Слідкуйте за нами

20-01-2022
        22 січня Україна відзначає День Соборності. У цей день 1919 року на Софійській площі у Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. Акт Злуки був невипадковим явищем, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ ст. на українських землях, які були в складі різних держав.
        Українська революція 1917-1921 років зробила реальністю мрію багатьох поколінь українців про об’єднання в єдину соборну державу. Вона увібрала в себе весь попередній багатовіковий досвід національно-визвольної боротьби українського народу. Внаслідок української революції утворилися дві демократичні держави – Українська Народна Республіка і Західно-Українська Народна Республіка.
Ініціатором возз’єднання українських земель виступила Українська Національна Рада – вищий представницький орган населення західноукраїнських теренів. В результаті швидкоплинних і конструктивних переговорів 1 грудня 1918 року у Фастові, тогочасній ставці Директорії, було укладено «передвступний» (попередній) договір про «злуку обох українських держав в одну державну одиницю».
        Третього січня 1919 року Українська Національна Рада схвалила Фастівський договір і призначила делегацію, уповноважену проводити переговори щодо конкретних дій з метою злуки.
        Проголошення Акту Злуки відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. Як згадували очевидці в той день старий Київ був вбраний, наче на свято. На Володимирській вулиці перед Софійською площею спорудили тріумфальну браму, прибрану блакитними та жовтими стрічками та гербами всіх українських земель. Близько дванадцятої години біля входу до собору святої Софії з’явилися члени Директорії, офіційні представники ЗУНР, єпископат Української православної церкви. Над площею, де зібралися десятки тисяч киян і гостей столиці, пролунало «Ще не вмерла Україна». На масовому вічі посол ЗУНР Лонгін Цегельський передав грамоту Національної ради ЗУНР "Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною" голові Директорії УНР Володимиру Винниченку. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності» (Акт Злуки), зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика. Здійснились віковічні мрії, якими жили й за які умирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка». Після цього відбувся молебень та урочистий парад українських військ. 
        Наступного дня Акт Злуки був схвалений Конгресом Трудового народу України. Він став яскравим фіналом складного і тривалого шляху українців до консолідації етносу, перетворення його в єдину політичну націю, а також об'єднання території його споконвічного проживання в межах єдиної української держави.
        Однак об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу через низку обставин так і не було доведене до кінця. 21 квітня 1920 року голова Директорії УНР Симон Петлюра підписав "Варшавський договір", згідно з яким ряд західних територій України відійшли до Польщі. З того часу кордони України ще неодноразово "вирівнювалися" зважаючи на геополітичні процеси й остаточно сформувалися лише у 1954 році.
        У роки радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначали. Взагалі про подію 22 січня 1919 р. публічно не згадувалося.
        Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році в столиці Карпатської України місті Хуст. На той час ці землі перебували у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.
        В сучасній Україні офіційно святкувати День Соборності почали лише у 1999 році після Указу Президента Леоніда Кучми.
        Головною традицією у День Соборності є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-ту річницю Акта Злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова.  Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи.
        Відтоді в Україні "живі ланцюги" створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу. З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують "живий ланцюг" уздовж мосту Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами столиці. Такі ж акції проходять і в різних містах України, а всі охочі долучаються до дійства, беручи із собою державні синьо-жовті прапори та стаючи частинкою ланцюга.
        Сьогодні соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовне єднання всього населення країни незалежно від національності.

Література:

1.  Васильчук С.   Воєдино навіки: До Дня Cоборності України// Військо України. - 2017. - № 1. - С.40
2.  Верстюк В.   Соборність в українській суспільно-політичній думці та реальній політиці ( ДО 100-річчя проголошення Акту злуки)// Український історичний журнал. - 2019. - № 1. - С. 67
3.  Дениско Г.   Про що гомонить Соборний майдан. Інтерв'ю. Есеї. Сторінки боротьби за Свободу. - Полтава : ФОП Говоров С.В., 2018. - 388 с.
4.  Курас І.Ф.   Соборництво і регіоналізм в українському державотворенні (1917-1920 рр.) : [монографія] / І.Ф.Курас, В.Ф.Солдатенко. - Київ, 2001. - 245 с.
5.  Липовецький С.   Визрівання соборності: Українська ідея, незважаючи на кордони імперії, пройшла шлях зі Сходу на Захід// Український тиждень. - 2019. - 25 січня-1 лютого (№ 4). - С. 52
6.  Мазепа І.П.  Україна в огнi й бурi революцiї,1917-1921. - Днiпропетровськ : Сiч, 2002. - 334 с.
7.  Нариси історії Української революції 1917-1921 років : у 2 кн. - Київ : Наукова думка, 2011. - 387 с.
8.  Олесіюк Т.  Соборна Україна : Наукові розвідки і спомини. - Київ: Українська видавнича спілка, 2004. - 640с.
9.  Революція, державність, нація : Україна на шляху самоствердження (1917-1921 рр.) : матеріали Міжнародної наукової конференції (м.Київ, 1-2 червня 2017 р.) / [упоряд. В.Верстюк (відп.ред.) та ін.]. - Київ-Чернігів : Сіверський центр післядипломної освіти, 2017. - 527 с.
10. Свято, що об'єднує українців: До Дня Соборності України, 100-річчя проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР в єдину державу (1919)// Дати і події (Нумерація зміщена). - 2018. - № 3. - С. 19
11. Сергійчук В.І.  Украiнська Соборнiсть : Вiдродження украiнства в 1917-1920роках. - Київ: Укр-ка Видавнича Спiлка, 1999. - 413с
12. Українська революція 1917-1921 років в ілюстраціях. - Київ : Парламентське видавництво, 2019. - 199 с.
13. Українська революція.1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи : [у 3 кн.] . - Полтава : Полтавський літератор, 2017. - 895 с.
14. Чорна С.  "Од синього Дону до сивих Карпат одна нероздільна родина": Проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР// Голос України. - 2019. - 22 січня (№ 13). - С. 4


 

Коментарі: Залишити коментар
 
X