Слідкуйте за нами

20-08-2020

Відділ читальної зали ЦМБ 20 серпня 2020 року підхопив естафету вуличних виставок ЦБС для дорослих.

Виставка-експозиція «ФОТО ЕРА»,присвячена Всесвітньому Дню фотографії, зібрала на Соборній, 9/16 прихильників цього мистецтва.

 

Цей день засновано в 2009 році австралійським фотографом Корскі Ара (Korske Ara). Дата вибрана на честь дня, коли французький уряд придбав патент на дагеротип - ранній фотографічний процес.

Наше життя важко уявити без чорно-білих та кольорових знімків в родинному альбомі, в телефоні чи на комп'ютері. Та ще сто років тому фотографія була справжнім дивом та досить дорогим задоволенням. До фотографії готувались заздалегідь – одягали найкраще вбрання та у цей день влаштовували святкування. Якщо у населеному пункті з’являлася людина з фотоапаратом, то зразу вишиковувалася черга. І в кожній хаті на стінах були оформлені фото колажі із родинних фото. Летять роки, змінюється мода, але «зупинена мить» зберігається у кожній сім’ї.

 

 Тому працівники читальної зали ЦМБ вирішили розповісти містянам, особливо молоді, про мистецтво фотографії. Адже нині, щоб зробити фото, не потрібно витрачати багато часу – достатньо дістати телефон та відкрити вбудовану у них камеру.

У розділі «Фотографія – дивовижне мистецтво» добірка книг і фотоальбомів познайомила з історією фотографії, життям і творчістю видатних фотографів, архітектурою світу, яка залишилася лише в фото.

 Захват викликали зібрані бібліотекарями експонати ретро фототехніки «Від оптичної ілюзії до цифрової реальності».

 Рубрика «Зупинена мить» зацікавила старими родинними фото 19-20 століть.

Родзинкою виставки став стенд «Чорно-білий Кременчук», де відвідувачі мали змогу відгадувати тло міста, де зроблено фото. Виникали справжні дискусії.

На окремому стенді представлено фотороботи кременчуцької династії фотографів Литвиненко.

 У Кременчуці було більше двадцяти фотосалонів.  Кременчужани згадали і інших фотографів.

Володимир Скляр дослідив історію фотографії у Кременчуці і люб’язно надав конверти із зображенням перших фотографів, ювілейних дат та колекційну марку до 150 річчя фотографії.

Працівники читальної зали ЦМБ щиро вдячні йому за допомогу йому у підготовці виставки і запрошують кременчужан до співпраці.

 На виставці можна переглянути книги та фотоальбоми з історії фотографії, фото з домашніх альбомів кінця ХІХ та ХХ століть. Також підготували предмети для фотографії, які використовували фотографи. Конверти з зображенням перших кременчуцьких фотографів та рідкісні експонати виставки минулого століття надав Володимир Скляр.

 На окремому стенді представлені фотороботи династії фотографів Литвиненко.

Ми хочемо, щоб передивляючись старі фотографії, люди змогли краще дізнатися про історію роду, міста та країни.

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X