Слідкуйте за нами

15-01-2019
  Кожна нація, кожен народ, навіть, кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Звичаї народу — це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому.
  Про багату і оригінальну культуру українського народу, надбану численними поколіннями, йшла мова в заході калейдоскоп різдвяно-новорічних цікавинок  «Народні традиції та звичаї - скарб народу», який 11 січня пройшов у Кременчуцькій ВТК. Працівник бібліотеки-філії № 2 зробила  екскурс-інформацію про традиції, пов`язані з  зимовими святами грудня місяця, з одночасним показом м/м презентації «Калейдоскоп зимових свят».      

 


  У ці дні, коли у наших оселях звучать щирі та величні слова колядок та щедрівок, сяє іскорка добра, запалена від світла Віфлеємської зорі, розмова про народні свята січня – Святвечір, Різдво, Щедрий вечір, Старий Новий рік, Водохреща, - була доречною і  своєчасною. Перед показом відеофільму «Свята в Україні – традиції і звичаї»  бібліотекар провела бесіду з вихованцями про характерні особливості святкування вище названих свят у їх місцевості, тим більше, що присутні є виходцями з різних куточків України – з Хмельницької, Житомирської, Волинської областей. 

 


  Ілюстрацією до розповідей став перегляд відеоматеріалів «Щедрик» М.Леонтовича (відомої на весь світ української народної пісні завдяки таланту композитора), а також колядки «Добрий вечір тобі, пане гос-подарю» (у чудовому виконанні гурту «Піккардійська Терція»). Відеофільм «Свято Різдва – українські традиції» також викликав спогади і асоціації з власного досвіду, пережитого юнаками в такі ж казкові дні свого життя.
  Новий рік – це час здійснення мрій і сподівань. Чарівність Новорічної ночі навіть дорослим повертає віру в диво. І тому, звичайно, цікавим для юнаків виявився перегляд відеофільму  «Happy New Year» під спів  відомого колективу «АВВА», як ілюстрацію до розповіді  ведучої про звичаї святкування Нового року в різних країнах світу. І особливості зустрічі   кожним народом – це прояв народних традицій, незалежно від того, у якій частині світу знаходиться та чи інша країна. Уява про несхожість цих святкувань від наших, українських, була підкріплена  відеофільмом «Новий рік у різних країнах», як доказ того, що  звичаї народу — це ті прикмети, які передають національний колорит, дух народу, його звичаї, атрибутику.

 


  Потім  учасникам заходу був запропонований тест «Які асоціації у Вас викликають слова «Новий рік»?». І одними з відповідей були спогади про прикрашання ялинки у їх недалекому дитинстві. Додатком до цих асоціацій став у нагоді відеоролік «Історія ялинкових іграшок», з якого можна було дізнатися, звідки  з’явилася традиція прикрашати ялинкове дерево, коли почали використовувати замість фруктів та звичайної випічки скляні іграшки та ще багато цікавого. 
  Пригадали вихованці заклади і про традицію листування з рідними, привітання зі святом новорічними листівками. Щоб спогади були більш зримими, бібліотекар роздала їм для перегляду листівки, які принесла з собою і запропонувала гру «Придумай головне побажання», під час якої кожен міг  уявити того, кому він хотів би надіслати листівку і які слова хотів би сказати в своєму новорічному побажанні. Юнаки активно підключились до гри і, на останок, згодились з бібліотекарем, що, нажаль, традиція надсилання паперових  листівок стає все менш популярною, і яку  замінюють СМС-поздоровлення і віртуальні листівки у соціальних мережах . А на додаток, подивишись відеофільм «Листівка – найкращий подарунок від щирого серця», одностайно висловили свою думку про необхідність збереження традицій своїх предків як вияв поваги до свого роду, своєї родини, свого народу. 










 




 





Коментарі: Залишити коментар
 
X