Слідкуйте за нами

20-05-2020
 

 

Виявляється, кожна жінка, яка пряла, гаптувала, вишивала, володіла також і магічними вміннями Великої Богині-пряхи  Мокош — богині Долі!  
Зіткати полотно — означало зіткати із багатьох ниток своє життя, гладеньке, чисте, біле, і вишити по ньому візерунком свої бажання і мрії.  Готуючись до заміжжя, дівчина вишивала сорочку своєму нареченому, намагаючись наворожити візерунками іхнє спільне майбутнє, запрограмувати чоловіка за принципом "щоб не пив, не палив і квіти завжди дарував” - тобто був і здоровим, і міцним, і працьовитим, і заможним, і люблячим. У вишитий захисним візерунком поділ сорочки приймали під час пологів немовлят.
Створення сорочки забирало майже півроку. А до того ще треба було посіяти та виростити льон чи коноплі, обробити, зіткати, вибілити (і це не повний список). Саму ж сорочку вишивали кілька місяців. 
Робили одяг — практично "на віки” і шили за принципом "моя хата, моя фортеця”: сорочка — малий дім, який людина завжди носить на собі, як равлик. Рукава й комір — це двері та вікна хати, отвори, крізь які може зайти нечиста сила. Тому з давніх часів по горловині, коміру і краях рукавів захисний магічний візерунок, що з'явився спочатку зовсім не для краси. Сорочки була захисними латами жінки,  сприяли захистові її та її рідних від усіх негод.
Вишиванки — наша особливість, це наші чари, отримані в спадок.

 

 










 







Коментарі: Залишити коментар
 
X