Слідкуйте за нами

20-10-2020
21 жовтня відзначають Всесвітній день яблук. Це день, який присвячений  яблукам і яблуневим садам.
Яблуня – найпопулярніше фруктове дерево на планеті , тому, мабуть, і вирішено було , що саме цей  плід заслуговує на власне  свято!
Коли чуєш про цей день, у пам’яті одразу  зринають рядки  Максима Рильського : «Яблука дозріли, яблука червоні!» , а ще - Миколи Руденка : «Ви їли  яблука  з  моєї  України?». 
Але зародилося свято не в Україні, а у Великобританії  в 1990 році, а вже звідти прийшло й до нас. У жителів  та гостей туманного Альбіону  саме в цей день є можливість спробувати більше 1200 різноманітних сортів яблук, більшість з яких неможливо купити в магазині!
Здавалося б – звичайне яблуко, ну що в ньому може бути цікавого?  Але ж ні! Ну хіба багато осіб прекрасної статі, які щоденно користуються губною помадою знали, що вона з'явилася саме завдяки яблуку?  Сама назва «помада» походить від французького «pomme», що означає , як ви здогадуєтеся , яблуко. Помада була винайдена завдяки кардиналу Рішельє, який дуже любив запах яблук і попросив аптекаря виготовити йому бальзам для губ з таким запахом.
Уже ні в кого не виникає сумнівів у цінності яблук для харчування людини, адже  яблуко – найцінніше і найдешевше!!!! джерело вітамінів  та мікроелементів. А нещодавно «авторитет»  яблук  суттєво зріс – вони увійшли в обов’язковий раціон космонавтів. Виявляється, яблука  добре переносять космічні швидкості, зберігаючись при цьому цілими, в той час як лимони та  апельсини в стратосфері «вибухають», розлітаючись  на шматочки!
Не обійшлося без яблук  і в науці, адже , за легендою, якби Ньютону не впало на голову яблуко, то може й досі людство жило, не відаючи про закон всесвітнього тяжіння)))
А ще  через  яблука починалися війни. Всі чули вираз «Яблуко розбрату», та ми впевнені, що далеко не кожен знає, що означає цей фразеологізм!  Давньогрецький міф розповідає, що богиня розбрату Ерида вирішила помститися богам за те, що вони не запросили її на банкет. Ерида непомітно кинула золоте яблуко із написом "найпрекраснішій" між богинями Герою, Афродітою та Афіною. Вони почали сперечатись, кому має належати яблуко, бо кожна вважала себе найкрасивішою. Син троянського царя Парис, якого запросили бути суддею, віддав яблуко Афродіті. За це вона допомогла йому викрасти дружину спартанського царя Єлену Прекрасну, що призвело до десятилітньої Троянської війни. У переносному значенні "яблуко розбрату (чвар)" — це причина ворожнечі, суперечок, незгоди між ким-небудь.
Яблукам  навіть ставлять  пам’ятники! Так у місті Дніпро  є пам’ятник, де дівчинка дає солдату яблуко, як символ вдячності!

А ще безліч інших цікавинок про яблука ви дізнаєтеся, завітавши до нашої бібліотеки-філії №3!

 

Тут оформлений перегляд, який  познайомить з українськими поетами,які у своїй творчості  неодноразово згадували  цей фрукт, а ще ви отримаєте естетичну насолоду від натюрмортів з яблуками   К.Білокур, Кустодієва, Коровіна, Сезанна

 

. І звичайно, знайдете купу рецептів смаколиків з яблук та рекомендації для садівників  як отримати найкращий урожай цього надзвичайно корисного та смачного фрукту!

 




Коментарі: Залишити коментар
 
X