Слідкуйте за нами

03-08-2020

Брук Тейлор

 18 серпня – 335 років від дня народження (1685 - 1731), англійського математика, автора праць із математичного аналізу й математичної фізики теорема Тейлора ряд Тейлора )

 Брук Тейлор народився в селі Едмонтон в графстві Міддлсекс, у восьми милях від Лондона. Його дід користувався увагою з боку >Кромвеля, батько був шталмейстером. Хлопчик отримав прекрасне виховання, загальне, а також художнє і музичне. Батько Тейлора, суворий пуританин, часто був незадоволений поведінкою сина, який, на його думку, не дотримувався вимог релігії. Збереглася картина, на якій зображено сімейне свято: 13-річний Брук отримує корону, прикрашену емблемою гармонії, з рук старших. У  У році,коли Тейлору виповнилося 15 років, він вступив до Кембриджського університету, в коледж Сент-Джон. Як раз в цей час Ньютон остаточно попрощався з Кембриджем,але, звичайно, залишався кумиром молодих математиків. До них приєднався з самої своєї появи в Кембриджі і молодий Брук Тейлор.  У 1709 році Тейлор отримав ступінь бакалавра, а в 1714 році ступінь доктора права. Незалежно від цього він вивчав математику. До 1712 року в його активі значиться вже два мемуара: «Про центр коливань» та «Про підйоми води між двома площинами». Статті Тейлора були визнані настільки цінними, що в тому ж році його обрали членом Королівського товариства.У 1714 році Тейлор представив Товариству рукопис своєї книги «Методи збільшень пряма і зворотна». У цій праці Тейлор виводить формулу і розглядає ряд, які досі носять його ім'я. У 1716 році Тейлор поїхав до Парижу. Увага з боку вчених, знаки поваги, цікаві знайомства в Парижі — все це справило саме втішне враження на Тейлора. Але фатальна «хвороба століття», — перехід від природничих наук до теології, філософії і навіть містики, — заволоділа і Тейлором. В останні роки життя він остаточно припинив заняття наукою.  У 1718 році він йде з посади секретаря Королівського товариства, щоб звільнити час для філософської роботи. Він повертається до захоплень молодості — займається музикою і живописом.

 У 1712 році Тейлор увійшов до складу Комітету з розгляду наукового пріоритету між Ісааком Ньютоном і Готфрідом Лейбніцем. З 13 січня 1714 по 21 жовтня 1718 виступав в якості секретаря цього Комітету. Причетність Тейлора до даного розгляду призвела до менш відомого, але не менш непримиренного протистояння в науковому світі XVIII століття.

Противники — англієць Брук Тейлор і швейцарець Йоганн Бернуллі — навряд чи могли стати друзями. Вони були по різні сторони барикад, що розділяли наукову громадськість XVIII століття і виникли в результаті суперечок з приводу того, хто першим винайшов диференціальне та інтегральне числення: Ісаак Ньютон, земляк і кумир Тейлора, або Герман Готфрід Вільгельм Лейбніц, якого підтримував Бернуллі. Однак антагонізм між Тейлором і Бернуллі, одним з найбільших математиків свого часу, був значно глибше. Обидва вони належали до числа математиків, які намагалися розширити початкові формулювання диференціального обчислення і застосувати теорію на практиці. І тут Тейлор, що називається, наступив на болючу мозоль Бернуллі.

У своїй основній роботі «Метод збільшень …» Тейлор торкнувся багатьох питань, над якими вже працювали Бернуллі та інші вчені. Однак Тейлор не зробив посилань ні на кого, крім Ньютона. Бернуллі особливо гостро відреагував на таке зневажливе ставлення і відповів публікацією анонімного есе, в якому Тейлор звинувачувався в плагіаті.

Тейлор розпізнав Бернуллі як автора есе та в свою чергу — також анонімно — опублікував твір, в якому виправдовував себе. Але на цьому він не зупинився, дозволивши собі образливі зауваження на адресу Бернуллі з приводу математичної помилки, допущеної останнім за кілька років до цього. Війна почалася, і протягом кількох наступних років Тейлор і Бернуллі продовжували обмінюватися ударами. Суперечки поступово вщухли лише після 1719, коли Тейлор опублікував полемічне есе, спрямоване проти Бернуллі, і потім по суті припинив відповідати на триваючі нападки з боку супротивника.

Увага Тейлора переключилася на інші проблеми, але гнів Бернуллі не вщухав. Коли Тейлор помер у віці 46 років, переживши смерть двох своїх дружин, Бернуллі зауважив:

Тейлор мертвий. Долі розпорядилася так, щоб мої противники померли раніше за мене, хоча вони всі були молодше. Він був шостим з числа тих, що померли за останні 35 років… Всі вони нападали на мене, хоча я не зробив їм нічого поганого. Здається, самі небеса мстять їм за мене.

Дивно, але конфлікт Тейлор — Бернуллі був вичерпаний лише 7 липня 1990, коли Чалмерс Тренч з Слейн (Ірландія), нащадок Тейлора, і Рене Бернуллі з Базеля (Швейцарія) обмінялися рукостисканнями, тостами, випивши по келиху шампанського і символічними пальмовими гілками, поставивши остаточну крапку в майже 300-річній історії.

Брук Тейлор помер 29 грудня 1731 і був похований в Лондоні біля своєї першої дружини, на кладовищі Святої Анни.

 

ЛОТАР ЮЛІУС МАЄР

19 серпня – 190 років від дня народження (1830 - 1895), німецького хіміка, поряд з

Д. І. Менделєєвим вважається автором Періодичної системи елементів


Юліус Лотар Мейєр народився 19 серпня 1830 в маленькому містечку Фарелі в провінції Ольденбург, в сім'ї лікаря. Володіючи слабким здоров'ям, середню школу він зміг закінчити тільки до двадцяти одного року. Після школи за прикладом свого батька Мейер став вивчати медицину, і в 1854 році отримав ступінь доктора в Вюрцбургском університеті.

 Вивчав природничі науки в університетах Гейдельберга (де працював у лабораторії Р. Бунзена), Кенігсберга і Бреслау (доктор філософії, 1958). З 1859 року викладав в університеті Бреслау, в 1866-1868 роках до Лісового академії в Нейштадт-Ебервальде. У 1868-1876 роках професор в університеті Карлсруе, з 1876 року в Тюбінгенському університеті. У 1860 році взяв участь у Міжнародному конгресі хіміків у Карлсруе, на якому обговорювалися визначення основних понять хімії.Основні наукові праці присвячені теоретичної та фізичної хімії. Вніс значний внесок в систематизацію хімічних елементів. У 1864 році опублікував таблицю, яка містила 28 елементів, розміщені в шість стовпців відповідно до їх валентності. Мейер навмисно обмежив число елементів в таблиці, щоб підкреслити закономірне (аналогічне тріадах Деберейнера) зміна атомної маси в рядах подібних елементів. У 1870 році опублікував ще одну роботу, містила нову таблицю і графік залежності атомного обсягу елемента від атомної ваги, що має характерний пилоподібний вигляд. Запропонована Мейєром в роботі «Природа елементів як функція їх атомної ваги» таблиця складалася з дев'яти вертикальних стовпців, подібні елементи розташовувалися в горизонтальних рядах; деякі елементи таблиці Мейер залишив незаповненими. Таблиця Мейєра 1870 року в деяких відносинах була більш досконалою першого варіанту таблиці Менделєєва.

 У 1882 році Лондонське королівське товариство присудило золоті медалі Деві спільно Менделєєву і Мейеру з формулюванням «За відкриття періодичних співвідношень атомних ваг». У зарубіжній літературі Л. Мейєр зазвичай розглядається як один з авторів періодичної системи хімічних елементів.

 

 

 

Коментарі: Залишити коментар
 
X