Слідкуйте за нами

28-01-2021


    З давніх-давен жіночі прикраси стали невід'ємною частиною святкового вбрання. Колоритна краса українок завжди оспівувалася в піснях, літературних творах і мистецтві. Важко уявити цей образ без традиційних прикрас, адже вони були одним із головних елементів українського вбрання. Вони виконували дві основні функції — оберегову й інформативну. Вироби-обереги носили завжди на тілі, а ті, що надягалися поверх одягу, несли певну інформацію про господиню. Адже за кількістю та якістю прикрас можна було дізнатися, із якої родини жінка або дівчина, визначити її сімейний стан, чи яка вона господиня.
    Українки використовували велику кількість видів прикрас, виготовлених із різноманітних матеріалів: металу, бісеру, коралів, скла.
В різних регіонах України  прикраси називають по-різному, найпоширеніші: коралі, дукач, дукати, намисто, пацьорки, кризи, гердани тощо.
   У сучасних жінок, набирають популярності валяні буси виготовлені в техніці  фелтінгу. Це оригінальне поєднання рукоділля і скульптури, що дозволяє майстру максимально розкрити свою творчу фантазію. Завдяки фелтінгу можна створити чудові аксесуари й оригінальні прикраси. 
    У відділі читальної зали ЦМБ в студії «Жіночії  ремесла»  створюються справжні вовняні дива .
Напередодні нового року, майстриня валяння Тетяна  Матюха  на першому онлайн-уроці, навчила наших глядачів  виготовляти новорічні іграшки з вовни.
   Сьогодні, дорогі глядачі майстер-класу «Вовняні дива», за допомогою голки для валяння, вовни, 2-4 дерев'яних чи пластикових бусин, стрічки чи шнурка ви зможете самостійно виготовити намисто на свій смак .
    При сухому валянні вовна багаторазово протикається спеціальними голками до стану звалювання — волокна вовни зчіплюються між собою, утворюючи щільну повсть.
   Дух захоплює, коли спостерігаєш, як червоні, білі, жовті і зелені волокна вовни у руках майстрині перетворюються на бусини. Оскільки робота монотонна і кропітка, виконати її досить непросто, але з чудовим педагогом Тетяною Анатоліївною, під час вовняної арт-терапії, виходять неповторні, авторські речі. 

Коментарі: Залишити коментар
 
X