Слідкуйте за нами

30-06-2022
     Історія українського кіно – це історія України...
     Українське кіно представлене яскравими стрічками, людьми, які їх створюють, фестивалями, які їх популяризують, та глядачами, які їх обожнюють. 
     Історія українського кіно починається від перших зйомок харківського фотографа Альфреда Федецького 1896 року. 30 вересня 1896 року газета «Южный край» повідомляла, що він зняв на «кінематографічну плівку перенесення ікони Озерянської Божої Матері по вул. Єкатеринославській протягом 1,5 хвилини». Фактично це була перша кінозйомка у Російській імперії, а перше українське ігрове кіно «Запорозька Січ» зняли у 1911 р. Його автором став Данило Сахненко. Королевою німого кіно в той час була наша землячка, уродженка Полтави - Віра Холодна.
     У 20-ті роки ХХ ст. почали створюватися перші кіностудії, і не в Києві, а в Одесі. Саме на одеському знімальному майданчику зробив свої перші режисерські кроки Олександр Довженко. 
     Книга: Тримбач С. В. Кіно народжене Україною. Альбом антології українського кіно / С.В. Тримбач. – Київ: Саміт-книга, 2019. – 384 с. - про шлях, який пройшло наше кіно з минулого і дотепер, про культові кінострічки, про зірок українського кіноекрану і про митців, чия творчість піднесла вітчизняний кінематограф до світового рівня.

Коментарі: Залишити коментар
 
X