Слідкуйте за нами

02-02-2021
  Чи замислювалися ви колись про те, скільки талановитих людей живе у нашому місті? Якщо ні, то подумайте: можливо – це саме ваш сусід, або людина, котру ви кожного дня зустрічаєте по дорозі на роботу, або навіть ви самі у чомусь унікальні. Тож бібліотекарі відділу абонементу ЦМБ вирішили започаткувати нову рубрику «Життя звичайних кременчужан. (ЖЗК)», в якій будуть знайомити вас з кременчужанами, історії про яких будуть цікаві містянам. 
  Життя звичайних кременчужан: Ліза Каланіна
 Єлизавета Каланіна народилася 1 лютого 1995 року в місті Горішні плавні. Українська дзюдоїстка, призерка чемпіонату світу, краща спортсменка України.  Спорт Лізу приваблював з самого дитинства.  Спочатку це був великий теніс, яким вона займалася п’ять років, потім родина переїздить до  міста Кременчук, і батько відводить дівчинку до спортивного клубу «Легіон». Так і відбувається її знайомство з дзюдо. Дзюдо  в перекладі з японської  - це  «гнучкий шлях до перемоги». І тут недостатньо мати лише гарну фізичну форму. Це мікс бойових якостей спортсмена: сили, спритності, тактики, швидкості та витривалості. І усіма цими якостями володіє Єлизавета.    Вперше на дзюдо Ліза прийшла  в 14 років. Вона почала  свої  тренування у той час, коли її однолітки змагалися у чемпіонатах різних рівнів. Наполегливість Каланіної  дала свої плоди. Вже в 16 років Ліза потрапила до тренера Василя Волошина, і за короткий термін вона змогла проявити свій талант. Як  зізнався згодом тренер, до появи Лізи він скептично ставився до жіночого дзюдо, але саме її впертість, вміння тримати удар  та вольові якості змінили його погляди на дзюдо серед жінок.  Ще була група «Здоров’я»,  в якій вона займалася цілий рік.  Аби доньці було з ким тренуватись, батько рік був її спаринг-партнером. Перший міжнародний успіх Єлизавети прийшовся на липень 2011 року, коли вона здобула золоту медаль на Європейському юнацькому фестивалі  у Трабзоні, в Турції. Через два роки вона представила Україну на літній Універсіаді 2013 р, де зайняла трете місце в змаганнях у відкритій вазі . Квітень 2018 був багатим на події для вітчизняних дзюдоїстів. Найголовнішим з них стали чемпіонат Європи в Тель-Авіві 28 квітня, де Ліза Каланіна завоювала бронзову медаль.                         
 Говорячи про чудовий «бронзовий здобуток» Єлизавети Каланіної на Європейській першості, головний тренер збірної України по дзюдо Віталій Дуброва відзначив: «Для Лізи це перша в її  житті нагорода чемпіонату світу. Крім цього, бронзова медаль Лізи стала найвищим досягненням за всю історію Полтавщини». Спортсменку зарахували до олімпійської збірної України.Наступна перемога – турнір серії GrandSlam по дзюдо в Баку. Дівчина завоювала золото в категорії більше 78 кг, і принесла в скарбничку  збірної України  золоту медаль 2019 р.21 листопада 2020р. в Празі завершився чемпіонат Європи по дзюдо, який проходив три дні. В останній день змагань срібну медаль завоювала  Ліза. Це уже друга перемога Європейської першості після бронзи в 2018 р. Єдину медаль для збірної України  отримала наша землячка.   
  Нині Єлизаветі вже 26, вона не дотримується дієт, не переймається вагою, має по два тренування щодня. Цілеспрямована і вперта в досягненні мети, Каланіна єдина жінка, яка отримала грошову нагороду – півмільона гривен. Можливо колись вона відкриє власну школу і буде тренувати талановитих перспективних дітей. Бажаємо подальших успіхів нашій спортсменці  та її тренеру, а також спортивного довголіття.
P.S. 1 лютого у Лізи Каланіної День народження, тож щиро вітаємо іменинницю! Міцного здоров’я, успіхів та великих перемог!

Список використаної літератури:
1.  Житня І.
 Всесвітній рівень кременчуцької дзюдоїстки. [ Є.Каланіна виборола бронзову нагороду на літній Універсіаді в Казані ]// Кременчуцька панорама. - 2013. -   18-25 липня (№ 29). - С. 2  
2. Сіора, Ю.
 Три місяці з життя та три медалі Єлизавети Каланіної// Програма плюс. - 2018. - 15-22 червня (№ 24). - С. 5
3. Сіора Ю.
 Відома дзюдоїстка Єлизавета Каланіна: ніколи не здавайтеся!// Автограф. - 2019. - 7-14 листопада (№ 45). - С. 8
4. Ускова О.
 Наші олімпійці. [ Єлизавета Каланіна стала володаркою Кубка Європи з дзюдо]// Кременчуцька панорама. - 2011. - 19 травня. - С.3   



 

 

 

 

 

 

 




Коментарі: Залишити коментар
 
X