Слідкуйте за нами

30-04-2018

 

27 квітня бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ завітали до спеціалізованої школи №10 з поглибленим вивченням англійської мови на літературно — мистецький захід "Далекий голос України”. Він був присвячений 65-річчю від дня народження Квітки Цісик - американки з українською душею і неймовірним голосом.


 

 Голос Квітки Цісик або Кейсі знали мільйони американців. У 1981 вона записала для "Ford Motor" рекламну пісню "Have You Driven a Ford Lately?" Відтоді й аж до смерті вона залишалася єдиним голосом цієї автомобільної компанії. Фірма дарувала їй кожну нову модель машини. Співала вона і для інших відомих компаній.

 

Квітка стала найдорожчою і найзатребованішою виконавицею рекламних джинглів у США.  Була за крок від Оскара. Зробила непогану кар'єру в рекламному бізнесі і заробила немалі статки, навіть по американським міркам. І вклала їх в записи українських популярних пісень. Бо її батьки були з України. І сама вона вважала себе частинкою далекої Батьківщини. Хоч у всьому іншому була американкою.

Ніхто до неї і після не робив запис українських пісень з таким розмахом і за такі кошти. На записи двох платівок під супровід найвідоміших американських музикантів Квітка потратила більше 200 тис. доларів.

 


  На заході бібліотекарі розповіли учням 11 та 7 класів про творчість та біографію цієї неймовірної жінки, доповнюючи свої слова уривками з відеофільмів про Квітку та записами її чаруючих пісень.

 


 

 А Олена Сергіївна Зеленська заспівала декілька пісень з репертуару Квітки Цісик.

 

Заворожує те, наскільки органічно і тонко Квітка передала дух і ментальність українців. Кожна пісня була для неї не просто виконанням, інтерпретацією відомих завдяки батькам пісень, але й моментом переживання, відкривання України для світу і творення своєї маленької Батьківщини тут, у невеликій студії в Америці.

Не доживши п'ять днів до свого 45-річчя в 1998 році Квітка померла від раку грудей.

Як багато вона встигла зробити і скільки ще б зробила! Але підступна хвороба не жаліє нікого...

Вже 20 років, як її немає з нами. Але її пісні ніжно і зворушливо, велично і емоційно летять над світом.


 





 

Коментарі: Залишити коментар
 
X