308 с.
6.  Матіос,, М.В.  Кулінарні фіглі. - Львів : Піраміда, 2011. - 208 с.
7.  Матіос,, М.В. ... Майже ніколи не навпаки : сімейна сага в новелах. - Львів:Піраміда, 2011. - 170 с.
8.  Матіос,, М.В.  Мама Маріца-дружина Христофора Колумба/Марія Матіос Москалиця/Марія Матіос : [повісті]. - Львів:Піраміда, 2008. - 112с. 
9.  Матіос, М.  Млин мерців // Днiпро . - 1996.-N5-6. - С.53Матіос, М.В.  Москалиця ; Мама Маріца - дружина Христофора Колумба : [повісті] / Марія Матіос. - Львів : Піраміда, 2016. - 115 с.
10. Матіос, М.В.  Нація. - Львів : Піраміда, 2011. - 256 с.
11. Матіос, М.В.  Приватний щоденник.Майдан.Війна... : [хроніка подій 2013 -2015 рр.] / Марія Матіос. - Львів : Піраміда, 2015. - 354 с 
12. Матіос, М.  Про праву сторону твоеi слави(Книга життя i смертi) // Вiтчизна . - 1996.-N11-12. - С.19.
13. Матіос, М.В.  Солодка Даруся : драма на три життя / Марія Матіос. - Львів : Піраміда, 2014. - 188 с.
14. Матіос, М.  Трояка ружа // Сучаснiсть . - 2002.-  11; 2003.-  5,  10.
15. Матіос, М.В.  Черевички Божої Матері : вирвана сторінка з буковинської саги : повість / Марія Матіос. - Львів : Піраміда, 2013. - 206 с.
16. Матіос,, М.В.  Чотири пори життя : [роман] / Марія Матіос. - Львів : Піраміда, 2011. - 264 с.
17. Матіос, М.  Щоденник страченоi. - Львiв:ЛА "Пiрамiда", 2005. - 192с

Про автора та її твори:
1.  Дроздовський, Д.  Туманність Бі-Бі-Сі: про авторів і їх книги переможців "Книги року від Бі-Бі-Сі":Л. Дашвар, М. Матіос // Всесвіт (об'єднаними номерами). - 2009. - № 3/4. - С.182
2.  Жила, С.  "...Кожна любов - інша...":[ Літературно-мистецька вітальня як форма позакласного читання за романом Марії Матіос "Майже ніколи не навпаки"] // Українська література в загальноосвітній школі. - 2009. - № 2. - С.25
3.  Лілік, О.  "Творчість- це суцільна мрія про безмежність людини": екзистенціальна парадигма Марії Матіос // Українська література в загальноосвітній школі. - 2009. - № 2. - С.11
4.  Ліштван, Н.В.  Твори Марії Матіос на уроках позакласного читання // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2014. - № 19/21. - С.44
5.  Микицей, М.  Від псевдомістики до публіцистики: Рец на кн. М. Матіос "Москалиця" // Сучасність.В липні не виходить. - 2008. - № 12. - С.113
6.  Новиков, А.О.  Марія Матіос " Солодка Даруся": тема, сюжет, образи // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2017. - № 16/18. - С.62
7.  Поворознюк, С.  Експресеми у гастрономічному дискурсі Марії Матіос // Дивослово. - 2014. - № 7/8. - С.44
8.  Фасоля А.  Наближення... Вивчення творчості Марії Матіос на уроках української літератури в профільній школі // Українська мова і література в школі. - 2009. - № 7. - С.23
9.  Харчук, Р.Б.  Сучасна українська проза.Постмодерний період : навчальний посібник. - К.:Академія, 2008. - 248с
10. Шаповал, Ю.І.  Торкнутись історії. - Київ : Парламентське видавництво, 2017. - 501 с.

Інтернет-ресурс:
1.  "Феномен Марії Матіос"[Електронний ресурс].- Режим доступу: http: // 
 libgonchar.org › ...-Назва з екрану.
2.  Мисткині жіночої прози. Марія Матіос - SlideShare [Електронний ресурс].- Режим доступу: http: // www.slideshare.net › NB_MDU.- Назва з екрану.
3.  традиційні та новаторські жанрові моделі у прозі марії матіос[Електронний ресурс].- Режим доступу: : http:// 
litstudies.chdu.edu.ua › article › download.- Назва з екрану.



Коментарі: Залишити коментар
 
X