Слідкуйте за нами

13-03-2018
    Бібліографічний покажчик «Кременчук – штрихи історії і сьогодення» є черговою справою узагальнити  та систематизувати відомості з літератури про рідне місто. Цей покажчик є продовженням бібліографічного покажчика виданого у 1986, 2001 та 2012 роках.
     Покажчик складений на основі перегляду фонду ЦБС для дорослих. В покажчик увійшли книги, журнали, які одержала бібліотека за період з 2011 по 2017 роки.
     Видання містить у собі 427 бібліографічних записів, які відображають життя міста в усій повноті, включають джерела з питань економіки, науки, культури, історії, літератури, мистецтва…
     Матеріал систематизований за 14 розділами. В межах кожного розділу бібліографію розміщено за алфавітом назв видань або прізвищ авторів.
     Розділ «Природа і природні ресурси» - містить 30 позицій ,в основному,  відомості міського екологічного бюлетеня «Світ довкілля» про екологічне становище міста, охорону природи , а також книги про заповідні території міста.
     Розділ  «Медицина» - представлений книгами Сербіна Анатолія Олексійовича про лікарів міста та історію управління охорони здоров’я.
     Розділ  «Історія» - містить близько 100 позицій, охоплює різні періоди історії :  події Української революції 1917-1921 рр. на Полтавщині, події Другої світової війни. Кременчуцька історія заповнюється живими постатями. 
     Заслуговують на увагу: книга «Кременчук: Героїчне минуле та сьогодення / авт.. кол.: А. Гайшинська, А. Зінчук, О. Терещенко, Р. Шаповалов», книги   Ревегука Віктора Яковича і інші.
      Розділ «Економіка» - вміщує інформацію про економіку міста, промислові  підприємства міста : КрАЗ, вагонзавод, Кредмаш, Укртатнафта
      Розділ «Культура. Наука. Освіта» - охоплює матеріали з історії Кременчуцького інституту Дніпропетровського університету ім.. А. Нобеля та слід звернути увагу на книгу «Кременчук: культура, мистецтво, творчість: путівник/ Управління культури і туризму виконкому Кременчуцької міської ради Полтавської області».
    Розділ «Засоби масової інформації» – в основному зібрані праці колишнього викладача інституту інформаційних технологій  Володимира Шевченка.
    Розділ «Фольклор» – казки та легенди  краю
    Розділ «Літературне життя міста» – це найбільший за обсягом розділ (215 позицій), що засвідчує про активну творчу діяльність письменників та поетів міста)
    Розділ «Мистецтво» – на особливу увагу заслуговує книга «Полтавіка, Полтавська енциклопедія: Образотворче мистецтво, кн..1».
Для зручності користування ним є «Алфавітний покажчик авторів та назв книг, які знаходяться у фондах бібліотеки», який дасть можливість зорієнтуватись при користуванні покажчиком.
    Видання не претендує на вичерпність, але, безумовно, вартий уваги і стане в нагоді користувачам, мешканцям міста та сприятиме подальшому розвитку кременчуцького краєзнавства.

Коментарі: Залишити коментар

Олександр Ротач

29 липня 2020 11:53
Чому відсутній відсканований покажчик 2017 р. ?!
 
X