Слідкуйте за нами

12-04-2021
    До ювілею відомої української письменниці Оксани Дмитрівни Іваненко  у бібліотеці-філії №3   оформлено книжкову виставку-портрет «Всі ми родом з дитинства».
    Письменниця Оксана Дмитрівна Іваненко — автор багатьох книжок: літературних казок,   реалістичних оповідань і повістей, творець біографічних романів про життя і творчість класиків   української літератури. Усе життя Оксана Дмитрівна дружила з наукою. Навіть більшість її казок —   результат копіткої праці письменника і вченого. Про неї можна сказати, що вона відкривала   минуле  століття і завершила його, проживши 91 рік.
    А народилася майбутня письменниця 13 квітня 1906 року у Полтаві — місті, багатому на   літературно-мистецькі традиції. Тут жив і творив батько української сатири І.П. Котляревський,   писав свої твори В.Г. Короленко, Панас Мирний, Микола Гоголь. Родом із Полтавщини Олесь   Гончар, Павло Загребельний, Борис Олійник — усіх і не перелічиш. Та і сім’я Оксани Дмитрівни   була близькою до літератури. Батько працював редактором газети, згодом викладав літературу у   школі. А мама працювала вчителькою у притулку для дітей-сиріт. Саме вона прищепила доньці   любов до рідного слова, до української поезії, до пісні.
   Неповторною казкаркою була Оксана Іваненко. Вона написала десятки творів для дітей і дорослих, серед яких казки, вірші, оповідання, повісті, романи, літературно – критичні статті. Письменниця здійснила також чимало перекладів.
Найвідоміші біографічні романи письменниці є «Тарасові шляхи» про Тараса Шевченка, та художньо-біографічний роман „Марія” — про письменницю Марка Вовчка. За твори для дорослих читачів Оксана Дмитрівна Іваненко 1986 року була відзначена званням лауреата Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка.
   На виставці представлені твори письменниці Оксани Іваненко, та література про її життєвий та творчий шлях.

Коментарі: Залишити коментар
 
X