Слідкуйте за нами

19-02-2021
Затишні слова, які зігрівають взимку
   А чи знаєте ви, яке свято відзначається 21 лютого у всьому світі? Якщо ні, то поспішаємо повідомити - це Міжнародний день рідної мови.   
  За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з яких знаходяться під загрозою зникнення. Чому ж так стається? На думку мовознавців, це трапляється тоді, коли мову перестають вживати  та вивчати більше 30% її носіїв. Тільки в Європі така небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення. Це дійсно досить невтішна інформація, яку потрібно знати. Та у святковий день хотілося б говорити тільки про хороше. Тож почнемо…  
  Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів. За лексичним запасом найбільш близькою до нашої мови є білоруська (84%) потім польська (70%) та сербська(68%).   
  Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської).   Українська мова дуже багата на синоніми, слова притаманні певній місцевості, а ще на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово «вороги» - «воріженьки», а назви всіх дитинчат тварин є середнього роду: цуценя, кошеня, жабеня…  
   А ще в  українській мові є слова від яких на душі стає тепліше і які хочеться повторювати ще й ще, ніби смакуючи.  Хотілося б нагадати, вам хоча б декілька таких слів ( а комусь, можливо, буде цікаво дізнатися щось новеньке, так би мовити, збагатити свій словниковий запас). Отже…  
  Чи знаєте ви, що таке, наприклад, камізелька? Звучить доволі ошатно, десь навіть святково, а виявляється це - звичайнісінький жилет; куртка без рукавів.  
  А коцик не має ніякого відношення до котиків, хіба що в нього можна загорнутися, звісно ж, з тим таки котиком, бо це - звичайний плед або ковдра, та провести холодний вечір останнього місяця зими, який ще називають Бокогрій. І, зовсім би не завадила запашна філіжанка (посудина з порцеляни, з якої п’ють каву, чай та інші напої) кави зі смаколиками (різні солодощі, ласощі) та, звісно ж, стосик (декілька штук) цікавих книг.  
  А, якщо ви хочете більше дізнатися про інші цікавинки (те, що викликає інтерес, захоплення) української мови, завітайте до бібліотеки за літературою.   

 

 

 

 


                        
   Список використаної літератури:
1. Уліщенко О.М., Мова чудова, - Х.: Віват, 2016.
2. Антоненко-Давидович Б., Як ми говоримо, - К.: Либідь, 1991.
3. Інтернет-ресурси.                              

   
Коментарі: Залишити коментар
 
X