Слідкуйте за нами

16-09-2020
Виставка - калейдоскоп "Ювілейний зорепад”, організована у  відділі абонементу ЦМБ, знайомить відвідувачів бібліотеки з ювілярами вересня, чиї імена стали знаковими для української літератури, як класичної, так і сучасної. 

 



                                                                               «І знову я  влізаю в танк...» 

 


19 вересня відзначає 60 років Оксана Стефанівна Забужко — одна з найвідоміших сучасних українських письменниць, поетеса, літературознавець, автор численних книг. Її твори перекладені на  різні мови світу. 
Виданий у 1996 році її перший роман "Польові дослідження з українського сексу” став бестселером незалежної України, він включений до багатьох обов'язкових списків та рейтингів сучасної східноєвропейської класики. Нині це найбільший за кількістю  перекладів у світі твір нової української прози (15 мов). 
Її твори сприймаються непросто і часто викликають бурхливі обговорення та гостру полеміку у суспільстві та серед літературних критиків.
У 2019 році плідна праця Оксани Забужко була відзначена Шевченківською премією за збірку публіцистики та есеїстики «І знов я влізаю в танк…». 

                                                                            «Гордість української драматургії» 

 


29 вересня виповнюється 175 років від дня народження Івана Карпенко — Карого (І.К. Тобілевича) — видатного українського письменника, драматурга.
Режисер, актор, один із засновників українського професійного театру. За словами Івана Франка, Карпенко — Карий "був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література”.  Драматична майстерність митця дозволяла йому з великим успіхом виступати в усіх класичних жанрах. Та найвищого рівня він досяг у комедії. 
Після зняття обмежень Емського указу на діяльність українських театрів (1881 рік), Кременчук став одним із перших міст, де відновилися постановки українською мовою. В 1897 році у Кременчуці відбулася прем'єра п'єси Карпенка — Карого "Бурлака”. Сам Іван Карпович був частим гостем нашого міста.
Найкращі драми і комедії Карпенка — Карого - "Наймичка”, "Безталання”, "Сава Чалий”, Мартин Боруля”, "Сто тисяч”, "Хазяїн” - не втратили своєї цінності й сьогодні, були і залишаються гордістю національної театральної культури.






 
       

Коментарі: Залишити коментар
 
X