Слідкуйте за нами

24-07-2022
       24 липня виповнюється 55 років братам Капрановим. Віталій і Дмитро  Капранови — письменники, засновники видавництва "Зелений пес" та літературного онлайн-альманаху "Гоголівська академія", культурні діячі, блогери. Підтримують та популяризують українську культуру, історію та літературу.
       Народилися 1967 року у місті Дубоссари (Молдова). Але саме дитинство братів пройшло у місті Очакові на Миколаївщині, яке вони вважають своєю батьківщиною. В Очакові закінчили школу, займались греко-римською боротьбою та відвідували музичну школу. Вищу освіту отримували в Уральському політехнічному та Московському енергетичному інститутах за фахом «Технічна кібернетика».
       Одружившись 1988 року із сестрами-близнючками, переїхали до Москви, де працювали на різних посадах у фармацевтичному та виноробному бізнесі. На той час там організовувався потужний діаспоровий осередок. Прагнучи підтримати цей рух, Капранови видавали газету українською мовою «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати». Саме в цей час з'явилась ідея першої прозової збірки братів "Кобзар 2000". 
        Повернувшись до України у 1998 році, Капранови застали видавничу справу у повному занепаді й видати власну книжку їм просто не було де, тому вирішили спробувати себе у видавничому бізнесі. Перший проєкт з популяризації української книги називався "Книгоноша" і полягав у створенні каталогу всіх україномовних видань, а набралося їх тоді приблизно 600 назв.
        1999 року разом з телеканалом «1+1» та шоколадом «Корона» організували перший всеукраїнський конкурс гостросюжетної літератури «Золотий Бабай». 2000 року створили видавництво «Зелений пес». Із 2004 року брати Капранови видають літературну газету «Друг Читача» та спільно з «Главредом» ведуть проект «Книжкові сезони», із 2005 року – проект «Гоголівська Академія». З 2009 року є кураторами культурної програми ярмарку «МЕДВІН: Книжковий світ». 
         Паралельно з літературною, видавничою, торгівельною та громадською діяльністю пишуть публіцистику та друкуються у різних українських ЗМІ.
Зараз брати Капранови популяризують українську культурну спадщину та розвінчують історичні міфи на своєму ютуб-каналі "імені Т. Г. Шевченка" та продовжують літературну діяльність. 

Пропонуємо Вам  найпопулярніші  сьогодні видання письменників, які є в нашій бібліотеці.

1. Капранов В.В.   Веселих свят! : [український рік][Текст] / Брати Капранови. - [Київ] : Зелений Пес : [Гамазин], [2017]. - 95 с.
      Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави, рукомесло зі схемами, і до того ж, багато малюнків та іншої корисної інформації. Книжка навчить святкувати українські свята по-сучасному і водночас так, як це робили наші дідусі та бабусі. Веселих свят!

2. Капранов В.В.   Історія нашої церкви[Текст]. - [Київ] : Зелений Пес : [Гамазин], [2018]. - 79 с.
       Усі ми знаємо, що Володимир хрестив Київ. Але звідки тоді взявся Московський Патріархат і що він робить в Україні? Хто такі греко-католики, і чим вони відрізняються від католиків? Звідки в нас протестанти і старообрядці? З цієї книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп.

3. Капранов В.В.   Майдан.Таємні файли[Текст] : [журналістське розслідування] / Брати Капранови. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 314 с.
        Настав час дізнатися правду про Майдан. У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків?
4. Капранов В.В.   Мальована історія Незалежності України[Текст]. - [Київ] : Зелений Пес : [Гамазин], [2018]. - 79 с.

5. Капранов В.В.   Паперові солдати [Текст]: роман / Брати Капранови. - Київ : Нора-Друк, 2019. - 222 с.

        Двоє молодих українців зустрічаються у Варшаві 1929 року. Один із них — Білл Титла, син українських емігрантів з США. Другий — Ніл Хасевич, студент Варшавської академії мистецтв, який у юності втратив ногу і пересувається на протезі. Згодом перший стає головним мультиплікатором Диснея, а другий – головним художником УПА. Історія ґрунтується на реальних подіях.

6. Капранов В.В.   Справа Сивого[Текст] : роман / Брати Капранови. - Київ : Нора-Друк, 2018. - 287 с.
        У Дніпропетровську діє підпільна антиурядова організація. Молодому слідчому доручають зайнятися головним підозрюваним — старим заколотником з великим стажем протизаконної діяльності. Він береться до справи і…

7. Капранови, брати.   Забудь-річка[Текст] : роман / Брати Капранови. - Київ : Нора-Друк, 2016. - 542 с.
        Троє молодих людей завдяки гримасі долі потрапляють на війну під одним іменем - Степан Шагута. Комсомолець воює у дивізії "Галичина", син офіцера УНР - у Червоній армії, а польський жовнір - в УПА. Багато років потому випадково зустрічаються двоє їхніх нащадків і між ними спалахує кохання. Герої ведуть родинне історичне розслідування трьох доль, які переплуталися і стали фактично однією потрійною долею - долею українця у Другій світовій війні.

8. Капранови, брати.   Кобзар 2000 Soft :рекомендовано для жінок; Кобзар 2000 Hard: рекомендовано для чоловіків[Текст] : романи + нові розділи + найновіші розділи / Брати Капранови. - Київ : Гамазин, 2010. - 401 с.+479 с.
        Ця книга — це містичний зріз сучасної України, де відьми існують поряд із мобільними телефонами, вовкулаки та русалки не зважають на наявність автомобілів та бетонних парапетів, а жінки привертають коханих у ті самі способи, що й їхні прабабусі. Романтичні, драматичні, іноді смішні і завжди цікаві історії розбито на дві частини: SOFT, рекомендований для жінок, та HARD — для чоловіків. А для того, щоб знайти свою половину, треба тільки перевернути книжку.
9. Капранови, брати.   Приворотне зiлля[Текст] : роман / Брати Капранови. - Київ: Джерела М, 2004. - 288с
        Саме рукопис цього роману Брати спалили під стінами Кабміну у 2004-му, коли було введено ПДВ на українську книжку. Тоді, після відновлення пільг «Приворотне Зілля» повстало із попелу, неначе Фенікс.
        Пізніше, щоб довести, у книзі все правда – ритуали, замовляння, рецепти – та головне, що – всі українські жінки відьми, автори влаштували експеримент з потопленням відьом. Не всі лишилися задоволені результатами цього експерименту, але спростувати їх досі не зміг ніхто. 

10.Капранови, брати.   Розмір має значення[Текст] / Брати Капранови. - Київ: Зелений Пес, 2006. - 464 с
        Вороги України не дрімають. Цього разу вони вирішили знищити нашу культурну основу, нашу традиційну мораль. І мішенню для атаки обрали найбільш вразливу її частину — дівочу цноту. Популярний засіб для схуднення насправді виявляється біологічною зброєю, що впливає виключно на невинних дівчат. До справи беруться компетентні органи. Хто стоїть за спинами біотерористів? Про це ви довідаєтеся з хулігансько-філософського роману братів Капранових «Розмір має значення».

11. Капранови, брати.   Щоденник моєї секретарки[Текст] : [роман] / Брати Капранови. - [Київ] : Зелений Пес : [Гамазин], [2016]. - 399 с.
        Він має все – дружину-телеведучу, красуню-коханку, бізнес на бюджетних грошах, впливових друзів та партнерів. Він – типовий представник так званого «бомонду» чи то «еліти». Однак українцям завжди були притамані природний скепсис та іронія. Саме завдяки цим якостям головний герой роману «Щоденник моєї секретарки» стає діґґером – подорожуючи таємними коридорами влади та грошей він не забуває фіксувати для нас із вами правдиву картину того, що відбувається там. Але одного разу світ навкруги раптом починає руйнуватися – настає час великого бізнесового та політичного переділу, гаряче літо 2004-го.



Коментарі: Залишити коментар
 
X