Слідкуйте за нами

29-07-2020

Максвелл, Дж.К. Трактат об электричестве и магнетизме: В 2 т. Т2. [Текст] /Джеймс Клерк Максвелл. - М.: Наука, 1989. – 434 с.

«Трактат з електрики і магнетизму» — головна праця Максвелла і вершина його наукової творчості, яка за своїм значенням для розвитку науки стоїть в одному ряду з «Началами» Ньютона і «Експериментальними дослідженнями» Фарадея.  В ній вчений  підвів підсумки багаторічної роботи з електромагнетизму, що почалася ще на початку 1854 року.

 

 У знаменитій передмові до «Трактату» Максвелл так характеризує мету своєї праці: описати найважливіші з електромагнітних явищ, показати, як їх можна виміряти і «простежити математичні співвідношення між вимірюваними величинами».

 

Передмова до «Трактату» датована 1 лютого 1873 р. Таким чином, Максвелл працював над своєю основною працею дев'ятнадцять років.

У фонді відділу  технічної літератури є  другий том «Трактату», присвячений магнетизму і електромагнетизму (в I тому Максвелл включив електростатику і електрокінематіку - електричні струми).

Звичайно, це видання розраховане на фізиків, але зацікавить також і тих, хто бажає  ознайомитися з цією працею, яка по праву, вважається класикою фізичної науки.


Эйнштейн, А.  Физика и реальность [Текст]:[сборник статей]/Альберт Эйнштейн.- М.: Наука, 1965. – 349 с.

 Букіністичне видання, яке складається зі статей, написаних Ейнштейном в різні періоди  його творчої  та  наукової діяльності. А збірник названо за назвою однієї з найбільш великих включених до нього  статей вченого, яка була  написана в 1936 г. Збірник статей складається з 3 основних розділів: «Принципы теоретической физики», «Предшественники и современники», «Теория относительности». В цих статтях вчений висловлює свої погляди на виникнення та розвиток теоретичних систем фізики; уявлення про взаємовідносини загальних принципів наукової теорії і дослідних даних; роздуми про роль досвіду в науковому мисленні і критеріях правильності теорій; тлумачення проблеми реальності у фізичному пізнанні.

 

 Коли ми намагаємося визначити місце А. Ейнштейна в історії науки - математики, астрономії, хімії, не можна не згадати відому, теж не тільки жартома сказану Ейнштейном фразу: «Чому люди стільки говорять про теорію відносності? Я адже зробив ще й інші дуже хороші речі ». Це зауваження - не тільки штрих до характеру особистості Ейнштейна, воно істотно також і за своїм змістом.

До речі.

В архівах Нобелівського комітету збереглося близько 60 номінацій Ейнштейна в зв'язку з формулюванням теорії відносності; його кандидатура висувалася незмінно щорічно з 1910 по 1922 роки (крім 1911-го і 1915-го). Однак премія була присуджена тільки в 1922 році - за теорію фотоелектричного ефекту, яка представлялася членам Нобелівського комітету більш безперечним внеском у науку. В результаті цієї номінації Ейнштейн отримав (раніше відкладену) премію за 1921 рік одночасно з Нільсом Бором, який був удостоєний премії 1922 року.

Наприкінці життя Ейнштейн коротко сформулював свою систему цінностей:  «Ідеалами, що висвітлювали мій шлях і повідомляли мені сміливість і мужність, були добро, краса і істина».

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X