Слідкуйте за нами

18-01-2019
   22 січня Україна відзначає національне свято - День Соборності. 
   100 років тому, 22 січня 1919 року в Києві на Софіївському майдані у присутності більше 40 тис. людей проголошено Акт злуки всіх українських земель, об'єднання двох українських державних утворень — УНР (Української Народної Республіки) та ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки) в єдину Соборну незалежну українську державу. 
   "Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має тепер змогу з'єднати всі змагання своїх синів для утворення нероздільної української держави на добро і щастя робочого люду." 
   Почався нетривалий, але насичений подіями час, коли на новому виткові історії, в 1917 – 1920 рр відродилась Українська національна держава. І хоча під тиском обставин українська демократична державність не затвердилася, вона зуміла заявити про себе на повний голос.

 


   З нагоди цього дня, який увійшов в історію як Свято Соборності України, у відділі абонементу ЦМБ  організовано книжкову виставку - подію "Україна є, була і буде!”. 
   З її полиць можна дізнатися про непростий шлях українського народу до соборності та незалежності, про саму подію у січні 1919-го року, її передумови та наслідки, а також традиції святкування. 

 


   21 січня 1990 року від Івано-Франківська до Києва стояли люди, взявши один одного за руки. Ланцюг єднання пройшов по шляху: Київ - Житомир - Рівне - Тернопіль - Львів - Івано-Франківськ. 
   В 2008-2011 роках у Києві такі «ланцюги» утворювали на мосту Патона. Таким чином символічно об'єднували правий та лівий береги Дніпра.  

 

  Детальніше про ці важливі події в історії України ви можете дізнатися з книг нашої виставки. Є на ній не тільки історична література, а й багато патріотичної поезії. 
   Тож, запрошуємо до бібліотеки. 



Коментарі: Залишити коментар
 
X