Слідкуйте за нами

12-06-2017

     

Зустріч членів громадських об'єднань екологічної громадської ради міста Кременчука та Кременчуцького району відбулася в бібліотеці-філії № 4 Кременчуцької міської ЦБС для дорослих 7 червня 2017 року.

     Г.А. Демьохін, голова Кременчуцького відділення "Українського товариства стійкого розвитку", запропонував для обговорення питання щодо забрудення Дніпра та якості питної води у місті.  В Дніпро щорічно скидається понад 10 куб. км стічних вод, з яких 0,15 куб. км без будь-якої очистки - це небезпечні води. Його вода забруднена отруйними хімічними речовинами, сполуками важких і радіоактивних металів. Отже, через недбале ставлення до цієї водної артерії державного значення, через велику кількість стічних вод низької якості очистки, які скидають промисловий та аграрний комплекси, Дніпро знаходиться на грані екологічної катастрофи.

     Як показали дослідження, стан водопровідних очисних споруд нині такий, що більшість хімічних сполук з води практично не усувається, особливо коли їх вміст перевищує гранично допустимі концентрації. Проблема загострюється тим, що існуючі технології питної води передбачають широке застосуваня хлору, зокрема для знешкодження продуктів розпаду фітопланктону, внаслідок чого в питній воді утворюється велика кількість токсичних канцерогенних сполук, що мають кумулятивну дію. Неякісна вода є однією з причин того, що в останні роки спостерігаєтья зростання рівня таких захворювань, як виразкова хвороба шлунка, жовчнокам'яна хвороба, хвороби органів дихання та онкозахворювання.

 

     В.В. Шевченко, член ГО "Екологічний клуб "Омельник"", продовжила тему питної води в місті. Почалися спекотні дні, а разом з ними і нескінченна спрага. Яку воду пити в спеку? Водопровідну чи бутилізіровану?

     80 відсотків бутилізірованої води з природних джерел настільки добре очищені, що в них не залишається ні шкідливих, ні корисних речовин. Шкоди вона, звичайно, не принесе, але й користі теж. Там немає потрібної кількості кальцію, що відповідає за стан кісток і зубів, немає магнію, необхідного для роботи серця. У водопровідній воді міститься необхідна кількість мінералів та мікроелементів, яка поживно діє на людський організм. Звичайно, якщо її попередньо очистити від шкідливих домішок.

 

     Віра Шевченко рекомендувала як один з простих та ефективних методів очищення водопровідної води - її заморожування та подальше розморожування.  Звичайна тала вода цілюще впливає на організм, очищаючи та оздоровлюючи його.

       На засіданні громадської ради обговорювались також питання щодо відміни Закону України "Про екологічну експертизу", про роботу виїздної комісії на Полтавському ГЗК та про участь представників ПАТ "Укртатнафта" у Міжнародній конференції "Україна - НАТО" з доповіддю на тему хімічної безпеки.

      Г.А. Демьохін подарував бібліотеці підбірку газет "Нафтохімік" та запросив її працівників, а також всіх присутніх на зустрічі, взяти участь у Міжнародній науково-практичній конференції в с. Омельник, яка відбудеться 11 вересня 2017 року.

     Наступне засідання майданчика громадських обговорень з екологічних питань відбудеться 5 липня.

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X