Слідкуйте за нами

17-04-2019
Етнографічно – краєзнавчий калейдоскоп під назвою «Все, що робить нас українцями» пройшов 14.04.2019р.  у бібліотеці-філії №6. На захід завітали залюблені в Україну і їі людей ,ті, що прагнуть пробудити у містян національну свідомість, розширити свої знання про традиції  і культуру, мову і звичаї.

 


      Працівники бібліотеки створили до  заходу чимало нових етнографічних експозицій під загальною назвою «Біля витоків української нації». На них були представлені вишиті у різних техніках та фабричні кролевецькі рушники, ляльки-мотанки, автентичний одяг та книги народознавчої тематики.

 

 

 


     Всі учасники заходу були цікавими співрозмовниками. Ярослав Волошин,   координатор безкоштовних курсів української мови (БКУМ), поділився своїми думками з теми заходу.

 


     Оксана Шевченко, учитель ліцею інформаційних технологій, розповіла присутнім чимало цікавих фактів про життя і творчість нашого земляка Івана Котляревського. ЇЇ інформація була дуже актуальною , бо саме в цьому році  ми будемо відзначати 250 років з дня народження корифея української літератури.

 


    Присутні на заході почули чимало віршів Віктора Баранова, Ганни Чубач і Тамари Васильєвої. Тамара Марківна презентувала свою збірку «Мамина хустка». Ця третя книга поетки і громадянки – її кодекс цінностей, які зашифровано кольорами і оберегами нашого народу. У  творах пані Тамари прослідковується зв’язок  між минулим і майбутнім, повага до коренів свого роду, матусі.

 

 


    Теплу атмосферу заходу підтримала Людмила Ляшенко, користувачка, активна «просвітянка». Вона запропонувала аудиторії багато вишуканих, небуденних мовних  розваг, прочитала свої улюблені вірші. 

 

 


    Наталя Рома, майстриня  ручної  вишивки, переможниця загальноміського конкурсу «Вишиваний Кременчук»  у номінації «Краща авторська вишиванка», розповіла про різні техніки вишивки, про те, що Решетилівська вишивка  занесена до книги ЮНЕСКО , як нематеріальна спадщина нашого народу.


 

 


    Були і музичні паузи. Пісні «За зеленим гаєм» та «Тебе я знайду» - подарувала гостям заходу учениця ліцею «Політ» Дар’я Кисєльова  (керівник вокальної студії - Олександр Іванов).

 


    Присутні напилися з тієї криниці , що додає любові і віри в Україну, в її майбутнє. 
    По ходу дійства завідуюча  бібліотекою Тетяна Сорокіна популяризувала  художню і етнографічну літературу. На сам кінець заходу ведуча  подякувала учасникам і гостям  заходу за те, що «не вигибів  наш  родовід і джерела пам’яті не забили потоки іржаві.» А потім, разом із директором ЦБС Тетяною Олексіївною Майдак вручали найактивнішим учасникам подяки і солодкі подарунки.

 

 

 


    Ще довго не розходилися гості: роздивлялися виставки, насолоджувалися спілкуванням, чаювали, обмінювалися враженнями і контактами, фотографувалися. Свято українського духу всім сподобалось і запам’ятається надовго.

 


     Щиро вдячні за співпрацю :
-Руху захисту української мови, Полтавське представництво.
-Освітній асамблеї Кременчука.
-Дмитру Бречко.                                                                                            

Коментарі: Залишити коментар
 
X