Слідкуйте за нами

16-04-2021
«Мода - це коктейль еклектичних вітрів 
замішаних у шейкері часу»
Оксана Караванська

    Оксана Караванська – одна з найяскравіших представниць модного простору України, знаний дизайнер одягу, стиліст.   У 2015 році дебютувала як  дитяча письменниця. ЇЇ «Стильна книжка для панянки» відразу полюбилася юним модницям. 
    Оксана Караванська народилася 16 квітня 1966 року в Києві у родині математиків і сама мала б стати викладачкою   або вченою. Але в 10-му класі випадково потрапляє в майстерню викладача Львівської академії мистецтв. І раптом   усвідомлює, що її малюнки абсолютно схожі на дипломні роботи випускників. Тому вирішує учитися на модельєра і,   незважаючи на невтішні прогнози, таки вступила до Академії мистецтв.
    На 1-му курсі Оксана знайомиться з гуру моди В’ячеславом Зайцевим, відвідує його майстерні, студії, ательє. Саме це   знайомство вплинуло на подальше студентське життя початківця-дизайнера Оксани Караванської: створення театру мод;   перші кроки у pret-a-porter, про існування якого в той час ніхто і не здогадувався. Студенти академії створюють дизайн,   студенти професійно-технічних училищ шиють, а магазин «Молодіжний» продає. Тоді в студентські роки відбулися і   перші  конкурси моди, і прізвисько «королева моди» від ректора академії. Після її закінчення — перший серйозний   конкурс у Таллінні (Естонія) та знайомство з Пако Рабаном.
     Коли буремні 90-ті лякали усіх невизначеністю й відчаєм, Оксана Караванська без досвіду і чіткого розуміння   процесів таки почала власну справу. Вона засновує першу у Львові приватну фірму «Оксана Караванська»; перший   авторський Театр Моди, який  успішно гастролює в Україні та Європі;  авторське ательє та перший в Україні авторський   бутик. Відтоді стартує основний відлік творчого шляху та стилю життя модельєри.
 У 1996 році на конкурсі Alta-Moda колекцію Оксани Караванської відзначив П’єр Карден. З того часу Оксана Караванська   – член Експертного комітету Української Ради Моди – брала участь у великій кількості модних подій як в Україні, так і за її межами.
     Зараз ми знаємо Оксану Караванську як засновницю бренду Vyshyvanka Couture. Згодом ця лінія переросла в українську Haute-Couture, що має на меті просування іміджу України у світі. Відтак презентації колекцій Караванської відбулись уже у Нью-Йорку, США (Національний мистецький клуб, 2014 р.) – за підтримки Посла ООН, а також у Парижі та Санлісі, Франція (2016 р.) – серед заходів зі збору коштів для Українського католицького університету, а окрім того, на Київському форумі з безпеки 2017 року.
     Нещодавно відкрився й новий талант цієї особливої жінки. У 2015 році відбувся літературний дебют.  Її «Стильна книжка для панянки» стала справжньою знахідкою для всіх, хто прагне знатись на моді, хоче виглядати стильно. Книжка розповідає юним панянкам, як потрібно одягатися на ті чи інші події, як підбирати аксесуари і створювати власний образ.  Зарекомендувавши себе в якості письменниці, Оксана Караванська вже заслужила любов і повагу серед своїх читачів.
 
Література: 

1. Караванська О.О.   Стильна книжка для панянки [Текст] / Оксана Караванська. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 139 с.
2. Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для читання в 3, 4 кл.[Текст] /  [уклад. Т.В.Стус] . - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 187 с.
3. The Ukrainians II : історії успіху[Текст] : 20 інтерв'ю про успіх, ініціативу та відповідальність / [упоряд. Тарас Прокопишин, Володимир Бєглов, Інна Березніцька]. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 267 с.
4. Березюк Т. І. Караванська Оксана Олегівна // Енциклопедія Сучасної України. Т.12: Кал – Киї. – Київ, 2012. – С.280





Коментарі: Залишити коментар
 
X