Слідкуйте за нами

04-01-2022
Микола Миколайович Бекетов
(1827-1911)
            1 січня виповнюється 195 років від дня народження Миколи Миколайовича Бекетова - одного із основоположників фізичної хімії та хімічной динаміки.
            Народився в с. Нова Бекетовка Пензенської губерніі, в сім'ї морського офіцера. Виховувався в Першій Санкт-Петербурзькій гімназії; у 1844 році вступив до Петербурзького університету, але з третього курсу перевівся до Казанського університету, який закінчив у 1849 році зі ступенем кандидата природничих наук.
           У 1849-1853 рр. Бекетов працював у Санкт-Петербурзі в Медико-хірургічній академії в хімічній лабораторії М. М. Зініна.
           У 1853 році в Петербурзькому університеті він захистив магістерську дисертацію, а у 1854 р., отримав звання магістра хімії.
           1859-1887 рр. — професор Харківського Імператорського університету.
           У 1860 році брав участь у Першому Міжнародному Хімічному Конгресі в Карлсруе.
          1861 р. Микола Бекетов одружився з Оленою Карлівною Мільгоф, дочкою катеринославського аптекаря, у шлюбі з якою народилося четверо дітей.
          Старший -  Олексій Миколайович став видатним архітектором, академіком архітектури. Його будівлі досі прикрашають Харків та  інші міста. 
          Другий син -  Микола Миколайович став виробником маркових вин.
          Третій син -  Володимир Миколайович, хімік, працював у Петербурзі з батьком. 
          Четвертий син -  Петро Миколайович, морський офіцер.
          У 1868 році Рада Новоросійського університету запропонувала Миколі Миколайовичу посаду професора, але пропозиція була відхилена Бекетовим на прохання ректора і Ради Харківського університету.
          З 1877 року Бекетов —  член-кореспондент Академії наук, а в 1880 році -лауреат Ломоносівської премії. У вересні цього ж року переобраний заслуженим професором Харківського університету. У 1885 році знову переобраний на 5 років.
          У Харкові Бекетов працював до 1886 року. В цьому ж році, переїхав до Санкт-Петербурга і очолив академічну хімічну лабораторію, викладав на Вищих жіночих курсах. У Петербурзі вчений пропрацював 25 років.
          Кілька разів обирався Президентом Російського фізико-хімічного товариства (1889, 1890, 1896, 1897, 1900, 1902, 1903, 1911 рр.).
Величезною заслугою Бекетова є розвиток фізичної хімії як самостійної наукової і навчальної дисципліни. Ще в 1860 році в Харкові Бекетов читав курс «Відношення фізичних і хімічних явищ між собою».
          У 1864 році звернувся до Ради Харківського університету з пропозицією про відкриття фізико-хімічного відділення. Пропозицію було затверджено і  того ж року відділення було відкрито. Перший в світі курс лекцій з фізичної хімії («фізикохімії») був прочитаний у Харківському університеті в 1865 році. 
За ініціативою М. М. Бекетова було створено Товариство  допомоги нужденним студентам Харківського університету, яке протягом 30 років надавало допомогу багатьом студентам. Також М. М .Бекетов очолив ініціативну групу для створення Харківського товариства поширення в народі грамотності, яке згодом поширило свою діяльність на всю губернію.  Він був першим головою Харківського відділення російського технічного товариства, засновником Харківського фармацевтичного товариства.
          У 1889-1909 роках М. М. Бекетов — президент Російського фізико-хімічного товариства; він сприяв у виданні товариством свого журналу; засновник Менделєєвського з'їзду.
          У 1907 році — Голова I Менделєєвського з'їзду.
          Микола Миколайович був ініціатором відкриття Харківської публічної бібліотеки, проект будівлі якої був безкоштовно виконаний його сином — архітектором О. М. Бекетовим.
          Помер Микола Миколайович 13 декабря 1911 р. Похований на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі.
Харківський університет влаштовує Бекетовські читання в травні місяці кожного року.  
 

Давид Гільберт
(1862-1943)
       23 січня виповнюється 160 років від дня народження   Давида Гільберта - німецького математика - універсала,   визнаного світовим лідером математиків.
      Народився Давид в сім'ї судді Отто Гільберта, в містечку Вела, поблизу  Кенігсберга в Пруссії . В 1880 закінчив   гімназію Вільгельма (Wilhelm Gymnasium). Далі, в тому ж році, Гільберт вступив до Кенігсберзького університету, де   познайомився з Германом Мінковським і Адольфом Гурвіцем. Разом вони часто здійснювали довгі "математичні   прогулянки", де діяльно обговорювали рішення наукових проблем; пізніше Гільберт узаконив такі прогулянки як   невід'ємну частину навчання своїх студентів.
        В 1885 р. Гільберт захистив дисертацію з теорії інваріантів, а в наступному році став професором математики в   Кенігсберзі. У найближчі кілька років фундаментальні відкриття Гільберта в теорії інваріантів висунули його в перші ряди   європейських математиків.
        В 1892 одружився на Кете Ерош. У наступному році народився їхній єдиний син, Франц (1893-1969).
        В 1895 на запрошення Фелікса Клейна Гільберт переходить в Геттінгенського університету. На цій посаді він   залишався 35 років, фактично до кінця життя.
        Серед прямих учнів Гільберта в Геттінгені були Ернст Цермело, Герман Вейль, Джон фон Нейман, Ріхард Курант, Гуго   Штейнгауз, шаховий чемпіон Еммануїл Ласкер та інші. 
        1900 р. на Другому Міжнародному математичному конгресі Гільберт формулює знаменитий список 23 невирішених проблем математики, що послужив напрямних покажчиком докладання зусиль математиків протягом усього XX століття.
        З 1902 Гільберт - редактор найавторитетнішого математичного журналу "Mathematische Annalen".
        У 1910-х роках Гільберт створює в сучасному вигляді функціональний аналіз, ввівши поняття, що одержало назву гильбертова простору. Одночасно він консультує Ейнштейна і допомагає йому в розробці чотиривимірного  тензорного аналізу, що став фундаментом для загальної теорії відносності.
        В 1930 Гільберт пішов у відставку, хоча час від часу читав лекції студентам.  В січні 1933 року Гітлер став канцлером Німеччини і майже відразу всім університетам було наказано звільнити зі своїх штатів викладачів-євреїв. Ультиматум Гітлера стосувався багатьох професорів Математичного інституту в Геттінгені: Куранта, Ландау, Е. Нетер, Бернайса та інших. Друзів Гільберта було відправлено у «вимушену відпустку», а незабаром майже всі вони виїхали з країни. Гільберт змушений був спостерігати стагнацію німецької науки.
        14 лютого 1943 Давид Гільберт помер. В розпал другої світової війни мало хто цікавився долею та самопочуттям математика, не до науки було в Німеччині, відтак не більше дюжини людей йшло за труною. Похований Давид Гільберт на міському кладовищі Геттінгена Groner Landstrasse.


Чарлз Латвідж Доджсон
(1832 – 1898)
    27 січня виповнюється 190 років від дня народження Чарлза Латвіджа Доджсона (таке справжнє ім'я Льюїса Керролла)- англійського письменника, математика, філософа, логіка, англіканського священика, теолога і фотографа. 
           Народився 27 січня 1832 року  у невеличкому селі Дарсбері в графстві Чешир. Він був найстаршим із 11 дітей   скромного парафіяльного клерика Чарлза Доджсона. Діти отримали домашнє виховання. Батько усіляко сприяв прагненню   дітей до різноманітних ігор тавеселих витівок. З допомогою сільського столяра Чарлз змайстрував театр маріонеток; він   писав для нього п'єси, які сам і розігрував. Нерідко, перевдягнувшись факіром, він показував схвильованій аудиторії   дивовижні фокуси. Для своїх молодших братів і сестер він видавав рукописні журнали, у яких все - "романи", цікаві   замітки з "природничої історії", вірші та "хроніки" - вигадував сам. Він не лише переписував їх дрібним виразним   почерком,  а й ілюстрував власними малюнками, оформлював і оправляв.
          У віці 12-ти  років Чарлза віддали у школу - спершу річмондську, а потім у знамениту Реґбі. Навчання Керроллу   давалося легко. Особливий інтерес він виявив до математики та класичних мов.
          Решта життя Керролла пов'язана з Оксфордським університетом. Він закінчив коледж Христової церкви (Крайст Черч Коледж), з відзнакою за двома факультетами: математики та класичних мов — випадок рідкісний навіть на ті часи.     У 1855 р. йому запропонували професорську посаду в цьому коледжі з можливістю читання лекцій при коледжі, які   приносили йому непоганий дохід, і він пропрацював там 26 років. Відповідно до статуту коледжу  викладач повинен був   прийняти сан диякона. І у 1861 р. він прийняв сан.
         Доктор Доджсон присвятив себе математиці. Його перу належать Ґрунтовні праці з математики, але "особливої віртуозності він досяг у складанні та розв'язку складних логічних задач, здатних завести в глухий кут не лише недосвідчену людину, а й сучасну ЕОМ.
          Доктор Доджсон провадив самотній і суворо впорядкований спосіб життя. Лекції, математичні студії, які переривалися скромним ленчем, знову студії, далекі прогулянки (вже в літньому віці по 17—18 миль на день), увечері обід за "високим" викладацьким столом у коледжі та знову студії. Все життя він страждав від затинання і нерішучості, знайомств уникав, лекції читав рівним механічним голосом. В університеті його вважали педантом, ексцентриком і диваком.
          І все ж Чарльз Доджсон був людиною незвичайною. Священик, викладач логіки, він став відомим завдяки творам, цих самих релігійності та логіки абсолютно позбавленим. Видатний професор математики, у юності мріяв бути художником, однак редакція газети "Тайм”  не схвалила мистецьких спроб майбутнього письменника. Тоді Доджсон звернувся до фотографії. Він купив апарат, який на той час був одним із найновітніших досягнень техніки, і взявся освоювати непростий спосіб мокрого колоїдного фотографування. В результаті Чарлз так захопився цією справою, що став одним із основоположників жанру дитячого фотопортрету. Він створив понад 3000 фотографій, із яких сьогодні відомі близько 1000.
         Писати короткі оповідання і вірші Чарльз  Джонсон почав ще студентом. Поступово його роботи набували популярності. Свій псевдонім «Льюїс Керолл» він придумав, змінивши своє справжнє ім’я – Чарльз Латвідж Доджсон. Незабаром його стали друкувати такі серйозні англійські видання, як «Комік Таймз» і «Трейн». З того часу усі свої серйозні математичні роботи Чарльз Лютвідж Доджсон підписував справжнім ім’ям, а всі літературні – псевдонімом. Математик страждав від безсоння. Ночами, аби відволіктися від сумних думок, він придумував "Опівнічні задачі" — алгебраїчні та геометричні головоломки — і розв'язував їх у темряві. Пізніше Керролл опублікував ці головоломки під назвою "Опівнічні задачі, придумані безсонними ночами".
         Керролл пристрасно любив театр. Згодом, уже будучи відомим автором, він особисто спостерігав за постановкою своїх казок на сцені, виявляючи витончене розуміння театру і законів сцени.
4 липня 1862 року Чарльз Латуідж Доджсон розповів доньці свого приятеля, 9-річній Алісі Плезенс Ліддел, історію про дівчинку, яка провалилася до кролячої нори… Так з’явилася неповторна історія про Алісу у Країні Див.
А 4 липня 1865 року, рівно за три роки після історичної прогулянки Темзою, Льюїс Керрол подарував Алісі Ліделл перший, авторський примірник книги, яка називалася "Аліса в Країні Див”.  
         Доджсон лише раз виїздив за межі Англії. Влітку 1867 р. разом зі своїм другом ректором Лідделлом він вирушив у Росію — досить незвична на той час подорож. Відвідавши дорогою Кале, Брюссель, Потсдам, Данціґ, Кенігсберг, він провів у Росії місяць — з 26 липня до 26 серпня і повернувся в Англію через Вільно, Варшаву, Емс, Париж. У Росії Доджсон побував у Петербурзі та його околицях, Москві, Сергієвому Посаді та з'їздив на ярмарок до Нижнього Новгорода. Свої враження він стисло виклав у "Російському щоденнику".
         Більше Керролл не виїздив за межі Англії. Інколи він бував у Лондоні, де продовжував також уважно стежити за театральними постановками; канікули проводив зазвичай в Ґілфорді, де жили його сестри. Там він і помер 14 січня 1898 р. На ґілфордському кладовищі над його могилою стоїть звичайний білий хрест.

Коментарі: Залишити коментар
 
X