Слідкуйте за нами

31-01-2022
       2 лютого виповнюється 210 років  з  дня  народження Євгена  Павловича Гребінки - видатного українського поета-байкаря, прозаїка, видавця, громадського діяча. За рішенням ЮНЕСКО, день народження Євгена Гребінки визнано знаменною датою. Його спадщина не тільки документ минулого - вона й нині несе людям світло гуманізму.
       Народився Євген Павлович Гребінка у 1812 році в сім’ї дрібного поміщика на хуторі Убіжище поблизу Пирятина (тепер - с. Мар’янівка Гребінківського р-ну) на Полтавщині. Дитячі роки майбутній письменник провів на батьківському хуторі, де мав можливість познайомитися з життям народу, з його побутом і звичаями, з багатющими скарбами усного фольклору. Буйну уяву хлопця живили зокрема численні захоплюючі розповіді няньки-кріпачки Марини.
Спочатку Гребінка навчається дома, під керівництвом покликаних до цього вчителів, а у 1825 році вступає до Ніжинської  «гімназії вищих наук князя Безбородька». Тут почалася його літературна діяльність. Він бере активну участь у літературному гуртку, де жваво обговорювалися літературні новини; видавалися рукописні альманахи з першими літературними творами гімназистів. Один з них виходив за участю Гребінки, в кожному щотижневому номері якого, за свідченням сучасників, з’являлися його сатиричні твори. Згодом він став основним співробітником рукописного журналу «Аматузія».
       Після закінчення гімназії та короткочасної служби в резервах 8-го Малоросійського козачого полку Євген Павлович повертається до рідного хутора Убіжище на Полтавщині та періодично займається літературною працею.
У 1834р. він виїжджає до Петербурга, де стає чиновником «Комісії духовних училищ» і викладає російську мову та літературу по різних школах.  У цей час з’являються друком його окремі байки, уривки з перекладу «Полтави» Пушкіна, виходить перша збірка українських байок «Малороссийские приказки». Збірка викликала велике зацікавлення. Через два роки виходить вона другим накладом.
       Велику роль Гребінка відіграв в   житті  Тараса Шевченка.   У червні 1836 року їх  познайомив Іван Сошенко. Євген Павлович одним з перших звернув увагу на молодого Шевченка, якого підтримував матеріально, брав безпосередню участь в організації викупу поета з кріпацтва. Також сприяв виданню «Кобзаря» 1840 року. Тарас Шевченко був вдячний Є.Гребінці за допомогу і прихильність, намалював його портрет, присвятив вірш «Перебендя».
       З кінця 30-х рр. Гребінка виступає як невтомний організатор українських літературних сил. Він збирав твори українською мовою й випускав їх у додатках до журналу «Отечественные записки». Однак у 1839 році видавець Андрій Краєвський відмовився публікувати додатки українською. Згодом із зібраних матеріалів Євген Гребінка уклав альманах «Ластівка», на сторінках якого були опубліковані твори Шевченка, Котляревського, Квітки-Основ’яненка, Боровиковського, Забіли,  добірка українських народних пісень і приказок.
       Гребінка дбав і про піднесення освіти рідного краю. У 1847 році своїм коштом відкрив  у селі Рудці Лубенського повіту на Полтавщині парафіяльне училище для селянських дітей, надсилав для нього кошти. Про це й досі пам’ятають мешканці села.
Помер Євген Павлович Гребінка 3 грудня 1848 року від туберкульозу в Петербурзі. За волею самого митця його тіло перевезли до рідного Убіжища, де й поховали.
       За 15 років літературної діяльності Гребінка надрукував понад 50 повістей, байок, романів і оповідань. Світову ж славу приніс йому широковідомий романс «Очи черные» (музика — вальсу Флоріана Германа в обробці норвежця Софуса Гердаля). Адресував його в 1843-му майбутній дружині Марії Ростенберг.
       Співали його «Очі чорні» такі знаменитості, як Федір Шаляпін, Луї Армстронг, Володимир Висоцький, Патрісія Каас, Мірей Матьє, Хуліо Іглесіас… Тож не дивно, що, за рішенням ЮНЕСКО, день народження Гребінки — одна зі знаменних дат у всьому світі.

    Твори:
1.  Гребінка Є.П. Байки та вірші [Текст]. - Київ: Школа, 2009. - 224 с.
2.  Гребінка Є.П. Вибране [Текст]: Байки, поезії, переклади. - Донецьк: Донбас, 2007. – 192 с
3.  Гребінка Е. Вибранi твори: Байки; Чайковський: Роман; Нiжинський полковник Золотаренко; Брати; Кулик; Водевiль у приватному життi. - Київ: Днiпро, 1971. – 277 с
4.  Гребінка Е.П. Твори: У 3-х т..  - Київ: Наукова думка, 1980. – 560 с
5.  Гребінка Є. Чайковський. Романи та  повісті. - Київ: Дніпро, 1966. – 512 с.
6.  Гребінка Е.П. Школяр Денис[Текст]: Байки для  дiтей молод. шк. вiку. - Київ: Веселка, 1981. – 39 с

Про нього:

1.  Бондар М.   Два невідомі досі поетичні твори Євгена Гребінки // Слово і час. - 2012. - № 2. - С.36
2.  Брайко О. Роман Євгена Гребінки «Доктор» як соціальний наратив: текст та інтертекст // Слово і час.- 2005.- № 3.- С. 51-64.
3.  Гурин I.I.   Словник рим Євгена Гребiнки. - Миргород, 1982. - 65 с..
4.  Деркач Б.А.   Євген Гребінка [Текст]. - Київ: Дніпро, 1974. - 148с.
5.  Запрошує "Гребінчина світлиця" на відзначення 200-річчя від дня народження Євгена Павловича Гребінки. - [Б.м. : б.в., 2011?]
6.  Пономаренко О.   Тарас Шевченко і Євген Гребінка. Приховані сторінки творчого діалогу// Українська мова і література в школах України. - 2015. - № 3. - С.2
7.  Ротач П.П., Ротач  О.П.  Полтавщина літературна [Текст]: Енциклопедичний біобібліографічний словник: У 3-х книгах / За ред.. О.П. Ротача; Вступні статті М.Г. Жулинського та М.І. Степаненка. – Кн.1: А – Ж. – Полтава: Дивосвіт, 2020. – 920 с.
8.  Стратілат М.   Євген Гребінка - сучасник і предтеча // Чумацький шлях. - 2012. - № 1. - С.  5
9.  Топська Н.   Любов-наснага, любов-журба... : Історії кохання класиків української літератури [Текст]. - Донецьк : Проспект-Прес, 2007. – 320 с.
10. Українська література у портретах і довідках: Давня література — література ХІХст.[Текст]: Довідник / Редкол.: С.П. Денисюк, В.Г. Дончик, П.П. Кононенко та ін. — Київ: Либідь, 2000.- 360 с.
11. Усi українськi поети. - Харків : Торгсін плюс, 2008. - 448 с.
12. Шевченко-Василенко В.Є.   Полтавська губернія : [у 3 т.] Т.1, кн.2 : Коротка історія у контексті історії Руси-України : видатні особистості. - Харків : Майдан, 2014. - 524 с.





Коментарі: Залишити коментар
 
X