Слідкуйте за нами

05-10-2020
 До Дня українського козацтва та Дня захисника України, що відзначається в Україні 14 жовтня,   бібліотека - філія № 9    представила  книжкову виставку «Козацька душа України»,  яка присвячена найбільш яскравим постатям Війська Запорізького та історії виникнення козацтва в Україні. 

 

В історії українського народу особливе місце посідає козацтво – гордість, сила та опора протягом багатьох століть. Козацтво – носій гетьманського коду предків, це непереможний  і незламний дух Б. Хмельницького, І. Сірка, П. Сагайдачного. Матеріали виставки несуть в собі найцікавішу інформацію про українське козацтво минулих часів та козаків.

 

Про те, хто такі запорожці, про державну діяльність українських вояків, їх  героїчну  звитягу,  походи,  про життя  та побут козаків на Січі, про славні  звичаї, традиції та легенди  можна дізнатися зі сторінок  історичної,  художньої та довідкової  літератури. Читачі можуть ознайомитися з книгами, які дозволять зануритись    у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби.

 

 

Головним експонатом виставки стала книга « Лицарство Козацьке» ( Харків , 2016), що вийшла за науковою редакцією кандидата  історичних наук,  доцента кафедри історії України  Журавльова Д.В. Книга  знайомить читачів із життям запорізьких козаків – їхніми звичаями, побутом, культурою, військовими походами. Яскраві ілюстрації та панорамні розвороти допоможуть зануритися в атмосферу героїчних і славних часів козацького лицарства. «Честь, воля, рівність - козацький маніфест!»

 

У книзі Віктора Брехуненко «Східна брама Європи. Козацька Україна в середині XVII–XVIII ст.» (Київ, 2014) висвітлюються кульмінаційні процеси в історії ранньомодерної України, які на кілька століть визначили українську перспективу – відновлення державної самоорганізації з правителем-гетьманом на чолі та зміна еліт. Постання Гетьманщини, а також супутніх козацьких суспільних формацій – Війська Запорозького Низового та Слобідської України – розглядаються в контексті європейської цивілізаційної моделі, невід'ємним складником якої є Україна як Східна брама Європи.





Коментарі: Залишити коментар
 
X