Слідкуйте за нами

24-06-2020
 Щороку, починаючи 1996-го, 28 червня Україна відзначає День Конституції – єдине свято, яке закріплено в цій самій Конституції.  Це стаття 161: "День ухвалення Конституції України є державним святом - Днем Конституції України". Це – знаковий для українців день, бо в цей день ми, після багатьох років неприйняття і дискусій отримали основоположний документ найвищої юридичної сили.

 


 Пишаймося: Світова громадськість визнала Конституцію України однією з найбільш досконалих і демократичних.

 


 Цікаво: Конституційному процесові в Україні – понад 300 років. Точкою відліку вважають 5 квітня 1710 року, коли під час обрання гетьманом України Пилипа Орлика уклали документ, пізніше названий Конституцією Пилипа Орлика.

 


 У Московському архіві знайдено примірник Конституції гетьмана Пилипа Орлика, написаний староукраїнською мовою. До цього вважалося, що козацька Конституція існує лише в латинському варіанті, а зберігається він у Національному архіві Швеції, повідомляє Радіо Свобода. Український варіант переклали з латинського оригіналу ще за часів козацтва, і він понад півстоліття зберігався у Запорозькій Січі, а коли останню знищили російські війська – потрапив до Москви. Копію історичного документу тепер можна побачити в експозиції Музею Гетьманства у Києві.
 Тернистий шлях:   З перших днів проголошення незалежності України спроби ухвалити Конституцію не увінчалися успіхом. Процес гальмували через перманентні суперечності між тодішнім президентом України Леонідом Кравчуком і парламентом на тлі тривалої соціально-економічної кризи в країні. Таким чином, робота над проектом Конституції України тривала аж шість років.
Протягом цього періоду було запропоновано 15 проектів документа - від Конституційної комісії, політичних партій, науковців. Комуністи пропонували зберегти назву УРСР, відновити радянську форму правління, обмежити права президента й увійти до нового Союзу. Націоналісти були проти цього і додатково наполягали на позбавленні Криму статусу автономії. Відповідно, найбільш гострі дискусії точилися довкола питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Республіки Крим та російської мови.
Врешті решт Конституція була прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року о 9:20 ранку, після безсонної для народних обранців ночі. Вона визначає основи громадського і державного ладу, права і свободи людини і громадянина, порядок організації і функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

 



"Є Конституція!”, – такі були перші слова голови Верховної ради Олександра Мороза після прийняття Конституції 315 голосами. 36 депутатів проголосували проти, 12 утрималися, 30 не голосували. Після голосування парламентарі урочисто внесли до зали Верховної Ради України синьо-жовтий державний прапор. 
 До речі: За допомогою Конституції кожен Президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на неї і Пересопницьке Євангеліє.
 Цікаво: 7 грудня 2011 року експерти Національного реєстру рекордів (НРР) офіційно вручили сертифікат про рекорд українському художнику-графіку Ігорю Степанову, який створив найменший екземпляр Конституції України. Міні-екземпляр нараховує 160 сторінок, розмір книги — 2 на 3 сантиметри. Вага художнього витвору складає 15 грамів. Для її написання автор використовував збільшувальне скло. Для створення міні-книги митець використовував унікальні інструменти. За допомогою мініатюрного пера зі спеціальної сталі й унікальної індійської туші художник промалював кожну букву авторським шрифтом, а щоб фарба не розпливалася, був використаний високоякісний фінський папір.

 


 Несподівано:У минулому році  з’явилася електронна книжка «Конституція у коміксах», яку можна безкоштовно качати та розповсюджувати.
Як показали останні вибори, українці здебільшого погано розуміють функції різних гілок влади, свої права та обов’язки, тому книжка, яка розрахована на дітей, стане у пригоді також батькам, в тому числі народним депутатам та працівникам Офісу президента.
«Конституція у коміксах» – проект видавництва «Зелений Пес» за підтримки Українського культурного фонду. Проект має освітню мету – у легкій сучасній формі дати дітям основи знань про Конституцію України, політичний лад, права та обов’язки.

 


 Ми поряд:    Якщо у вас виникають якісь питання щодо самої Конституції, історії її прийняття, історичного підґрунтя, що передувало цьому процес, пропонуємо звернутися до юнацького відділу ЦМБ. Напередодні свята бібліотекарі підготували книжкову виставку «Вимріяна поколіннями» в надії, що бібліотека буде працювати в звичному режимі. На жаль, життя вносить свої корективи, але якщо ця тема вас цікавить, ви можете поспілкувавшись з бібліотекарами отримати потрібну книгу на абонементі.

 



Сьогодні ми, як і світова громадськість, визнаємо, що маємо Конституцію, яка відповідає європейським вимогам Основного Закону.  А як зробити так, щоб конституційні постулати не були просто записами на папері, знає кожен: почати із себе і неухильно їх виконувати. Тоді й результати не забаряться.

Коментарі: Залишити коментар
 
X