Слідкуйте за нами

24-09-2021
Від укладачів

     10 вересня 2021 року відзначає 80 років кременчуцька поетеса, член Національної спілки журналістів, Полтавської спілки літераторів  та спілки літераторів «Славутич» м. Кременчука, громадська діячка - Ольга Андріївна Пилипчук. Творчий доробок талановитої поетеси налічує  понад 50 поетичних збірок. Також вона є автором і прозових творів для дітей.
      До ювілею відомої поетеси працівники інформаційно-бібліографічного сектору підготували бібліографічний покажчик «Сріблясті роси Ольги Пилипчук». Мета даного видання ознайомити читачів з творчістю О.А. Пилипчук.
      Покажчик складається з 3-х розділів: перший розділ «Штрихи до портрета», який містить біографію письменниці з книги  Федора Чужі  «На вітрилах слова»; другий розділ «Бібліографія творів О.А. Пилипчук» - висвітлює творчий доробок поетеси; у третьому розділі - «Публікації про О.А. Пилипчук», подано матеріали про життя і творчість Ольги Андріївни Пилипчук. В межах розділів розташування алфавітне. До деяких книг додається анотація.
Покажчик стане в нагоді вчителям, учням, студентам, бібліотекарям, а також тим, хто захоплюється поезією.


«Моє життя-
свята молитва, 
Сумний осінній зореспів»
                    Ольга Пилипчук

Штрихи до портрета

   Ольга Андріївна Пилипчук народилася 10 вересня 1941 року на хуторі Мотронівка Борзянського району на Чернігівщині. Батьківська хата, де жила велика родина Андрія Глотко (батька Ольги), стояла в саду, який посадив класик української літератури Пантелеймон Куліш.  Маленька Оля була десятою дитиною в сім'ї. Важке випробування випало на її долю: босоноге, голодне сирітське дитинство. Батько загинув на війні, згодом померла і мама, діти-сироти пішли по світу шукати свою долю. Пішла Борзнянським шляхом і Ольга з полотняною торбинкою за плечима. 
    Та пройшовши випробування долі Ольга Андріївна у 1958 році закінчила Ніжинське медичне училище, за фахом – фельдшер, бо дуже хотіла допомагати хворим, спочатку працювала на посаді завідуючої фельдшерсько-акушерським пунктом в селі Рудня-Радовельська, згодом – фельдшером в Радовельській дільничній лікарні, а пізніше – старшою медсестрою дитячого відділення Олевської районної лікарні. Тут знайшла своє подружжя і доля подарувала їй сина та доньку. 
   З 1973 року Ольга Андріївна – кременчужанка. Тривалий час віддавала тепло своєї душі хворим дітям у лікарні. Потім трапилося горе: вона тяжко захворіла і тепер живе між недугою і тимчасовим одужанням.
   Але 15 років, прожитих на Поліссі так заполонили душу Ольги Андріївни, що весь час свою любов до цього краю виливає вона у своїх віршах. Твори поетеси друкувалися в періодиці, видаються окремими книгами та багато віршів увійшли до колективних збірок. 
   Ольга Пилипчук – лауреат літературних конкурсів «Золота осінь», «Українська мова – мова єднання». Вона є членом Національної спілки журналістів України, член Спілки літераторів «Славутич» м. Кременчука та Полтавської спілки літераторів. Лауреатка декількох премій: Полтавської обласної ім. С.А.Ковпака в номінації «Мистецький арсенал» (2013), ім. Василя Юхимовича за книгу «Синьооке Полісся» (2014), дипломант літературно-мистецької премії ім. В. Малика в номінації «Література і публіцистика» (2015), Лауреат міжнародної літературної мистецької премії ім. П.Куліша з врученням медалі його імені (2017) за книгу «На гостину до Куліша». Інших поважних відзнак: лауреат VI загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання» в номінації «Квітни, мово наша рідна» (2005) за книгу «Хуторянка» та XVII конкурсу у номінації «Рубежі мужності та безсмертя» (2016) за книгу «Незламна духом», літературних кременчуцьких конкурсів «Золота осінь» (2000, 2001, 2003). Вона й зараз у постійному творчому пошуку, про що свідчать найвірніші її друзі – книги, яких у неї назбиралося більше 50-ти. А в 2018 році отримала літературну відзнаку імені Василя Нечипоренка за книгу «Ангели в бронежилетах».
   До 7-ї річниці початку війни кременчужанка Ольга Пилипчук презентувала збірку віршів «Розстріляний Донбас». До проєкту-презентації долучилися студенти та викладачі ВПУ-7 та ГО Координаційний центр об’єднань ветеранів АТО. До відеоролику долучилися й військові, які боронять незалежність на передових позиціях. 
   Найбільш помітні книги – «Хуторянка», «Шляхами України», «У просторочасі», «Найсвятіша», «Княже місто», «Синьооке Полісся», «На гостину до Куліша», «Незламна духом» та інші.
     Ольга Андріївна міцно утвердилася на ниві українського словесного 
мистецтва. Крім того вона удостоєна високого звання «Почесний громадянин міста Олевська» (Житомирщина).
     8 вересня 2021 року Ольга Андріївна була нагороджена літературно-мистецькою премією ім. Михайла Коцюбинського у номінації «Поезія». 

              Федір Чужа

Бібліографія творів О.А.Пилипчук

1.  Калинове гроно: антологія літераторів Полтавщини часу незалежності України: Т.3: до 20-ліття Полтавської спілки літераторів / за ред. М.В.Костенка. – Полтава: Полтавський літератор, 2010. – 516 с.
2.  Кременчук літературний – 2015. Вип.9: літературний альманах / Спілка літераторів «Славутич». – Кременчук: ПП Щербатих О.В., 2015. – 186 с.
3.  Пилипчук О.А.  Ангели в бронежилетах : поезії / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2018. - 33 с.
       Поезії, які увійшли до збірки про подвиги українців-захисників Вітчизни. «Ангели в бронежилетах» - це збірка-реквієм. Збірка-посвята і поклоніння тим бійцям, які поклали своє життя заради того, щоб ми жили під мирним небом.
4.  Пилипчук О.А.  Борзнянським шляхом : поезії / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2017. - 137 с.
5.  Пилипчук О.А.   Бурштинове намисто : Поезii. - Кременчук : Про-Графiка Лтд, 2004. - 135с
6.  Пилипчук О.А.   Василько : повість. - Кременчук:Про-Графіка, 2008. - 152с.
      Повість розповідає про те, як учитель-фронтовик в післявоєнний період замінив батька осиротілим дітям, працюючи директором дитячого будинку, вихованцем якого був і малий Василько.
7.  Пилипчук О.А.   Весняночка : Вiршi для дошкiльнят. - Кременчук:"Про-Графiка Лтд", 1999. - 25с
8.  Пилипчук О.А.   Відголосся Чорнобильських дзвонів : поезія та проза / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2021. - 81 с.
9.  Пилипчук О.А.   Відлуння Зорі Полин : поезія та проза / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2016. - 122 с.
       До книги увійшли поетичні та прозові твори. Пони присвячені трагічній доля людей: героям вогнеборцям, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, тисячам вимушеним переселенцям, які розсіялися світами.
10. Пилипчук О.А.   Галаслива дiтвора : Вiршi для дiтей. - Кременчук, 2000. - 29с
11. Пилипчук О.А.   Ганнина пустинь. - Кременчук:б.в., [2002]. - 20 с.
           Поема про Ганну Барвінок, дружину Пантелеймона Куліша.
12. Пилипчук О.А.   Ганнусина хусточка : повiсть / Ольга Пилипчук. - Кременчук : "Про-Графiка", 2001. - 54с.
           У творі йдеться про дівчинку Ганнусю, яка ще зовсім маленькою залишилася без мами. Піклується про дівчинку батько і старенька сусідка Марія Яківна. Але Ганнуся хоче, щоб у неї була мама, як у інших дівчаток. І раптом – випадкова зустріч з незнайомою тітонькою Валентиною Андріївною. Вона нагадала Гннусі чарівну фею із казки і відразу заполонила маленьке дитяче серце. «От, якби мені таку маму – думала дівчинка»…
13. Пилипчук О.А.   Доріженька до мами : поема / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2013. - 24 с.
14. Пилипчук О.А.   Дорога на Крути : балада. - Кременчук:б.в., [2010]. - 12 с.
           Балада Ольги Андріївни Пилипчук "Дорога на Крути", присвячена бою 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний-схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, — та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.
15. Пилипчук О.А.   Євромайдан : [поезії] / Ольга Пилипчук. - [Кременчук] : [Про-Графіка], [2015]. - 21 с.
             В збірці зібрані твори, які розповідають про події, що відбувалися під час Реворюції Гідності. Поезії присвячені пам’яті загиблих героїв.
16. Пилипчук О.А.   Жiноча доля : Поезii. - Кременчук : Про-Графiка, 1997. - 59с
           Це перша поетична збірка Ольги Пилипчук. В ній зібрані ліричні твори про жінок – матерів, про солдатську вдову, про дівчинку, котра діждала сонця після ночі чи після зими, але зустріла ранок.
17. Пилипчук О.А.   З татком по гриби : оповідання / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2007. - 16 с.
18. Пилипчук О.А.   Зойк чайки : поезii / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графiка, 2006. - 179с
19. Пилипчук О.А.   Іду в Мотронівку : поезії / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2020. - 67 с.
              Пропонована читачам книга поезій Ольги Пилипчук , лауреатки багатьох премій, написана після відвідин письменницею рідного хутора Мотронівка. Кожен вірш віддзеркалює реалії минулого, бачення сьогодення і сподівання на краще майбутнє.
20. Пилипчук О.А.   Калинова журба : Поезii. - Кременчук:"Про-Графiка", 2002. - 78с
21. Пилипчук О.А.   Княже місто : вибране / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2012. - 190 с.
           До збірки увійшли вірші, які друкувалися у книгах «Полісянка», «Шляхами України», «На березі надій», «У просторо часі», а також найновіші вірші, які ще не були опубліковані.
22. Пилипчук О.А.   Копищанська трагедiя : Поема. - Кременчук:б.в., 2006. - 16 с.
         В історії Другої світової війни є трагічні сторінки, про які ми повинні завжди пам’ятати – це злочинне зниження гітлерівцями населених пунктів: Хатинь, Лідице, Корюківка, Кортеліси, Копище. Ця поема про українське село Копище, яке було спалене нацистами у 1943 році.
23. Пилипчук О.А.   Куліш у Мотронівці : поема / Ольга Пилипчук. - [Кременчук] : [СП "Про-Графіка], [2020]. - 12 с.
24. Пилипчук О.А.   Малахітові вруна : вибране / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2015. - 256 с.
25. Пилипчук О.А.   Мереживо долі : лірика / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2020. - 141 с.
             Пропонована збірка містить поезії пейзажно-інтимної лірики, написані авторкою впродовж останніх років, які друкувалися в різних виданнях. 
26. Пилипчук О.А.   На березі надій : вірші,поема / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графiка, 2010. - 172 с.
              До збірки увійшли вірші громадянської тематики, пейзажної та інтимної лірики. Окрім того, читач може познайомитися з поемою «Осінь життя», лейтмотивом  якої є роздуми над нашим нелегким сьогоденням, над реаліями сучасного буття українського народу.
27. Пилипчук О.А.   На гостину до Куліша : вибрані твори. - Кременчук : Про-Графіка, 2014. - 100 с.
            До книги «На гостину до Куліша» увійшли поетичні твори, в яких сучасна українська поетка Ольга Пилипчук оспівує хутір Мотронівку, який осяяний славою Пантелеймона Куліша і Ганни Барвінок.
28. Пилипчук О.А.   На долонях долi : Лiрика. - Кременчук : "Про-Графiка", 2001. - 86с
              У ліричних творах, представлених у збірці автор розмірковує над давніми й вічними поняттями: кохання, вірність і віра, радість буття, гармонія в природі, в душі. Хоч поняття ці древні, багатьма оспівані, та автор знаходить нові образи й слова.
29. Пилипчук О.А.   На древлянській землі : поезії / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2017. - 123 с.
              Книга зібрала в собі 108 віршів, поділених на 5 розділів: «На древлянській землі», «Ріка часу», «Клич Сертиї», «На осонні серця» і «Незабутні». В збірці також є балада-легенда «Річка Сертия», в якій розповідається про повноводну водойму, на якій працював млин і плавали човни-лодії. Наразі Сертия зникла, проте залишилися невеликі джерела по руслу річки. Письменниця піднімає в своїх творах різні теми, зокрема дорогоцінність природи, любов до Бога та шана батькам. Не забула Ольга Пилипчук і про рідне село, в якому працювала фельдшером.
30. Пилипчук О.А.   Над моєю долею : лірика / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2016. - 145 с.
31. Пилипчук О.А.   Найсвятіша : вірші,поеми,балади / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2013. - 222 с.
             В збірці зібрані вірші однієї тематики, в яких йдеться про долю матері. 
32. Пилипчук О.А.   Незламна духом : поезія / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2015. - 128 с.
               Збірка поезій знайомить читача з буремним сьогоденням України.
33. Пилипчук О.А.   Нескорена Україна : поезія і публіцистика / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2018. - 217 с.
               До збірки увійшли вибрані твори, що друкувалися у різних виданнях. Книжка побудована за хронологічним принципом тих подій, що відбувалися в Україні впродовж останніх ста років. Ключові події минулого перетинаються із сьогоденням.
34. Пилипчук О.А.   Осiннiй зореспiв : Лiрика. - Кременчук:"Про-Графiка ЛТД", 1999. - 70с
35. Пилипчук О.А.   Перлинки : вибране / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2012. - 156 с.
36. Пилипчук О.А.   Повертаюсь додому : Вiршi. - Кременчук:Про-Графiка"", 1998. - 76с
            Книга продовжує тему Жіноої долі – щасливої і нещасної, солодкої і гіркої, з надіями і розчаруваннями… Особливістю книги є прозовий нарис «Відгук серця», в якому з задушевним ліризмом поетеса змальовує своє вілвідання рідного хутора Мотронівки на Чернігівщині.
37. Пилипчук О.А.   Полiсянка : Поезii,поеми,проза / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графiка, 2006. - 194с
38. Пилипчук О.А.   Родзинки : Поезii. - Кременчук:СП "Про-Графiка", 2007. - 152с
39. Пилипчук О.А.   Роздуми Ганни Барвінок : [поезії] / Ольга Пилипчук. - [Кременчук] : [Про-Графіка], [2020]. - 17 с.
40. Пилипчук О.А.   Розстріляний Донбас : поезія / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2021. - 38 с.
41. Пилипчук О.А.   Світанок моєї Вітчизни : поезії / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2019. - 136 с.
            До збірки увійшли поетичні твори громадянської тематики та пейзажно-інтимної лірики. Поезія віддзеркалює колорити творчості автора, її глибокі почуття любові до України, до отчого дому, до рідної землі
42. Пилипчук О.А.   Серця акорди : поезii / Ольга Пилипчук. - Кременчук : CП "Графiка", 2005. - 163с
43. Пилипчук О.А.   Синьооке Полісся : вірші,балади та поеми / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2013. - 160 с.
             До книги увійшли вірші, балади та поеми, в яких сучасна українська поетеса Ольга Пилипчук оспівує незабутній, дорогий її серцю Поліський край.
44. Пилипчук О.А.   Словом світ обійму : поезії / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2019. - 156 с.
45. Пилипчук О.А.   Сонячні мрії : прозові твори / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графiка, 2011. - 188 с.
              До книги увійшли прозові твори, які друкувалися раніше окремими книжками. Це повісті «Василько» та «Ганнусина хусточка», оповідання «З татком по гриби», «Троянди для мами», «Пухнаста гілочка весни». Кожен твір наскрізь пронизаний глибокою любов’. До родини, до дітей, до природи.
46. Пилипчук О.А.   Сонячнi перлинки : Вiршi для дiтей. - Кременчук:"Про-Графiка Лтд", 2003. - 32с
47. Пилипчук О.А.   Троянди для мами : оповідання. - Кременчук:Про-Графіка, 2008. - 28с.
48. Пилипчук О.А.   У вирій : поезії-присвяти / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2015. - 44 с.
              До збірки увійшли поезії-посвяти адресовані кременчуцьким літераторам, в яких закінчився земний шлях і вони відбули на свій Острів Вічності.
49. Пилипчук О.А.   У просторочасі : вірші,балади / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Про-Графіка, 2011. - 156 с.
             Книга поезій «У просторо часі» віддзеркалює колорити творчості Ольги Пилипчук, її глибокі почуття любові до України, до Сіверського краю. Це спогади про історичні події минувшини, реалії сьогодення, роздуми про майбутнє держави і народу. Окрім того, чільне місце займає пейзажна та інтимна лірика.
50. Пилипчук О.А.   Хуторянка : вибранi твори / Ольга Пилипчук. - Кременчук : Пiрамiда, 2004. - 212с.
             Поезії, що увійшли в збірник «Хуторянка» знайомлять читача з історичним минулим і сьогоденням хутора Мотронівка-Кулішівка, який осяяний славою Пантелеймона Куліша і Ганни Барвінок
51. Пилипчук О.А.   Шляхами України : поезії,поеми. - Кременчук:Про-Графіка, 2008. - 176с
             Збірку складають пейзажні замальовки, балади, мініатюри, мікропоеми. Поезії світлі, прозорі, наснажені любов’ю до України, до навколишнього світу, пропущені крізь серце і душу.
52. Пилипчук О.А.   Я - народу свого бранка : поезii / Ольга Пилипчук. - Кременчук : СП "Про-Графика Лтд", 2003. - 113с
53. Світлій пам'яті Людмили Мосіної : [вірші]. - Кременчук: [б. в.], 2013. - 15 с.

Публікації про О.А. Пилипчук

1. Коли доленька спогад снує [ презентація книги О.Пилипчук "На гостину до Куліша" ] // Кременчуцька панорама. - 2014. - 13-20 Листопад (№ 46). - С. 19
2. Пилипчук Ольга Андріївна // Ротач П.П. Полтавщина літературна: енциклопедичний біобібліографічний словник: у 3 кн. Кн. 3.1: П-С / Петро Ротач, Олександр Ротач. – Полтава: Дивосвіт, 2020. – С. 80
3. Подольская Е.   Трое кременчужан стали лауреатами областной премии им. С. Ковпака [Ольга Пилипчук, Николай Безродный, Владимир Коваленко] // Кремінь. - 2013. - 31 січня - 7 лютого (№ 5). – С.15
4. П'ятибрат А.   Срiблястi роси Ольги Пилипчук // Вiсник Кременчука. - 2004. - № 53.- 30 грудня. - С.8
5. Чугай Г.   "День за днем повертаюсь додому" [про творчість О.А. Пилипчук] // Вiсник Кременчука. - 1998. - 28 серпня. - С.4
6. Чугай Г.   Збагачують душевною красою [лірика О.А. Пилипчук] // Панорама. - 2005. - №14. - 15 вересня. - С.18
7. Чужа Ф.О.   Малювання словом : рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2020. - 394 с. – [про О. Пилипчук  с. 248 - 256]
8. Чужа Ф.О.   На вітрилах слова : рецензії, відгуки, оповідання / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 294 с. [про О. Пилипчук  с. 197 - 205]
9. Чужа Ф.О.   Слово про Слово : рецензії, відгуки, статті / Федір Чужа. - Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2017. - 93 с.
10. Яненко Г.   Повертаюсь додому... [поезія Ольги Пилипчук]// Вiсник Кременчука. - 1999. -1 сiчня. - С.12


Укладачі:                            Н. М. Ткаченко, головний бібліограф
                                        Н.П. Дрозд, провідний бібліограф

Кременчуцька міська публічна бібліотека
м. Кременчук, вул. Європейська, 66/13
Ел. пошта: cbsbook_bg@ukr.net

Коментарі: Залишити коментар
 
X